Domáce langoše: Lahôdka, ktorá chutí celej rodine.

Chutné langoše bývajú často vyhľadávaným sortimentom prevádzok rýchleho občerstvenia. Túto pochúťku si však viete pripraviť aj doma. V článku vám prinášame 11 receptov na rôzne cestá na langoše, ale aj na chutné dipy. 

V slovenskej kuchyni zdomácnelo množstvo cudzích jedál prevzatých zo zahraničia. Málokto už asi vie, že langoše pochádzajú pôvodne z Maďarska. Prijali sme ich za svoje a doprajeme si ich vždy, keď máme chuť na niečo dobré, čo zasýti.

História langošov

Ako sme už spomenuli, ich domovinou je Maďarsko, odkiaľ sa táto pochúťka dostala do ostatných štátov bývalého Rakúsko-Uhorska. Pripravujú sa aj v Rumunsku, na Ukrajine, Srbsku, Českej republike a nesmú chýbať ani na Slovensku. Zatiaľ, čo sa maďarské langoše zdobia šunkou, lečom alebo natierajú kyslou smotanou a cesnakom, u nás je najobľúbenejšia kombinácia kečup, cesnak a syr.

Pôvodne sa táto kysnutá placka opekala blízko plameňa. Slovo langoš pochádza z maďarského výrazu láng, čo po slovensky znamená práve plameň. Na ich prípravu sa používalo cesto na chlieb. V súčasnej dobe sa najčastejšie vyprážajú na oleji alebo fritujú, možno ich však tiež piecť v rúre.

Cesto na langoše

Pôvodné cesto na chlieb bolo pri príprave nahradené inými variantmi. Dnes sa stretneme s cestom:

  • klasickým kysnutým,
  • z kyslej smotany, kefíru alebo bieleho jogurtu,
  • bez kvasníc,
  • zo sušených kvasníc alebo s kypriacim práškom.

Chce to vyskúšať jednotlivé recepty na langoše a zistiť, ktorý vám najviac chutí. Najlepšie langoše sú totiž tie, ktoré si sami doma usmažíte a po ktorých sa len tak zapráši.

Hrnčekový recept na kysnuté langoše

Na prípravu kysnutého cesta budete potrebovať:

  • 2 hrnčeky hladkej múky,
  • necelý 1 hrnček mlieka,
  • 20 g kvasníc,
  • štipku soli.

Postup prípravy:

  1. Do hrnčeka rozdrobíme kvasnice, pridáme lyžičku cukru, trochu vlažného mlieka a necháme vzísť kvások.
  2. Ten potom pridáme do misy k múke, soli a pridáme toľko mlieka, aby vzniklo hladké cesto, ktoré nelepí. To potom necháme na teplom mieste vykysnúť.
  3. Následne tvoríme placky a smažíme v oleji.

Langoše z bieleho jogurtu

Na kysnuté cesto môžeme použiť aj biely jogurt. Do misky dáme 250 g hladkej múky, 1 biely jogurt, kvások z 20 g kvasníc, špičku jedlej sódy a 250 ml mlieka. Vypracujeme hladké cesto, necháme v teple vykysnúť a formujeme mini langoše s jogurtom. 

Langoše bez kysnutia

Niekedy nemáme dostatok času na prípravu klasických langošov z kysnutého cesta a v takom prípade sa bude výborne hodiť recept na rýchle langoše bez kysnutia. Do misy nasypeme 250 g hladkej múky, doplníme sušené kvasnice, štipku soli a zalejeme 250 ml mlieka. Vypracujeme hladké cesto, ktoré by sa nemalo lepiť a zároveň by nemalo byť tuhé. Môžeme okamžite vyprážať.  

Kysnuté langoše z kyslej smotany

Kysnuté cesto je možné vylepšiť aj kyslou smotanou. Do misy dáme 500 g hladkej múky, 1 vajce, kvások z 20 g kvasníc, 250 ml mlieka, pol téglika kyslej smotany a štipku soli. Vypracujeme hladké cesto a dáme odležať do chladničky. Následne tvarujeme placky a vyprážame v oleji.

Langoše bez kysnutia s kyslou smotanou

Receptov na túto pochúťku je naozaj veľa. Keď nie je čas nechať cesto kysnúť, príde vhod rýchly recept na langoše s kypriacim práškom.

Do misy nasypeme 250 g hladkej múky, pol balenia kypriaceho prášku do pečiva, pol lyžičky soli, téglik kyslej smotany a 1 vajce. Všetko dobre premiešame a vypracujeme cesto. Je dosť možné, že nebudete musieť použiť celý téglik smotany. Chce to vyskúšať, aby ste cesto príliš nezriedili a aby sa nelepilo. Hotové cesto necháte asi pol hodiny odpočinúť a potom ihneď smažíte v oleji.

Zdroj foto: Stepanek Photography / Shutterstock.com

Langoše z kefíru

Langošov nie je nikdy dosť. Ak vám zostal doma v chladničke kefír, môžete aj z neho pripraviť chutné cesto.

Do hrnčeka dáme celú kocku kvasníc, posypeme cukrom a pridáme 3 lyžice vlažného mlieka. Necháme vzísť kvások, ktorý potom pridáme do misy ku 500 g hladkej múky. Osolíme, prilejeme toľko kefíru, aby vzniklo hladké cesto, ktoré sa nelepí. Tuhé má byť tak akurát – ani príliš tuhé, ani riedke. Cesto necháme v teple vykysnúť a potom z neho vyprážame langoše.

