Šťavnatý losos pečený v rúre. Jednoduchý a rýchly recept.

Aby ste si mohli pochutnať na luxusnom pokrme, nemusíte chodiť do reštaurácie. Keď viete ako na to, môžete si lahodné jedlo pripraviť aj doma v rúre. A čo tak šťavnatý  pečený losos?

Tento pečený losos na masle môže smelo konkurovať aj lososom pripraveným od špičkových kuchárov. Jeho príprava je navyše jednoduchá, rýchla a okrem kvalitného lososa nepotrebujete takmer žiadne iné ingrediencie. Naučíme vás, ako pripraviť chutného lososa na Vianoce, ale aj iné slávnostné či bežné dni. Bude vám stačiť tento jednoduchý recept. 

Skvelé prílohy k lososovi

Než sa do samotnej prípravy lososa pustíte, zvážte, akú prílohu si k nemu pripravíte. Skvele sa k nemu hodia varené zemiaky v šupke, hranolky aj šalát. Vašich hostí milo prekvapí aj šťavnatý losos s cestovinou a omáčkou. Pokiaľ nedokážete odolať holandskej omáčke, môžete si ju vyšľahať medzitým, čo bude rybka v rúre. Losos s holandskou omáčkou je priam božsky lahodná kombinácia. 

Kvalitný losos je základ

Aj ten najlepší recept môže zlyhať, ak nemáte dobrý základ. Poďme preto k samotnému lososovi. Čím čerstvejšieho a kvalitnejšieho lososa si kúpite, tým viac si pochutnáte. Samozrejme nám je jasné, že zohnať čerstvého lososa v Slovenskej republike je problematické. Ale rozhodne dajte prednosť chladenému pred mrazeným. A čo sa jeho prípravy týka, čím ľahšia bude, tým viac oceníte chuť samotnej ryby. Preto sa nasledujúci recept skladá iba z niekoľko málo ingrediencií.

Na prípravu lososa budete potrebovať:

  • filé z lososa,
  • olivový olej,
  • maslo,
  • soľ,
  • korenie,
  • citrón.

Čo sa riadu týka, postačí vám doštička, na ktorej lososa ochutíte a zapekacia misa, v ktorej sa bude následne piecť.

Postup prípravy:

  1. Začnite tým, že si rúru predhrejete na 200 °C, teplovzdušnú na 180 °C. Kým sa rúra vyhreje, pripravte si zatiaľ lososa.
  2. Najskôr ho umyte vlažnou vodou a s pomocou kuchynských papierových utierok utrite do sucha.
  3. Takto osušené filety z lososa položte kožou dole a hornú časť pokvapkajte olivovým olejom. Pomocou prstov olej rozotrite po celom povrchu lososa.
  4. Následne každý kúsok osoľte a okoreňte, opäť si pomôžte prstami. Len tak docielite to, že losos bude rovnomerne ochutený.
  5. S množstvom soli a korenia nešetrite, dodajú totiž rybe chuť. Akonáhle budete mať hotovo, lososa položte na alobal, opäť kožou dole a vložte do zapekacej misy. Pod každý filet môžete ešte položiť plátok masla. 
  6. Rozhodne zapekaciu misu ničím nezakrývajte. Doba pečenia záleží na hrúbke jednotlivých kúskov, avšak počítajte s časovým rozpätím od 4 do 6 minút.

Tip: Na ochutenie môžete použiť aj doma pripravené bylinkové maslo. Rozpustite cca 8Og masla, zmiešajte ho s 2 lyžicami olivového oleja, pretlačeným cesnakom a posekanými bylinkami podľa vlastného výberu (môže byť aj petržlenova vňať). Touto zmesou prelejte filety lososa a dajte zapekať podľa vyššie uvedeného postupu. Losos na masle bude hotový za pár minút.

Ako spoznať, že je losos upečený a pripravený na konzumáciu

Počas pečenia sa nevzďaľujte od rúry a majte prehľad o tom, čo sa vo vnútri deje. Príliš prepečený losos je totiž vysušený a ani veľké množstvo holandskej omáčky to nezlepší. Pokiaľ si nie ste istí, či je losos prepečený, vyskúšajte ho pomocou vidličky. Do lososa jednoducho pichnite. Pokiaľ sa ryba od vidličky ľahko oddelí, máte hotovo. O tom, že je losos prepečený vypovedá aj zmena farby z oranžovej na matne ružovú. 

Losos pečený v rúre. Zdroj foto: Timolina / Shutterstock.com

Servírujeme lososa: jednoducho a chutne

Ako sme už spomenuli v úvode, k šťavnatému lososu na masle sa skvele hodí holandská omáčka, zemiaky, cestovina aj ľahký šalát. Staviť môžete ale aj na bylinky a čerstvé pečivo. Lososa vždy servírujte aj s kožou, s ktorou sa piekol. Keby ste sa totiž pokúsili kožu od upečeného lososa oddeliť, mohlo by sa stať, že by sa vám losos rozpadol a namiesto pekného filetu by ste získali lososa, ktorý by vyzeral ako z plechovky. A to by bola škoda. Nezabúdajte servírovať s čerstvým citrónom, ktorý dodá pokrmu sviežosť.

Potom, čo si lososa pripravíte podľa tohto receptu, garantujeme vám, že už ho na žiadny iný spôsob pripravovať nebudete. Losos pečený v rúre je ľahký na prípravu, pokrm je rýchlo hotový a jeho chuť sa vyrovná chuti pečeného lososa podávaného v luxusných reštauráciách. 

A pokiaľ v kuchyni radi experimentujete a budete chcieť skúsiť aj iné spôsoby prípravy, určite vyskúšajte lososa pripraveného za surova, prípadne grilovaného alebo údeného lososa. 

 

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.