Domáce lasagne – recept na výborné cestoviny 5x inak

Lasagne môžete pripraviť na niekoľko spôsobov jednoducho aj sami doma. Nemusia byť iba s mletým mäsom, existuje naozaj mnoho variantov, napríklad aj lasagne zo zeleniny.

Domovom lasagní je južná časť Talianska. Tradične sa toto jedlo vyrába striedaním niekoľkých vrstiev – lasagne, bešamel a mäso. To je základ, ktorý pri tomto jedle nesmie nikdy chýbať. Potom však záleží na kuchárovi, čo ďalšie do plnky použije, aby bol výsledok chutný. Lasagne sa najčastejšie pripravujú ako slaný pokrm s rôznymi plnkami. Tou môže byť napríklad bolonská omáčka alebo zelenina – obľúbený je špenát, baklažán, paradajky, cuketa.

Niektorí dokonca pripravujú lasagne na sladko s tvarohom a s hrozienkami na spôsob žemľovky. Dá sa povedať, že fantázii sa medze nekladú, tak prečo by nemohli byť aj sladké? Nie je to práve typicky talianske, ale každý národ si recepty upravuje podľa svojho vkusu a chutí.

Cesto na domáce lasagne

Ak sa chcete priblížiť pravej talianskej kuchyni, potom si lasagne môžete pripraviť  doma. Domáce cestoviny chutia totiž úplne inak ako tie kupované. S trochou šikovnosti sa vám to podľa nášho receptu určite podarí.

Lasagne nie sú typom pokrmu, ktorý je hneď hotový, pokiaľ počítate s domácou prípravou cesta. Na druhú stranu získate jedlo, na ktorom si naozaj pochutnáte.

  • Na prípravu cesta na lasagne pre 3 osoby budete potrebovať 300 g hladkej múky, 3 celé vajcia, štipku soli, 3 lyžičky rastlinného oleja a asi 1 dl vody.
  • Do misy nasypete múku, osolíte, pridáte vajcia a olej a riadne premiešate. Malo by vám vzniknúť hladké a pružné cesto. Ak bude treba, doplníte vodou. Cesto treba dobre prepracovať. Vzniknutý bochník potom necháte aspoň jednu hodinu odpočívať, aby sa odležal.
  • Potom ho rozdelíte na 6 rovnakých kúskov, tie vyváľate na pláty veľkosti vašej zapekacej misky. Tieto cestoviny nesušíte, ale ihneď použijete pri príprave pokrmu.
  • Lasagne ale možno pripraviť tak, že vyvaľkáte plát a z neho vykrajujete štvorčeky o veľkosti 5 x 7 cm, ktoré uvaríte vo vode a následne vrstvíte s rôznymi ingredienciami podľa receptov.

Tipy na prípravu lasagní

  • Používajte vždy hladkú múku.
  • S vodou opatrne, aby ste to neprehnali.
  • Plátky lasagní vkladajte do vriacej a osolenej vody po jednom kuse, aby sa nezlepili k sebe.
  • Lasagne sa varia asi 8 minút, mali by byť al dente.
  • Počas varenia vo vode ich opatrne miešajte.
  • Výborným pomocníkom je koliesko na krájanie pizze. Tým je možné krájať vyvaľkané cesto na menšie obdĺžniky.
Lasagne s mletým mäsom
Zdroj foto: stockcreations / Shutterstock.com

Recept na lasagne bolognese s mletým mäsom

  1. Na prípravu tohto obľúbeného receptu budete potrebovať bešamel, ktorý pripravíte z 3 lyžíc hladkej múky a 3 lyžíc masla, z ktorých sa upraží svetlá zápražka. Tú potom v kastróly po vychladnutí zalejete horúcim mliekom, dáte na platňu a varíte do potrebného zhustnutia. Okoreníme, nastrúhate do nej trochu muškátového orieška a tvrdého syra a zamiešate.
  2. Mäsovú omáčku si pripravíte jednoducho. Na oleji osmažíte mleté ​​mäso, okoreníte oreganom, pridáte paradajkový pretlak, trochu kečupu, prípadne dosladíte cukrom, zahustíte múkou a povaríte. Ak bude treba, rozriedite zmes vodou.
  3. Zapekaciu misku vymažete tukom, na dno položíte lasagne, zalejete časťou mäsovej omáčky a bešamelu, postrúhate tvrdým syrom a priklopíte opäť lasagňami. Tento postup opakujete, poslednú vrstvu pritom budú tvoriť lasagne posypané strúhaným syrom.
  4. Dáte do predhriatej rúry piecť asi po dobu 30 minút.

Recept na lasagne so smotanou a kuracím mäsom

Mäsová zmes by v lasagniach nikdy chýbať nemala. Väčšinou sa používa mleté ​​mäso, ale je možné tento pokrm variť aj z mäsa kuracieho. Zvlášť skvele chutí v spojení smotany a špenátu.

