Kuracia roláda – recept na šťavnatú roládu z prsných rezňov

Kuracia roláda sa na prvý pohľad môže zdať ako zložitý a luxusný pokrm, avšak príprava je naozaj jednoduchá. Stačí si len vybrať obľúbenú náplň a pustiť sa do toho.

Čo dať do kuracej rolády

Táto roláda je veľmi obľúbeným pokrmom, a to najmä vďaka variabilite. Základom je totiž kuracie mäso, ideálne prsné rezne. Výber náplne už potom záleží úplne na vás.

Je možné použiť:

  • rôznu zeleninu,
  • sušené paradajky,
  • listový špenát,
  • čerstvá špargľa a ďalšie.

Práve plnená kuracia roláda so sušenými paradajkami je vynikajúca v kombinácii so syrom a bylinkami.

Ako náplň do kuracej rolády môže skvele poslúžiť aj plnka. Ponúkajú sa rôzne možnosti, z ktorých si môžete vybrať. Jednou z často pripravovaných je kuracia roláda s veľkonočnou plnkou. V tej nesmie spravidla chýbať žihľava, údené mäso a vajíčka.

Avšak kuracia roláda s plnkou ponúka aj ďalšie rôzne varianty. Vyskúšať tak môžete aj iné možnosti – napríklad namiesto žihľavy použiť veľa zeleného petržlenu, medvedí cesnak či údené mäso nahradiť kuracou pečeňou. V neposlednom rade sa potom ponúka kuracia roláda so šunkou a syrom, ide o jednoduchý recept, ktorý je hotový za chvíľku, a pritom skvele chutí.

Recept na plnenú kuraciu roládu

Krehké kuracie mäso plnené sušenými paradajkami a ricottou je neuveriteľne chutné. Táto kombinácia si vás získa – vyzerá špičkovo, príprava pritom nie je zložitá. Všetko ešte doplní prosciutto, ktoré navyše roládu drží pohromade, zaobídete sa tak bez povrázku.

Suroviny

  • 600 g kuracích prsných rezňov,
  • 8 plátku prosciutta,
  • 200 g ricotty,
  • pol hrnčeka strúhaného parmezánu,
  • 1 citrón (kôra),
  • 100 g sušených paradajok,
  • 1 lyžica čerstvých šalviových lístkov,
  • 1 vajíčko,
  • 1 lyžica olivového oleja.

Postup prípravy

  1. Predhrejte rúru na 200 °C a pripravte si vymastený plech.
  2. Každý kurací rezeň vodorovne rozrežte napoly. Plátky naklepte zhruba na hrúbku 7 milimetrov.
  3. Na doštičku si položte veľký kus potravinovej fólie. Potom na ňu vyskladajte plátky prosciutta tak, aby vznikol obdĺžnik (o rozmeroch zhruba 25×35 cm). Plátky šunky by sa mali ľahko prekrývať.
  4. Potom navrch rozložte plátky kuracieho mäsa, podobne ako šunku. Každý kúsok by sa mal mierne prekrývať.
  5. Mäso ešte zľahka naklepte, aby sa plátky dobre spojili.
  6. Do veľkej misy dajte ricottu, parmezán, citrónovú kôru, pokrájané sušené paradajky, nasekanú šalviu a rozšľahané vajíčko.
  7. Zmes osoľte a okoreňte podľa chuti a dobre premiešajte.
  8. Lyžicou klaďte náplň pozdĺž dlhšej strany kuracích plátkov.
  9. S pomocou potravinovej fólie zrolujte roládu – začnite tam, kam ste dávali náplň.
  10. Fóliu zložte a vyhoďte. Roládu položte švom dole na pripravený plech.
  11. Potrite olivovým olejom a vložte do rúry. Pečte zhruba 25 minút, aby sa mäso dobre prepieklo a prosciutto zhnedlo a bolo ľahko chrumkavé.
  12. Pred podávaním nechajte ešte 5 minút odpočinúť.

Pokiaľ máte obavy, či bude roláda držať pohromade, ponúka sa pomerne jednoduché riešenie. Použiť totiž môžete formu – kuracia roláda v srnčom chrbte predstavuje jednoduché riešenie. Stačí len suroviny vrstviť rovno do formy, namiesto balenia pomocou fólie.

plnené kuracia roláda so cherry paradajkami
Zdroj foto: MariaKovaleva / Shutterstock.com

S čím podávať kuraciu roládu

K tomuto receptu sa skvele hodí ľahký šalát so zálievkou. Prípadne môžete pridať ešte čerstvý chlieb či iné obľúbené pečivo. Plnená kuracia roláda je však často podávaná so zemiakmi, kašou, alebo ryžou. Jednoduchá kuracia roláda chutí skvele s čímkoľvek.

Ako pripraviť šťavu k mäsu

Roláda z kuracích pŕs môže byť pre niekoho málo šťavnatá. Pre každý prípad sa hodí mať k mäsu dobrú šťavu. Tým najjednoduchším riešením je použiť samotný výpek, ktorý zostane na plechu po upečení. Má veľmi jemnú chuť, rozhodne stojí za vyskúšanie.

Pokiaľ však preferujete skôr silnejšie omáčky, treba výpek ešte ďalej upraviť. Nechajte ho bublať v hrnci, pre lepšiu chuť môžete pridať vývar alebo víno. Povarením sa výpek redukuje a vzniká chutnejšia šťava.

Pre zahustenie je najlepšou voľbou maslo. Do zhustnutej šťavy pridajte studené maslo a vymiešajte do krásne hebkej omáčky. Niekedy sa odporúča aj zápražka, avšak tu je vhodné povariť ešte zhruba 15 minút, čím sa príprava zbytočne predlžuje.

Ako zabaliť mäsovú roládu, aby držala?

Láka vás mäsová roláda, recept máte vybraný, ale príprava sa vám zdá veľmi zložitá? Najväčším strašiakom je zabalenie rolády, ktoré však nie je také zložité. Ponúka sa niekoľko tipov, vďaka ktorým sa vám jedlo zaručene podarí.

Sviatočná kuracia roláda je často obalená šunkou či napríklad slaninou – tie sa postarajú o to, aby sa plátky mäsa nerozbalili. Pre istotu však môžete použiť špagát a valček obviazať.

Ak roláda nie je obalená, potom je povrázok nutnosťou. Aby sa vám podaril krásny valček, je dobré použiť aj alobal. Tým obalíte mäso, aby držalo, a potom zviažete. Pred koncom pečenia potom stačí zložiť alobal a nechať mäso dopiecť, aby chytilo krásnu farbu.

Zdroj: taste.com, myrecipes.com


Ďalšie obľúbené recepty

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.