Kurací vývar – recept na poctivú polievku ako od babička

Kurací vývar patrí medzi jedlá, ktoré nesmú chýbať v žiadnej rodine. Ide o starý postup, ktorý je vďaka svojej jednoduchosti a sile veľmi obľúbený. A to hlavne na nedeľný obed. Nielenže má kuracia polievka obrovské nutričné hodnoty, ale v chladných dňoch tiež zahreje a pri chorobe človeka posilní. Poďme sa pozrieť ako na najlepší kurací vývar so zeleninou.

Recept na silný kurací vývar

Uvariť kurací vývar s rezancami sa síce zdá ako úplná hračka, ale verte, že aj na tak jednoduchej polievke môžete všeličo pokaziť. Ak máte chuť na skutočnú silnú kuraciu polievku, recept pripravte podľa tohto postupu a nemôžete nič pokaziť.

Suroviny

  • 3 kuracie skelety (môžete použiť aj kuracie stehná),
  • 3 mrkvy,
  • 1 petržlen,
  • kúsok zeleru,
  • 2 cibule,
  • čerstvý ligurček,
  • vňať petržlenovej vňate,
  • nové korenie,
  • bobkový list,
  • guličky korenia,
  • vodu.

Postup prípravy

  1. Najskôr rozohrejte rúru na 180 stupňov.
  2. Skelety opláchnite a dajte na pekáč, ktorý vložte do rúry na 20 minút. Vďaka tomu, že mäso sa v rúre zatiahne a zozlatne, bude mať vývar krásnu zlatú farbu.
  3. Mäso potom vložte do veľkého hrnca, zalejte studenou vodou a priveďte do varu.
  4. Na povrchu sa začne tvoriť šum, čo postupne z hrnca odstraňujte. Akonáhle si všimnete, že šum sa už netvorí, pridajte k mäsu všetku očistenú zeleninu okrem cibule.
  5. Z tej odstráňte iba korienky, tie aj so šupkami vložte do pripravovanej polievky – šupky tiež dodávajú vývaru krásnu farbu. Keď začne polievka vrieť, stiahnite plameň – mala by iba mierne prebublávať.
  6. Takto ju varte 3 hodiny a počas tejto doby nezabúdajte dolievať studenú vodu (záleží, aký silný vývar chcete mať).
  7. Nakoniec hotový vývar preceďte cez sitko alebo plátno. Posledným krokom je dochutenie – vývar osoľte, okoreňte, pridajte na kúsky nakrájanú koreňovú zeleninu (použiť môžete tú z vývaru alebo uvariť novú), rezance – a môžete servírovať.
Kurací vývar
Zdroj foto: Fischer Food Design / Shutterstock.com

TIP: Pripravte si domáce rezance do vývaru. Ďalšou možnosťou je uvariť kurací vývar s haluškami, alebo s pečeňovými knedličkami.

Ako dlho variť kuracie vývar?

Ak chcete pripraviť poctivý kurací vývar, mali by ste ho variť 3 hodiny. Pokiaľ však toľko času nemáte a chcete pripraviť rýchly kurací vývar, stačí kuracie mäso variť približne 1 hodinu.


Ďalšie recepty na polievky

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.