Ako pripraviť kuskus – vyskúšajte tieto 3 recepty

Kuskus je zdravé a chutné jedlo, ktoré si môžete pripraviť na viacero spôsobov. Kuskus recepty sú obľúbené na sladko aj na slano, napríklad s tuniakom. Vyskúšajte obľúbené recepty.

Čo je kuskus

Kuskus je pokrm vyrobený z krupice pšenice, jačmeňa alebo prosa, sparený do malých krupicových guličiek. V mnohých krajinách je veľmi obľúbenou prílohou k hlavnému jedlu, avšak výborná je aj jeho sladká či šalátová verzia. Kuskus môžeme zaradiť do diétnej stravy – obsahuje mnoho vitamínov, železo a vápnik.

Existuje niekoľko druhov, napríklad:

  • celozrnný kuskus,
  • kuskus perlový.

Je kuskus cestovina?

Áno, jedná sa o cestovinu, hoci jeho príprava môže byť podobná strukovinám.

Ako uvariť kuskus

Existuje viac spôsobov, ako pripraviť kuskus, ideálny postup varenie je však nasledovný:

  1. Potrebné množstvo kuskusu dajte do misky.
  2. Zalejte ho celý vriacou vodou (môžete aj s maslom) a misku prikryte potravinárskou fóliou.
  3. Kuskus by mal absorbovať vodu do 7-10 minút a následne s ním môžete ďalej pracovať.

Recepty z kuskusu

Keď už vieme ako sa varí kuskus, môžeme sa pustiť do základných receptov.

Kuskus na sladko

Čím iným začať deň ako vynikajúcim sladkým a výživným pokrmom. Recept na kuskus na sladko je skvelou alternatívou ovsenej kaše.

Suroviny

  • 2 hrnčeky mlieka,
  • 2 lyžice medu,
  • 3 lyžičky mletej škorice,
  • 2 hrnčeky kuskusu,
  • 1/3 hrnčeka sušených marhúľ,
  • 1/3 hrnčeka sušených hrozienok,
  • ½ hrnčeka mandlí.

Postup prípravy

  1. Do hrnca nalejte mlieko, pridajte med a škoricu – a priveďte do varu. Potom vmiešajte kuskus, plameň vypnite, zakryte pokrievkou a nechajte stáť asi 5 minút.
  2. Nakoniec vmiešajte sušené ovocie a mandle.
kuskus na sladko
Zdroj foto: Anna Shepulova / Shutterstock.com

Kuskus so zeleninou

Máte radi ľahké a pritom výživné jedlá? Tento kuskus so zeleninou určite poteší ako vaše oči, tak aj váš žalúdok. Pripravte si zeleninový kuskus so sušenými paradajkami, pekanovými orechmi a hubami.

Suroviny

  • 2/3 hrnčeka pekanových orechov,
  • 1 ½ hrnčeka čerstvých húb,
  • 1 cibuľu,
  • 1 lyžicu cesnaku,
  • 3 lyžičky masla,
  • 1 ¼ šálky vody
  • 180 gramov kuskusu,
  • 1 pohár sušených paradajok,
  • parmezán podľa chuti,
  • soľ, korenie,
  • na ozdobenie – uhorka, červená paprika, mandle.

Postup prípravy

  1. Pekanové orechy naskladajte na plech vyložený papierom na pečenie a vložte do rúry.
  2. Tú zapnite na 170 stupňov a orechy 20-30 minút v rúre opražte.
  3. V hlbokej panvici rozpustite na strednom plameni 1 lyžicu masla, pridajte nakrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak a huby.
  4. Restujte 5-7 minút (do doby, kým suroviny nezmäknú) a potom dajte bokom.
  5. V hrnci rozpustite dve lyžičky masla, do ktorého nalejte vodu a priveďte do varu.
  6. Do sklenenej misy nasypte kuskus, ktorý zalejte horúcou vodou s maslom.
  7. Misu prikryte potravinárskou fóliou a nechajte 7-10 minút odstáť (kým kuskus absorbuje všetku vodu).
  8. Do hotového kuskusu vmiešajte pekanové orechy, hubovú zmes, sušené paradajky a parmezán. Dochuťte soľou a korením.
  9. Podávajte s nakrájanou uhorkou, červenou paprikou a plátkami mandlí.

Kuskus s tuniakom

Ak ste vyznávači zdravého stravovania, kuskus s tuniakom je ideálny pokrm ako na obed, tak na večeru. Nebojte sa prípravy kuskusu, tá je veľmi jednoduchá.

Suroviny

  • 1 plechovku fazule,
  • 250 gramov paradajok,
  • stopkový zeler,
  • 1/3 hrnčeka červenej cibule a niekoľko plátkov cibule na ozdobu,
  • 1/4 hrnčeka pažítky,
  • 1/4 šálky nasekaných listov čerstvej petržlenovej vňate,
  • 1 ½ lyžice kapary,
  • 2 plechovky kvalitného tuniaka v olivovom oleji,
  • 1 lyžičku sladkej papriky,
  • mletá rasca, soľ, korenie,
  • 1 lyžičku bieleho octu,
  • 1 lyžičku citrónovej šťavy,
  • ¼ hrnčeka extra panenského olivového oleja,
  • 2 vajcia namäkko,
  • 250 gramov kuskusu.

Postup prípravy

  1. Do veľkej misy dajte fazuľu (nasypte do sitka a prepláchnite), paradajky prekrojené na polovice, cibuľu, pažítku, petržlen, zeler a kapary.
  2. Tuniaka z plechovky vytiahnite, prekrojte na menšie kúsky a vložte k fazuľovej zmesi. Pridajte soľ, korenie, sladkú papriku, mletú rascu, ocot, citrónovú šťavu a olivový olej.
  3. Všetko jemne premiešajte a nechajte chvíľu stáť, aby sa premiešala kombinácia chutí.
  4. Medzitým si pripravte kuskus, ktorý zalejete horúcou vodou a necháte stáť asi 7 minút.
  5. Akonáhle máte hotovo, môžete servírovať – kuskus dajte na tanier a naň pripravenú fazuľovú zmes s tuniakom.
  6. Nakoniec dozdobte bylinkami, prekrojenými vajcami a cibuľou.

Už ste kuskus niekedy pripravovali alebo o ňom počujete prvýkrát? Veríme, že sme pre vás vybrali tie najchutnejšie jedlá, ktoré si zamilujete. Obľúbená je aj verzia kuskus s kuracím mäsom.


Ďalšie obľúbené recepty

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.