Lievance – recept na nadýchanú pochúťku

Nadýchané lievance na raňajky sú jednoznačne skvelým nápadom. Poznali ich už naše babičky aj prababičky. Ich pôvod nie je presne známy, ale predpokladá sa, že sa k nám dostali z Rakúsko-Uhorska, ako jeden z mnohých skvelých receptov, ktoré u nás zdomácneli. Ako už samotný názov napovedá, ide o múčnik z liateho cesta.

Recept na klasické kysnuté lievance

Pri tomto klasickom recepte, ktoré pripravovali ešte naše babičky, je nutné nechať cesto na lievance vykysnúť. Čo budete potrebovať?

Suroviny

  • ½ litra mlieka,
  • pol kocky droždia (cca 2 dkg),
  • 1 PL cukru,
  • 1 PL masla,
  • 2 žĺtky,
  • 30 dkg polohrubej múky,
  • väčšiu štipku soli,
  • škorica,
  • citrónovú kôru,
  • trošku muškátového kvetu,
  • 1 PL rumu,
  • marmeláda, lekvár alebo tvaroh zmiešaný s cukrom a smotanou na vrch.

Postup prípravy

  1. Základom úspechu je dokonalý kvások. Do väčšej nádoby nalejte vlažné mlieko s trochou cukru a do toho rozdrobte droždie. 
  2. Pridajte ďalšie ingrediencie, ako žĺtky, rum, kúsok masla, citrónovú kôru, muškátový kvet, soľ a škoricu. 
  3. Až potom za stáleho miešania prisypávajte múku a dobre miešajte. Vznikne riedke cesto, ktoré zakryte utierkou a nechajte vykysnúť cca ¾ hodinky.
  4. Rozpálime si klasickú panvicu alebo špeciálnu panvicu na lievance, zľahka ju vytrieme nejakým tukom (olej, masť) a teraz už naberačkou nalievame cesto do tvaru neveľkých koliesok, aby sa nám pekne obracali.

Z oboch strán zlatisté lievančeky sa skladajú do „komína“. Po upečení ich môžete podávať s marmeládou, tvarohom alebo lekvárom. Chutná je aj varianta, kedy kysnuté lievance polejete rozpusteným maslom a obalíte v škoricovom cukre.

lievance
Zdroj foto: C Teubner / Shutterstock.com

Iste ste si všimli, že sme do cesta na kváskové lievance dávali len žĺtky, a to preto, aby lievance boli naozaj jemné. Klasické vaječné bielka majú tendenciu robiť cesto zbytočne hutným. To ale neplatí v prípade, ak ich našľaháme do tuhého snehu a ten pridáme do cesta až chvíľku pred pečením. Také lievance budú dokonale nadýchané a kypré.

Recept na tvarohové lievance

Druhým, oveľa rýchlejším variantom a z dnešného pohľadu aj zdravším, sú fantastické tvarohové lievance bez kysnutia.

Suroviny

  • 250 g mäkkého tučného tvarohu,
  • 1 vajce,
  • 3 PL hladkej múky
  • štipka soli.

Postup prípravy

Všetky suroviny zmiešajte v hladké cesto. Na tanier si nasypte trošku hladkej múky. Lyžicou odkrojte kúsok cesta, vytvarujte z neho placku asi 1 cm hrubú a tú ľahko obaľte v múke. Smažte na panvici (alebo vo forme na lievance) vo vrstve oleja po oboch stranách krásne do ružova. Po vytiahnutí z oleja ich nechajte „odsať“ na savom papierovom obrúsku. Potom už zostáva len pocukrovať, doprostred dať trošku marmelády, kopček šľahačky a pustiť sa do hodovania na najlepších lievancoch.

Tip: Máte radi zdravé recepty? Pripravte si banánové fit lievance, lievance z ovsených vločiek a proteinové lievance. 

Ďalšie recepty na sladké raňajky


Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.