Makový závin: Recept ako od babičky na 4 spôsoby

Makový závin, resp. makovník, patrí medzi najtradičnejšie slovenské múčniky, ktoré si doma môžete upiecť. Okrem typickej kysnutej verzie môžete vyskúšať aj recept na odľahčenejší variant z lístkového či tvarohového cesta.

Tipy pre najlepší makový závin

Na makovom závine je okrem dobre spracovaného cesta veľmi dôležitá aj správne urobená náplň, ktorá výsledku dodá skvelú chuť.

Preto sa ponúka pár tipov, ktoré by ste mali vedieť na prípravu tej najlepšej makovej náplne.

  1. Používajte čerstvý mak – táto potravina totiž obsahuje pomerne vysoké množstvo tuku, tzn. pokiaľ namletý mak necháte niekde stáť dlhšiu dobu, môže žltnúť a získa horkú pachuť. Preto vždy dbajte na kvalitu surovín.
  2. Do makovej náplne je nevyhnutná aj vlhká zložka pre zvýraznenie chute – tou môže byť napríklad mlieko, maslo, alkohol či špeciálna omáčka alebo dokonca zmrzlina.
  3. Nebojte sa mak kombinovať –  skvele sa bude táto náplň dopĺňať so slivkami alebo višňami, a to pridaním priamo do náplne alebo vo forme omáčky.
  4. Pri varení doprajte makovej zmesi dostatok času –  mak by sa mal variť zhruba desať minút, aby dostatočne zmäkol. V opačnom prípade bude nedovarený a vzniknutá náplň bude sypká a suchá.

TIP: Ak nemáte mak, môžete vyskúšať aj orechový závin. Orechy môžete využiť aj ak chcete vyskúšať orechovú bábovku.

makový závin
Zdroj foto: Voyagerix / Shutterstock.com

Makový závin z lístkového cesta

Pre ten najlepší makový závin z lístkového cesta budete potrebovať hlavne kvalitnú náplň. Jej príprava nie je vôbec zložitá, môžete sa do toho teda smelo pustiť.

Suroviny

  • 250 g maku,
  • 500 ml mlieka,
  • 100 g cukru,
  • 2 hŕstky strúhaného perníka alebo piškótov,
  • vanilka,
  • škorica,
  • kakao,
  • klinček,
  • citrónová kôru,
  • rum na dochutenie,
  • hrozienka,
  • orechy,
  • lístkové cesto. 

Postup prípravy

  1. Mak pomeľte najemno.
  2. V hrnci zohrejte mlieko. Akonáhle bude horúce, prisypte do mlieka mak.
  3. Za neustáleho miešania nechajte variť, aby náplň zhustla. Dajte pozor, aby sa mak neprichytil na dno nádoby.
  4. Keď začne hustnúť, pridajte cukor a nechajte povariť.
  5. Ak sa vám náplň bude zdať veľmi riedka, pridajte strúhaný perník či piškóty.
  6. Pre dochutenie pridajte štipku citrónovej kôry, škoricu, vanilku, trochu kakaa a drvený klinček.
  7. Môžete pridať ešte jednu až dve lyžice rumu. Vyskúšať môžete tiež hrozienka alebo mleté ​​orechy.
  8. Predtým, ako sa pustíte do plnenia lístkového cesta, nechajte náplň úplne vychladnúť.

Makový závin so slivkami

Ak by ste chceli vyskúšať niečo zaujímavejšie ako klasickú makovú náplň, vyskúšajte kombináciu so slivkami. 

Suroviny

  • 150 g mletého maku,
  • 200 ml mlieka,
  • 40 g cukru,
  • vanilkový cukor,
  • 2 lyžice slivkového lekváru,
  • 10 kusov sušených sliviek,
  • 2 lyžice strúhaných piškótov.

Postup prípravy

  1. Mlieko spoločne s oboma druhmi cukru priveďte do varu.
  2. Následne pridajte mletý mak, nechajte povariť, stále miešajte, kým zmes nezhustne. Potom odstavte z platničky.
  3. Sušené slivky prepláchnite, nakrájajte na prúžky a spoločne s lekvárom pridajte do makovej zmesi.
  4. Nechajte chvíľu povariť. Pokiaľ sa vám náplň bude zdať veľmi riedka, pridajte nastrúhané piškóty, prípadne jemnú strúhanku či krupicu.
  5. Pred plnením lístkového alebo kysnutého cesta (recept na kysnuté cesto nájdete nižšie) nechajte vychladnúť.

