Lievance – recept na nadýchanú pochúťku
Nadýchané lievance na raňajky sú jednoznačne skvelým nápadom. Poznali ich už naše babičky aj prababičky. Ich pôvod nie je presne známy, ale predpokladá sa, že sa k nám dostali z Rakúsko-Uhorska, ako jeden z mnohých skvelých receptov, ktoré u nás zdomácneli. Ako už samotný názov napovedá, ide o múčnik z liateho cesta.
Recept na klasické kysnuté lievance
Pri tomto klasickom recepte, ktoré pripravovali ešte naše babičky, je nutné nechať cesto na lievance vykysnúť. Čo budete potrebovať?
Suroviny
- ½ litra mlieka,
- pol kocky droždia (cca 2 dkg),
- 1 PL cukru,
- 1 PL masla,
- 2 žĺtky,
- 30 dkg polohrubej múky,
- väčšiu štipku soli,
- škorica,
- citrónovú kôru,
- trošku muškátového kvetu,
- 1 PL rumu,
- marmeláda, lekvár alebo tvaroh zmiešaný s cukrom a smotanou na vrch.
Postup prípravy
- Základom úspechu je dokonalý kvások. Do väčšej nádoby nalejte vlažné mlieko s trochou cukru a do toho rozdrobte droždie.
- Pridajte ďalšie ingrediencie, ako žĺtky, rum, kúsok masla, citrónovú kôru, muškátový kvet, soľ a škoricu.
- Až potom za stáleho miešania prisypávajte múku a dobre miešajte. Vznikne riedke cesto, ktoré zakryte utierkou a nechajte vykysnúť cca ¾ hodinky.
- Rozpálime si klasickú panvicu alebo špeciálnu panvicu na lievance, zľahka ju vytrieme nejakým tukom (olej, masť) a teraz už naberačkou nalievame cesto do tvaru neveľkých koliesok, aby sa nám pekne obracali.
Z oboch strán zlatisté lievančeky sa skladajú do „komína“. Po upečení ich môžete podávať s marmeládou, tvarohom alebo lekvárom. Chutná je aj varianta, kedy kysnuté lievance polejete rozpusteným maslom a obalíte v škoricovom cukre.
Iste ste si všimli, že sme do cesta na kváskové lievance dávali len žĺtky, a to preto, aby lievance boli naozaj jemné. Klasické vaječné bielka majú tendenciu robiť cesto zbytočne hutným. To ale neplatí v prípade, ak ich našľaháme do tuhého snehu a ten pridáme do cesta až chvíľku pred pečením. Také lievance budú dokonale nadýchané a kypré.
Recept na tvarohové lievance
Druhým, oveľa rýchlejším variantom a z dnešného pohľadu aj zdravším, sú fantastické tvarohové lievance bez kysnutia.
Suroviny
- 250 g mäkkého tučného tvarohu,
- 1 vajce,
- 3 PL hladkej múky
- štipka soli.
Postup prípravy
Všetky suroviny zmiešajte v hladké cesto. Na tanier si nasypte trošku hladkej múky. Lyžicou odkrojte kúsok cesta, vytvarujte z neho placku asi 1 cm hrubú a tú ľahko obaľte v múke. Smažte na panvici (alebo vo forme na lievance) vo vrstve oleja po oboch stranách krásne do ružova. Po vytiahnutí z oleja ich nechajte „odsať“ na savom papierovom obrúsku. Potom už zostáva len pocukrovať, doprostred dať trošku marmelády, kopček šľahačky a pustiť sa do hodovania na najlepších lievancoch.
Tip: Máte radi zdravé recepty? Pripravte si banánové fit lievance, lievance z ovsených vločiek a proteinové lievance.
Ďalšie recepty na sladké raňajky
Komentáre sú vypnuté.