Levanduľový sirup: pripravte si chutnú zdravú bombu

Levanduľa je pre svoju chuť a vôňu veľmi obľúbená a v kulinárstve sa tak hojne využíva. Levanduľový sirup môžete používať na výrobu limonád, avšak je to tiež skvelé sladidlo.

Recept na levanduľový sirup

Domáci levanduľový sirup môžete využiť napríklad pri pečení. Rastlina levandule má navyše bohaté liečivé účinky, ktoré vám môžu uľaviť od rôznych problémov. Pripraviť si ho môžete ako z čerstvej, tak aj zo sušenej levandule

Suroviny

  • 3 litre vody,
  • 300 gramov kvetov levandule,
  • 1,5 kilogramu medu,
  • 3 nakrájané citróny,
  • 6 kúskov škorice vcelku.

Postup prípravy

  1. Levanduľu nie je vhodné umývať, vyberajte preto starostlivo stanovište, kde ju zbierate. Doma ju nechajte zľahka zavädnúť, aby ste sa zbavili hmyzu, ktorý môže na rastlinách byť.
  2. Ostrihajte jednotlivé kvety z klasu, tie potom vložte do veľkého hrnca a zalejte vodou.
  3. Do hrnca pridajte aj plátky citróna a škoricu – tú však môžete vynechať, pokiaľ ju nemáte v obľube.
  4. Zmes priveďte do varu a nechajte pod pokrievkou bublať zhruba štvrť hodiny.
  5. Potom hrniec odstavte a odložte na 24 hodín na chladné miesto.
  6. Druhý deň potom obsah sceďte. Aby ste sa zbavili kalu, je dobré ho ešte prefiltrovať cez plátno.
  7. Tekutinu znova zahrejte, pridajte k nej med a nechajte chvíľu variť. Množstvo medu prispôsobte tomu, ako veľmi sladký sirup chcete, nie je nutné pridať celých 1,5 kg.
  8. Po povarení už je sirup hotový. Ešte horúci ho pomocou lievika prelejte do vhodných pohárov, ktoré by mali mať dobre tesniaci uzáver.
  9. Potom už len nádobu otočte hore dnom a nechajte takto do ďalšieho dňa. Sirup uchovávajte v chladnom prostredí.
Tip: Sviežou variantou je aj levanduľový sirup s mätou. Lístky mäty dajte do hrnca lúhovať spoločne s kvetmi levandule, citrusmi a škoricou. 

Alternatívou je tiež namiesto sirupu vytvoriť levanduľový med. Postup je v podstate rovnaký, avšak v záverečnej fáze je potrebné zmes nechať dlhšie variť. Po určitej dobe by totiž mala začať hustnúť. Vzniknutý med potom môžete využívať ako bežné sladidlo s bonusom levanduľovej chuti.

Zdroj foto: Matt Ledwinka / Shutterstock.com

Liečivé účinky levanduľového sirupu 

Nielenže levanduľový sirup ponúka lahodnú chuť a vôňu, hlavne je tiež zdraviu prospešný. Levanduľa je známa pre svoje upokojujúce účinky. Poslúži teda ako úľava od stresu, zlepší zaspávanie a dokonca potláča aj úzkostné stavy . Pokiaľ vás teda trápia akékoľvek nervové problémy, levanduľa je skvelým prírodným liekom. Pomôcť môže tiež proti bolestiam hlavy.

Liečivé účinky levanduľového sirupu a levandule ako takej sa však prejavujú aj v ostatných orgánových sústavách. Najmä môže táto rastlina uľaviť od problémového zažívania, podporuje totiž tvorbu žlče a uvoľňuje hladké svalstvo, čím sa zlepšuje proces trávenia. Zároveň pozitívne ovplyvňuje aj pečeň a žlčník. Užívať ju však môžete aj pri dýchacích ťažkostiach ako je astma či zápal priedušiek. 

Levanduľa má nezameniteľnú vôňu, vďaka ktorej je tak obľúbená. Vyrobiť si z nej môžete rôzne produkty, či už levanduľový olej, čaj, alebo práve sirup. Skvelá je aj v kozmetike a kúpeľoch vo forme mydiel alebo solí.

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.