Kurací vývar: Recept na poctivú polievku

Kurací vývar patrí medzi jedlá, ktoré nesmú chýbať v žiadnej rodine. Ide o starý postup, ktorý je vďaka svojej jednoduchosti a sile veľmi obľúbený. A to hlavne na nedeľný obed.

Nielen, že má kuracia polievka obrovské nutričné hodnoty, ale v chladných dňoch tiež zahreje a pri chorobe človeka posilní. Poďme sa pozrieť ako na najlepší kurací vývar so zeleninou.

Zdroj foto: Pixel-Shot / Shutterstock.com

Silný kurací vývar

Uvariť kurací vývar s rezancami sa síce zdá ako úplná hračka, ale verte, že aj na tak jednoduchej polievke môžete všeličo pokaziť. Ak máte chuť na skutočnú silnú kuraciu polievku, recept pripravte podľa tohto postupu a nemôžete nič pokaziť.

Suroviny

  • 3 kuracie skelety (môžete použiť aj kuracie stehná),
  • 3 mrkvy,
  • 1 petržlen,
  • kúsok zeleru,
  • 2 cibule,
  • čerstvý ligurček,
  • vňať petržlenovej vňate,
  • nové korenie,
  • bobkový list,
  • guličky korenia,
  • vodu.

Postup prípravy

  1. Najskôr rozohrejte rúru na 180 stupňov.
  2. Skelety opláchnite a dajte na pekáč, ktorý vložte do rúry na 20 minút. Vďaka tomu, že mäso sa v rúre zatiahne a zozlatne, bude mať vývar krásnu zlatú farbu.
  3. Mäso potom vložte do veľkého hrnca, zalejte studenou vodou a priveďte do varu.
  4. Na povrchu sa začne tvoriť šum, čo postupne z hrnca odstraňujte. Akonáhle si všimnete, že šum sa už netvorí, pridajte k mäsu všetku očistenú zeleninu okrem cibule.
  5. Z tej odstráňte iba korienky, tie aj so šupkami vložte do pripravovanej polievky – šupky tiež dodávajú vývaru krásnu farbu. Keď začne polievka vrieť, stiahnite plameň – mala by iba mierne prebublávať.
  6. Takto ju varte 3 hodiny a počas tejto doby nezabúdajte dolievať studenú vodu (záleží, aký silný vývar chcete mať).
  7. Nakoniec hotový vývar preceďte cez sitko alebo plátno. Posledným krokom je dochutenie – vývar osoľte, okoreňte, pridajte na kúsky nakrájanú koreňovú zeleninu (použiť môžete tú z vývaru alebo uvariť novú), rezance – a môžete servírovať.
TIP: Pripravte si domáce rezance do vývaru. Ďalšou možnosťou je pripraviť kurací vývar s haluškami, alebo s pečeňovými knedličkami.

Ako dlho variť kuracie vývar?

Ak chcete pripraviť poctivý kurací vývar, mali by ste ho variť 3 hodiny. Pokiaľ však toľko času nemáte a chcete pripraviť rýchly kurací vývar, stačí kuracie mäso variť približne 1 hodinu.

Kurací vývar
Zdroj foto: Fischer Food Design / Shutterstock.com

Thajská kuracia polievka

Táto thajská kuracia polievka patrí v Thajsku medzi ich tradičné pokrmy. Ak hľadáte nejakú zmenu na váš jedálenský stôl, za vyskúšanie rozhodne stojí.

Suroviny

  • 1 lyžicu slnečnicového oleja,
  • 1 väčšiu šalotku,
  • 1 strúčik cesnaku,
  • kúsok čerstvého zázvoru (asi 5 cm),
  • kúsok čerstvej chilli papričky (záleží na vašej chuti),
  • 1 kuracie prsia,
  • 2 veľké šampiňóny,
  • 250 ml kuracieho alebo zeleninového vývaru,
  • 400 ml kokosového mlieka,
  • 1 stonka citrónovej trávy,
  • 2 lyžice rybacej omáčky,
  • 1 lyžica trstinového cukru,
  • šťavu z polovice limetky.

Postup prípravy

  1. Najskôr si najemno nakrájajte šalotku s cesnakom.
  2. Potom na tenké plátky nakrájajte zázvor a chilli.
  3. Kuracie mäso umyte a nakrájajte na rezančeky.
  4. Citrónovú trávu vložte do mažiara a roztlačte.
  5. Šalotku s cesnakom zľahka opražte na slnečnicovom oleji a po chvíľke pridajte chilli (restujte asi dve minúty).
  6. Potom zmes zalejte kuracím vývarom a kokosovým mliekom.
  7. Pridajte citrónovú trávu a zázvor, a nechajte aspoň desať minút povariť.
  8. Nakoniec do hrnca vložte kuracie mäso, očistené a nakrájané šampiňóny, rybiu omáčku, cukor a šťavu z limetky.
  9. Polievku varte asi 8 minút (kým nebude mäso uvarené).
  10. Na záver z polievky vytiahnite citrónovú trávu a podľa chuti ju môžete ešte dochutiť a podľa fantázie dozdobiť.
krémová kuracia polievka
Zdroj foto: Elena Shashkina / Shutterstock.com

Krémová kuracia polievka s pošírovaným kuracím prsiam

Niektoré kuracie polievky krémové sú časovo náročné , takže ak sa ponáhľate, a napriek tomu by ste radi uvarili nejakú delikatesu, pustite sa do tejto polievky.

Suroviny

  • 1 liter kuracieho vývaru,
  •  kuracie prsia,
  • 1 cibuľu,
  • petržlen,
  • zeler,
  • stopkový zeler,
  • mrkva,
  • cesnak,
  • korenie,
  • soľ,
  • muškátový oriešok,
  • maslo,
  • 33% smotanu,
  • hladkú múku.

Postup prípravy

  1. Najskôr si všetku zeleninu nakrájajte na malé kúsky.
  2. Do hrnca vložte maslo a orestujte na ňom zeler a mrkvu do zmäknutia.
  3. Potom pridajte cibuľu, stopkový zeler a cesnak.
  4. Osmaženú zeleninu zaprášte hladkou múkou, a po chvíli restovania zalejte vývarom. Varte asi 15 minút.
  5. Potom do polievky prilejte smotanu, malé množstvo nastrúhaného muškátového orieška, soli, a varte ďalších 10 minút.
  6. Medzitým si do hrnca nalejte vývar, ktorý priveďte do varu. Akonáhle začne vrieť, vložte doň umyté kuracie prsia a na miernom ohni ho nechajte variť 10-15 minút.
  7. Takto uvarené kuracie mäso nakrájajte na malé kocky, tie vložte pri servírovaní polievky na tanier.

Ďalšie recepty na polievky

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.