Krémové kuracie rizoto so špargľou – chutný obed pre celú rodinu

Rizoto je skvelým ľahkým pokrmom, ktorý sa hodí nielen na obed, ale napríklad aj ako rýchla večera. Spôsobov, ako si toto jedlo pripraviť, je hneď niekoľko. Stretnúť sa môžeme s klasickým rizotom plným zeleniny, avšak obľúbený je aj taliansky variant krémového rizota. Vyskúšajte recept na krémové kuracie rizoto so špargľou.

Recept na kuracie rizoto

Vyskúšajte tento vynikajúci recept na talianske rizoto s kuracím mäsom a špargľou.

Suroviny

  • 350 g ryže,
  • 1 liter kuracieho vývaru,
  • 150 g kuracích pŕs,
  • 200 ml bieleho vína,
  • 50 g kyslej smotany,
  • 25 g masla,
  • 6 výhonkov špargle,
  • 1 cibuľa,
  • strúčik cesnaku,
  • 4 lyžice olivového oleja,
  • 2 lyžice kôpru,
  • parmezán,
  • citrónová kôra,
  • soľ a korenie, korenie podľa chuti.

Postup prípravy

  1. V hrnci či väčšej panvici rozohrejte dve lyžice olivového oleja. Pokrájanú cibuľu osmažte dozlatista. Potom pridajte aj cesnak a nechajte rozvoňať.
  2. Prisypte ryžu a dobre premiešajte, aby sa obalila výpekom. Pridajte víno a nechajte ho odpariť.
  3. Pripravte si vývar a ryžu podlejte tak, aby bola ponorená. Ryža bude vývar postupne vstrebávať, treba teda pravidelne dolievať.
  4. Po zmäknutí ryže pridajte maslo a smotanu, ďalej potom kôpor.
  5. Mäso pokrájajte na menšie kúsky. Rozpáľte panvicu s dvoma lyžicami olivového oleja a mäso osmažte a okoreňte podľa chuti. Potom ho už len stačí pridať k ryži.
  6. Špargľové výhonky nechajte chvíľu spariť, aby zmäkli. Potom ich tiež pridajte k zmesi.
  7. Kuracei rizoto môžete podávať posypané citrónovou kôrou a hoblinkami parmezánu.
Zdroj foto: page frederique / Shutterstock.com

Netradičné spôsoby prípravy

Ak vás neláka kôpor a špargľa, môžete namiesto toho do rizota pridať inú zeleninu, napríklad paradajky a papriku. Na dochutenie sa skvele hodí karí. Stačí pri restovaní zeleniny a mäsa pridať karí korenie podľa chuti, jedná sa o pomerne netradičný variant rizota.

Na dokonale pripravenú ryžu ju môžete namiesto varenia piecť. Rúru rozohrejte na 180 ° C, do pekáča vložte ryžu a podlejte vývarom. Aj v tomto prípade je potrebné opätovne dolievať vývar, akonáhle sa odparí. Táto príprava ryže zaberie zhruba 30 minút.

Možností, ako si pripraviť rizoto, je celý rad, zakaždým tak môže chutiť výrazne inak. Základom by však vždy mala byť kvalitná ryža, či už varíte naše typické sypké zeleninové rizoto, alebo to pravé talianske krémové rizoto.

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.