  1. Smotanovo-mäsovú zmes urobíte ľahko. Na rastlinnom oleji na panvici opečiete nakrájané kuracie mäso. Okoreníme, doplníte bazalkou a zalejete sladkou smotanou. Dobre povaríte.
  2. Ďalej si pripravíte zmes zo špenátu, kedy na oleji opečiete nakrájaný cesnak a doplníte špenátom. Všetko domäkka podusíte.
    Bešamel na lasagne urobíte z mlieka a svetlej zápražky a dobre prevaríte.
  3. A teraz prichádza na rad vrstvenie. Na dno pekáča príde polovica bešamelu, na neho položíte lasagne, na ne mäsovú zmes. Pokračujete vrstvou lasagní, druhou polovicou bešamelu, celou špenátovou zmesou, ktorú posypete strúhaným tvrdým syrom. A dáte zapiecť do rúry na pol hodiny.
Lasagne recept
Zdroj foto: stockcreations / Shutterstock.com

Recept na fitness lasagne

Čo si budeme rozprávať, lasagne sú výborným jedlom, ale veľmi výdatným, keď uvážime, že obsahuje obvykle mäso, bešamel a syr. Kto drží diétu a nechce priberať, musí si nájsť recept menej kalorický. Fitness lasagne sú dobrým riešením. Bravčové mleté ​​mäso je možné nahradiť chudým hovädzím, na parmezán zabudnite a postrúhajte radšej nízkotučný tvrdý syr a na výrobu bešamelu je možné použiť namiesto masla a mlieka skôr kefír. Získate tak diétny pokrm, ktorý sa hodí konzumovať aj po tréningu alebo ako chutnú a ľahkú večeru.

  1. Na tuku osmažíte nakrájanú cibuľu, pridáte nakrájané paradajky a mrkvu a opekáte. Potom doplníte mletým hovädzím mäsom, prisolíte a podusíte. Nakoniec pridáte paradajky, rozriedite vývarom alebo vodou a asi pol hodiny dusíte pod pokrievkou. Zmes dochutíte oreganom, muškátovým orieškom a korením.
  2. Na prípravu bešamelu budete potrebovať kefír, v ktorom rozmiešate múku a strúhaný tvrdý syr.
  3. Na dno zapekacej misky dáte vrstvu mäsovej zmesi, na ňu trochu bešamelu, následne lasagne. Vrstvy opakujte, posledná vrstva bude bešamel, ktorý posypete strúhaným syrom.
  4. Dáte zapiecť do rúry asi na pol hodiny.

Recept na lasagne z toastového chleba

Aj keď sa nejedná o tradičný taliansky recept, lasagne je možné pripraviť aj z toastového chleba. Nevadí, že sa vám nechce pustiť do výroby vlastných cestovín, úplne postačí, keď budete mať doma sendvičový chlieb. Z neho rýchlo a ľahko vykúzlite chutnú večeru pre rodinu alebo pohostenie pre priateľov.

  1. Najprv treba urobiť paradajkovú omáčku. Na oleji osmažíte nakrájanú cibuľku, pridáte nakrájaný cesnak a paradajkový pretlak. Akonáhle sa začne omáčka variť, nalejete do nej téglik sladkej smotany a krátko povaríte.
  2. Na dno zapekacej misky dáte sendvičový chlieb, nalejete na neho pripravenú omáčku, poukladáte šunkou, posypete tvrdým syrom alebo mozzarellou. Vrstvy opakujete, nakoniec bude vrstva strúhaného syra. Zapečiete asi 20 minút pri teplote 200 stupňov Celzia.
Lasagne
droj foto: Robyn Mackenzie / Shutterstock.com

Recept na vegetariánske zeleninové lasagne

Do lasagní sa tradične pridáva mleté ​​mäso. Ale ako si pripraviť jednoduché a výborné lasagne, keď ste vegetariánom? Jendoducho. Mäso nahradíte zeleninovou zmesou a garantujeme vám, že si určite tiež pochutnáte.

  1. Na prípravu zmesi si pripravíte nahrubo nakrájanú cibuľu, nakrájate baklažán, cuketu, mrkvu, brokolicu a papriku. Zeleninu na tuku orestujete.
  2. S cesnakom potom rozmixujete paradajky, ktoré dochutíte bazalkou a oreganom. Osolíte, okoreníme, prípadne osladíte, kto má rád omáčku sladšiu.
  3. Omáčku spojíte so restovanou zeleninou a spoločne dusíte aspoň pol hodiny, aj viac podľa potreby. Potrebujete, aby sa chuti navzájom prepojili.
  4. Pripravíte si bešamel z maslovej zápražky a mlieka. Ten okoreníme muškátovým orieškom, korením, novým korením a bobkovým listom.
  5. Bešamel nalejete na dno zapekacej misky, na neho poukladáte lasagne. Zalejete zeleninovou zmesou, opäť dáte bešamel a postrúhate syrom. Vrstvy opakujete, posledný by mal byť bešamel, ktorý posypete syrom, najlepšie parmezánom.
  6. Pečieme po dobu 45 minút v rúre rozohriatej na 200 stupňov Celzia.
Tip: Pripraviť si môžete aj čisto cuketové lasagne, prípadne zeleninovú zmes nahradiť zmesou zo špenátu, kyslej smotany a syra, napr. ricotta (špenátové lasagne). 

Lasagne sú výdatným pokrmom, ktorý je možné pripraviť ako chutný obed alebo rýchlu večeru. Pohostiť nimi však môžete aj svojich hostí a blysnúť sa pred nimi domácou prípravou tohto chutného jedla.

TIP: Chcete využiť cestoviny? Čo tak vyskúšať recept na cestovinový šalát s kuracím mäsom?

Zdroj: thewholesomedish.com


Tipy na ďalšie chutné recepty

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.