Šťavnatý losos pečený v rúre – jednoduchý a rýchly recept

Aby ste si mohli pochutnať na luxusnom pokrme, nemusíte chodiť do reštaurácie. Keď viete ako na to, môžete si lahodné jedlo pripraviť aj doma v rúre. A čo tak šťavnatý  pečený losos?

Tento pečený losos na masle môže smelo konkurovať aj lososom pripraveným od špičkových kuchárov. Jeho príprava je navyše jednoduchá, rýchla a okrem kvalitného lososa nepotrebujete takmer žiadne iné ingrediencie. Naučíme vás, ako pripraviť chutného lososa na Vianoce, ale aj iné slávnostné či bežné dni. Bude vám stačiť tento jednoduchý recept. 

Recept na lososa v rúre

Aj ten najlepší recept môže zlyhať, ak nemáte dobrý základ. Čím čerstvejšieho a kvalitnejšieho lososa kúpite, tým viac si pochutnáte. Samozrejme je nám jasné, že zohnať skutočne čerstvého lososa je problematické. Každopádne dajte prednosť chladenému pred mrazeným. A čo sa jeho prípravy týka, čím ľahšia bude, tým viac oceníte chuť samotnej ryby. Preto sa nasledujúci recept skladá iba z niekoľko ingrediencií.

Suroviny

  • filé z lososa,
  • olivový olej,
  • maslo,
  • soľ,
  • korenie,
  • citrón.

Postup prípravy

  1. Začnite tým, že si rúru predhrejete na 200 °C, teplovzdušnú na 180 °C. Kým sa rúra vyhreje, pripravte si lososa.
  2. Najskôr ho umyte vlažnou vodou a pomocou kuchynských papierových utierok utrite do sucha.
  3. Takto osušené filety z lososa položte kožou dole a hornú časť pokvapkajte olivovým olejom. Pomocou prstov olej rozotrite po povrchu.
  4. Následne každý kúsok osoľte a okoreňte, opäť si pomôžte prstami. Len tak docielite to, že losos bude rovnomerne ochutený. Na dochutenie môžete použiť aj doma pripravené bylinkové maslo, viz. recept nižšie. 
  5. S množstvom soli a korenia nešetrite, dodajú totiž rybe chuť. Akonáhle budete mať hotovo, lososa položte na alobal, opäť kožou dole a vložte do zapekacej misy. Pod každý filet môžete ešte položiť plátok masla. 
  6. Rozhodne zapekaciu misu ničím nezakrývajte. Doba pečenia záleží na hrúbke jednotlivých kúskov, avšak počítajte s časovým rozpätím od 4 do 6 minút.

Staňte sa majstrom v kuchyni! V článku Ako pripraviť lososa – tipy na prípravu šťavnatej ryby sa dozviete, ktorým častým chýbám sa vyhnúť. 

peceny losos na masle
Zdroj foto: Elena Eryomenko / Shutterstock.com

Odporúčame tiež: Recept na lososa na panvici

Recept na bylinkové maslo

Suroviny

  • 80g masla,
  • 2 PL olivového oleja
  • strúčik cesnaku,
  • bylinky podľa chuti. 

Postup prípravy

  1. Rozpustite maslo, zmiešajte ho s 2 lyžicami olivového oleja, pretlačeným cesnakom a posekanými bylinkami podľa vlastného výberu (môže byť aj petržlenova vňať).
  2. Touto zmesou prelejte filety lososa a dajte zapekať podľa vyššie uvedeného postupu. Losos na masle bude hotový za pár minút.

Prílohy k lososovi 

Než sa do samotnej prípravy lososa pustíte, zvážte, akú prílohu si k nemu pripravíte. Skvele sa k nemu hodia varené zemiaky v šupke, hranolky aj šalát. Vašich hostí milo prekvapí aj šťavnatý losos s cestovinou a omáčkou či duseným špenátom. Priam božsky lahodná kombinácia je aj losos s holandskou omáčkou. 

Ako spoznať, že je losos upečený?

Počas pečenia sa nevzďaľujte od rúry a majte prehľad o tom, čo sa vo vnútri deje. Príliš prepečený losos je totiž vysušený a ani veľké množstvo holandskej omáčky to nezlepší. Pokiaľ si nie ste istí, či je losos prepečený, vyskúšajte ho pomocou vidličky. Do lososa jednoducho pichnite. Pokiaľ sa ryba od vidličky ľahko oddelí, máte hotovo. O tom, že je losos prepečený vypovedá aj zmena farby z oranžovej na matne ružovú. 

losos pečený v rúre
Zdroj foto: Timolina / Shutterstock.com

Ako servírovať lososa?

  • Ako sme už spomenuli, k šťavnatému lososovi na masle sa skvele hodí holandská omáčka, zemiaky, cestovina aj ľahký šalát. Staviť môžete ale aj na bylinky a čerstvé pečivo.
  • Lososa vždy servírujte aj s kožou, s ktorou sa piekol. Keby ste sa totiž pokúsili kožu od upečeného lososa oddeliť, mohlo by sa stať, že by sa rozpadol a namiesto pekného filetu by ste získali lossa, ktorý by vyzeral ako z plechovky. A to by bola škoda.
  • Nezabúdajte servírovať s čerstvým citrónom, ktorý dodá pokrmu sviežosť.

Potom, čo si lososa pripravíte podľa tohto receptu, garantujeme vám, že už ho na žiadny iný spôsob pripravovať nebudete. Losos pečený v rúre je ľahký na prípravu, pokrm je rýchlo hotový a jeho chuť sa vyrovná chuti pečeného lososa podávaného v luxusných reštauráciách.

A pokiaľ v kuchyni radi experimentujete a budete chcieť skúsiť aj iné spôsoby prípravy, určite vyskúšajte lososa pripraveného za surova, prípadne grilovaného alebo údeného lososa.


Další recepty na hlavné jedlá

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.