Stánkové langoše

Čo si budeme rozprávať, síce to nie je práve najdiétnejší pokrm, langoše patria k obľúbenému rýchlemu občerstveniu. Jednoduché langoše ako zo stánku patria k tým najchutnejším. Pripraviť si ich môžete aj doma – bez jogurtu aj bez vajec.

Na 250 g hladkej múky dáme kvások z 20 g kvasníc, osolíme a prilejeme toľko mlieka (asi 150 ml), aby vzniklo hladké cesto, ktoré sa nelepí. To necháme na teplom mieste kysnúť minimálne pol hodiny.

Zemiakové langoše

Fantázia kuchárov je obrovská a rýchle langoše dokážu usmažiť aj s prídavkom zemiakov.

Do misy nasypeme 250 g hladkej múky, osolíme, pridáme 3 až 4 kusy surových, na jemno nastrúhaných zemiakov, 1 celé vajce, z 25 g droždia urobíme kvások a dolejeme toľko mlieka, aby vzniklo hladké, nie však riedke cesto. Všetko poriadne premiešame a dáme do tepla kysnúť.

Langoše z tvarohu

Keď už sú langoše kvôli vyprážaniu trochu kalorickejším pokrmom, tak ich skúste pripraviť aspoň s prídavkom tvarohu.

Do misky dáme obsah nádobky s tvarohom (asi 250 g), pridáme 250 g hladkej múky, 2 celé vajcia, 1,5 lyžičky kypriaceho prášku, osolíme. Z uvedených ingrediencií vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme aspoň štvrť hodiny oddýchnuť. Potom vytvárame placky a vyprážame nadýchané langoše v oleji.

Zdroj foto: Pfeiffer / Shutterstock.com

Langoše pečené v rúre

Aj keď bežnou úpravou jednoduchých domácich langošov je vyprážanie, kto dáva prednosť zdravšej príprave, môže ich piecť v rúre.

Tento recept na langoše je veľmi jednoduchý. Do 250g hladkej múky pridáme 1 lyžičku kypriaceho prášku do pečiva a 1 celý téglik bieleho jogurtu. Vypracujeme hladké cesto a necháme v chladničke asi pol hodiny oddýchnuť.

Potom z cesta vyvaľkáme plát, vykrojíme kolieska a následne dáme na plech s vystlaný papierom na pečenie. Pečieme v rúre predhriatej na 180 stupňov asi 8 až 10 minút.

Bezlepkové langoše

Domáce langoše sa pripravujú prevažne z hladkej pšeničnej múky, čo znamená, že by si túto dobrotu nikdy nemohli dopriať tí, čo trpia neznášanlivosťou lepku. Pritom je škoda, aby o ich chuť prišli. Langoša však ide pripraviť aj z bezlepkovej múky:

Na 150 g múky bez lepku použijeme kvások z 15 g kvasníc, osolíme a rozriedime mliekom tak, aby nám vzniklo tuhšie cesto. Starostlivo vymiešame a necháme v teple kysnúť, potom vyprážame.

Zdroj foto: Calin Stan / Shutterstock.com

Dochutenie langošov: Cesnak a kečup nesmie chýbať

Najčastejšie sa v našich končinách podávajú smažené langoše s cesnakom, kečupom, posypané strúhaným tvrdým syrom typu Eidam alebo Gouda. Avšak existujú aj iné chutné vylepšenia, ktoré môžete použiť či dokonca plnené langoše šunkou a syrom. 

Cesnaková pasta na langoše

Ak máte cesnak radi a na langoši vám jednoducho nesmie chýbať, dávate si ho aj na hrianky alebo pod mäso, tak si do zásoby pripravte cesnakovú pastu.

Postup prípravy:

250 g cesnaku ošúpeme a na mäsovom mlynčeku pomelieme. Pridáme 25 g soli a necháme odležať po dobu jednej hodiny. Potom rozpustíme 100 g 100% tuku, do ktorého vmiešame rozomletý osolený cesnak. Naplníme do pohárov, prípadne plastových krabičiek a môžeme dať zamraziť do mrazničky. Vydrží vám až do budúceho zberu cesnaku.

Dip z cesnaku a smotany na langoše

Na prípravu tohto dipu budete potrebovať:

  • 1 téglik kyslej smotany,
  • asi 5 strúčikov cesnaku,
  • štipku soli.

Cesnak ošúpeme a prelisujeme alebo pomelieme na mäsovom mlynčeku. Vzniknutú pastu pridáme do smotany, osolíme – možno ju dochutiť aj sekaným kôprom. Necháme chvíľu odležať a môžeme použiť na langoše.

Studený dresing na langoše

Do misky dáme obsah jedného téglika kyslej smotany, doplníme 2-3 lyžicami kečupu, dochutíme mletou paprikou, soľou a rozotreným cesnakom podľa chuti. Starostlivo vymiešame a natierame na dozlatista vyprážané langoše.

Tak, ktorý recept na langoše uprednostníte?

Zdroj: cookwewill.com, bosskitchen.com, happyfoodstube.com

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.