Marlenka guličky – recept na medovú cukrovinku s lieskovými orieškami

Marlenka guličky sú zrejme obľúbenou vianočnou cukrovinkou každého milovníka Marlenka rezov. Ide o jednoduchý dezert, rýchly na prípravu. Inšpirujte sa naším receptom na guličky z medových plátov.

Milovníci tradičnej Marlenky si určite prídu na svoje vianočnými guličkami Marlenka. Pripravte pre seba aj svojich blízkych vianočné potešenie, po ktorom sa len tak zapráši.

V posledných rokoch sa medové Marlenka guličky stali hitom vianočných cukroviniek. A nie je sa čomu diviť, pretože tieto guličky patria medzi nepečené pečivo, ktoré máte pripravené behom chvíľky. Okrem toho guličkám neodolá vážne nikto, takže je dobré mať v zásobe ich veľké množstvo.

Recept na Marlenka guličky

Tento recept na marlenkové guličky patrí medzi tie jednoduché. Je doplnený o lieskové oriešky, ktoré nepečené guličky posunú zase chuťovo o level vyššie

Suroviny

  • 500 g hladkej múky
  • 150 g práškového cukru
  • 2 kávové lyžičky jedlej sódy
  • 60 g lieskových orieškov
  • 2 vajcia
  • 65 g masla
  • 4 PL medu
  • 200 g masla na krém
  • 1 plechovka karamelového Salka

Postup prípravy

  1. Zo všetkého najskôr si nadrobno namelte lieskové oriešky.
  2. Všetky sypké suroviny zmiešajte dohromady a preosejte cez sito (výnimkou sú namleté ​​lieskové oriešky).
  3. K sypkej zmesi pridajte rozpustené maslo, vajcia, med.
  4. Vypracujte vláčne cesto, ktoré zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte v chladničke odležať aspoň pol hodiny.
  5. Medzitým si predhrejte rúru na 180 stupňov.
  6. Cesto si rozdeľte na niekoľko častí, vyvaľkajte ho do placiek (na tvare si dávať záležať nemusíte) a pečte asi 10 minút – záleží na type rúry.
  7. Pripravte si krém zo Salka a masla – Salko môžete zakúpiť už hotové alebo si ho vopred uvariť, počítajte však s varením asi 2,5 hodiny.
  8. Upečené a vychladnuté pláty rozdrobte na jemné drobčeky.
  9. Dajte si bokom asi 5 polievkových lyžíc rozdrobeného korpusu, budete ho potrebovať na obaľovanie guličiek.
  10. Rozdrobené cesto a krém zmiešajte dohromady a hmotu vložte do chladničky aspoň na 2 hodiny.
  11. Akonáhle je hmota stuhnutá, tvarujte guličky, a následne ich obaľte rozdrobených kúskoch, ktoré ste si dali bokom.
  12. Guľôčky uchovávajte v chlade.

Tipy na najlepšie marlenka guličky

  • Aby vám domáce marlenka guličky vydržali čo najdlhšie, skladujte ich v chlade a v suchu. Ideálne ich vložte do uzatvárateľnej nádoby (plastová miska s viečkom) a uchovávajte ich buď v chladničke alebo na chladnom mieste ako je balkón alebo pivnica.
  • Marlenka guličky si môžete upraviť aj podľa seba. Ak neholdujete lieskovým orieškom, môžete ich vynechať, čím získate čistú medovú chuť guličiek. Alebo naopak, nahradiť ich môžete napríklad pistáciami, ktoré im dodajú oveľa lepšiu a zaujímavejšiu chuť. Záleží iba na vás.
  • Pripraviť tiež môžete plnené marlenka guličky s lieskovým orieškom alebo salko krémom.
  • Aby sa vám rozdrobený korpus a krém dobre spojili, používajte suroviny vždy s izbovou teplotou. Pokiaľ použijete na prípravu krému maslo práve vytiahnuté z chladničky, môže sa stať, že v kréme budú hrudky.
  • Nepečené pečivo máme radi všetci. Je jednoduché, rýchle a hlavne bez pečenia. Lenže ako dlho ho pred Vianocami pripraviť? Ideálna doba je zhruba tri až štyri dni pred Vianocami. Predtým rozhodne nie.
  • Obdobou marlenkových guličiek môžu byť aj guličky zo zvyškov vianočných koláčov. Ak sa vám nejaké pečivo ako sú perníčky, medvedie labky, vanilkové rožky a iné suché pečivo nepodarili, nie je nič jednoduchšie ako tieto koláče nadrviť na drobno, pridať maslo alebo maslo so salkom a vytvarovať guličky. Obaľte ich v tom, čo máte radi – kakao, kokos, pistácie, arašidy a pod.
recept na medové marlenka guličky
Zdroj foto: Ema Woo / Shutterstock.com

Nepečené guličky ako vianočné pečivo

Sladké nepečené guličky na viacero spôsobov sa tešia za posledné roky veľmi veľkej obľube. Jedná sa o sladké pečivo, ktoré je veľmi rýchlo hotové, nenáročné na čas aj suroviny. Dokonca ich možno pripraviť aj zo zvyškov koláčov, takže skutočne využijete všetko, čo doma máte.

Najčastejšie sa v našich domácnostiach objavujú na sviatočnom stole tieto nepečené guličky:

  • rafaelo guličky,
  • medovníkové guličky,
  • kokosové guličky,
  • rumové guličky,
  • čokoládové guličky,
  • a mnohé ďalšie.

Pri tomto recepte sa fantázií medze nekladú. Použiť môžete akékoľvek rozdrvené cesto, odrezky z koláčov či obľúbené sušienky. Do stredu môžete vložiť orechy, mandle, višne alebo akékoľvek obľúbené ovocie. Rovnako môžete vyskúšať na plnenie guličiek aj rôzne druhy krémov.

Zdroj: mysequinedlife.com, recipesfromitaly.com

Ďalšie tipy na vianočné koláče


Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.