Vyskúšať môžete aj niečo menej tradičné – pridajte napríklad hrušky, jablká alebo upečte makový závin s višňami

TIP: Poznáte koláč galetka? Ak máte radi ovocie vyskúšajte si pripraviť broskyňovo-ricottovú galetku a pripomeňte si chuť Francúzska.
makový závin
Zdroj foto: Iurii Korolev / Shutterstock.com

Kysnutý makový závin od babičky 

Makový závin od babičky jednoducho musí byť z kysnutého cesta. Patrí medzi tie najväčšie klasiky a miluje ho každý. Poďme sa preto pozrieť, na tradičný recept toho najlepšieho makového závinu. 

Suroviny

  • 500 g hladkej múky,
  • 30 g čerstvého droždia,
  • 60 g krupicového cukru,
  • 180 ml mlieka,
  • vanilkový cukor,
  • 60 g zmäknutého masla,
  • 1 vajce,
  • lyžička soli.

Postup

  1. Na začiatok ohrejte mlieko tak, aby bolo vlažné. Dajte však pozor, aby nebolo príliš horúce, cesto by potom nevzišlo.
  2. Do misky nasypte múku, uprostred urobte drobnú jamku. Prilejte časť mlieka, do neho rozdrobte droždie a zo strán misy zľahka primiešajte menšie množstvo múky.
  3. Malo by vzniknúť cesto redšej konzistencie. Povrch poprášte múkou, misu zakryte a nechajte stáť zhruba 30 minút v teple, aby vzišiel kvások.
  4. K pripravenej zmesi pridajte zvyšok mlieka, oba druhy cukru, zmäknuté maslo, vajcia a soľ. Dôkladne premiešajte. Cesto by malo byť pomerne tuhé, z toho dôvodu to môže trvať.
  5. Cesto vyklopte na pomúčenú dosku. Rozdeľte ho na dve približne rovnaké časti.
  6. Z každej časti vytvarujte bochník, prikryte utierkou a nechajte ešte 30 minút cesto dozrievať.
  7. Z bochníka vyváľajte tenkú placku, tú následne potrite makovou náplňou. Na spodnom okraji nechajte zhruba 2 centimetre bez náplne. Túto časť potrite zmesou vajíčka a mlieka, aby závin lepšie držal.
  8. Následne cesto zarolujte zhora nadol tak, aby časť s vajíčkom závin uzatvárala.
  9. Takto nachystaný závin presuňte na plech vyložený papierom na pečenie.
  10. Spoj závinu by mal byť dole, aby pri kysnutí a následnom pečení nedošlo k roztvoreniu. Bočné konce vtlačte dovnútra, aby náplň nevytiekla.
  11. Nechajte na plechu kysnúť ešte zhruba 40 minút. Rúru dajte rozohrievať na 160 °C.
  12. Pred pečením potrite závin vajíčkom s mliekom, vložte do predhriatej rúry a pečte zhruba 35-40 minút, aby závin získal krásnu zlatistú farbu.
  13. Pred podávaním nechajte úplne vychladnúť.

Odporúčame tiež: Pivný závin s jablkami

makový závin s cukrovou posýpkou
Zdroj foto: Valentin Zvegintsev / Shutterstock.com

Fitness tvarohový makový závin

Pokiaľ nemáte v obľube kysnuté cesto alebo sa vám zdá príliš pracné, môžete vyskúšať zdravší variant makového závinu z tvarohového cesta. Výhodou je absencia kysnutia. Mak a tvaroh navyše tvoria skvelú kombináciu.

Suroviny

  • 250 g polohrubej múky,
  • 125 g tvarohu,
  • 50 g práškového cukru,
  • 75 ml oleja,
  • 75 ml mlieka,
  • 2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva,
  • štipka soli,
  • maková náplň,
  • vajcia.

Postup prípravy

  1. Predtým, než začnete, dajte rúru predhriať na 180 °C.
  2. Múku preosejte spoločne s kypriacim práškom do pečiva a štipkou soli cez sito.
  3. Do tejto sypkej zmesi pridajte olej, mlieko, tvaroh a cukor.
  4. Vypracujte hladké cesto. Konzistencia by mala byť ľahko lepkavá.
  5. Po spracovaní cesta ho vyberte na pomúčenú dosku. Zvoľte si, či chcete jeden závin alebo radšej dva menšie. S menšími sa vám pravdepodobne bude lepšie manipulovať a nebudú tak náchylné na popraskanie.
  6. Akonáhle vyvaľkáte cesto do tenkej placky, môžete ho potrieť makovou náplňou.
  7. Od okrajov by ste mali nechať kúsok miesta, aby náplň nevytiekla.
  8. Pripravený závin preložte na plech s papierom na pečenie, pred vložením do rúry ešte potrite rozšľahaným vajíčkom.
  9. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C po dobu zhruba 45 minút.
TIP: Vyskúšajte aj ďalšie chutné recepty na koláče a múčniky.

Zdroj: bosskitchen.com, rosacooking.com

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.