Domáci kváskový chlieb – recept na voňavý a chrumkavý chlebík (fotopostup)

Kváskový chlieb je tradíciou v našich domovoch. Príprava je jednoduchá, stačí len vedieť presný postup. Chuť a vôňa domáceho chleba sa žiadnemu inému nevyrovnajú. Tak ho poďte vyskúšať.

Suroviny na upečenie domáceho chleba sú ľahko dostupné, rúra na pečenie sa bežne nachádza v každej domácnosti a keď budete chcieť, čas si urobíte. Jediná a zásadná vec, ktorú si musíte zaobstarať, je kvások. Čerstvý sa dá zohnať priamo v pekárni alebo u ľudí, ktorí už pečú chlieb (nájdete ich na kváskovej mape). Môžete si tiež kúpiť kvások sušený, ale jeho „prebudenie“ chvíľku trvá a začínajúcich pekárov by to mohlo od pečenia odradiť, takže začnite určite s čerstvým.

Recept na kváskový chlieb

Výhodou domáceho pečeného chleba je, že sa sami môžete rozhodnúť, čím ho ozvláštnite. Do cesta môžete primiešať slnečnicové, chia alebo sezamové semienka, kmín, koriander a ďalšie suroviny. My vám prinášame základný recept na najlepší kváskový chlieb.

Suroviny

  • 150g ražnej múky (najlepšie chlebová),
  • 300g pšeničnej múky (tiež chlebová),
  • 330ml vody,
  • 1,5 ČL soli,
  • 1 ČL rasce.

Postup prípravy

Proces výroby kváskového chleba má tri úrovne  Vzhľadom na to, že celkom trvá, kým sa pšenično ražný kváskový chlieb vykľuje v celej svojej kráse, je dôležité si ich správne načasovať.

Príprava kvásku na kváskový chlieb – večer

  1. Do misy dáme 150 g ražnej múky, 150 ml vody a lyžicu kvásku.
  2. Zamiešame, vyrobíme husté cesto, celú misu dáme do vrecka a uzavrieme gumičkou či špagátom.
  3. Necháme kysnúť asi 12 hodín.
čerstvý kvások na domáci ražný chlieb
Zdroj foto: David Hampl

Príprava cesta na chlieb – ráno

  1. Nikdy nezabudnite na prvý krok – z misy odoberieme lyžicu kvásku a vrátime ho do chladničky! Použijeme ho zase nabudúce a takto si ho môžeme udržiavať pri živote takmer do nekonečna.
  2. Do misy k zvyšnému kvásku pridáme 300 g pšeničnej múky a 180 ml vody, 1,5 lyžičky soli, lyžičku rasce, prípadne lyžičku koriandra.
  3. Cesto môžete vymiešať ručne alebo zapojiť stroje – kuchynský robot alebo domáca pekáreň to zvládnu hravo za vás.
  4. Keď bude cesto hladké a vláčne, môžete ešte pridať semienka alebo ho rovno premiestniť na pomúčenú dosku a vytvarovať bochník – pozor! Bude sa veľmi, ale naozaj veľmi lepiť! Takže bojujte a nevzdávajte to, výsledok už je na dosah.
  5. Bochník vložte do ošatky vysypanej múkou, prípadne do akejkoľvek misy vymastenej olejom, prikryte utierkou a nechajte kysnúť asi 4 hodiny – chlebové cesto má radšej nižšiu teplotu a čím dlhšie bude kysnúť, tým bude domáci chlieb z kvásku lepší.

Pečenie kváskového chleba – poobedie

  1. Rúru zapneme na 250 stupňov a vložíme do nej 2 plechy. Keď sa nahrejú, horný plech vyberieme a vyklopíme naň nakysnutý bochník.
  2. Chlieb vložíme do rúry a na spodný plech nalejeme pol hrnčeka vody. Hneď zatvoríme nech nám neutečie teplo a para.
  3. Pečieme 15 minút, potom znížime teplotu na 200 stupňov a pečieme ešte 10 minút.
chlieb z kvásku
Zdroj foto: David Hampl

Hotový kváskový chlieb spoznáme podľa krásne zlatej farby kôrky a dutého zvuku pri poklepaní zospodu. Než sa doň pustíte, nechajte ho vychladnúť na mriežke. Ak ho rozkrojíte veľmi skoro, mohol by sa vám „zdrcnúť”.

Vychutnajte si chrumkavý domáci chlieb s jednou z obľúbených nátierok. 

Tipy na prípravu kváskového chleba

  • Časové rozvrhnutie prípravy na večer, ráno a poludnie je len orientačné, ale je to najvýhodnejší variant. Pokiaľ ste cez deň v práci, môžete si proces prípravy posunúť podľa potreby na inú dennú dobu alebo si nechať pečenie na víkend.
  • Každá rúra pečie inak, takže si spočiatku svoj domáci kváskový chlieb strážte – hotový chlieb poznáte podľa farby a zvuku.

Tak čo? Vyskúšate tento jednoduchý kváskový chlieb pre začiatočníkov? Možno sa vám to na prvýkrát nepodarí dokonale, ale nevzdávajte to! Cvičenie robí majstra a predstavte si tú chuť, vôňu, kôrku… tak do toho.

Odporúčame: Banánový chlieb

Zdroj: Autorský text / David Hampl


Ďalšie tipy pre šikovných pekárov

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.