Marokánky – recept na chrumkavé koláčiky s čokoládou

Recept na marokánky, známe aj pod názvom florentínky, má veľa gazdiniek vo svojom receptári. Máloktorá má ale výsledok taký chrumkavý, ako to máme radi u marokánok kupovaných v obchode. 

Pravé marokánky – florentínky sú potreté z jednej strany čokoládou a sú plné orieškov, hrozienok, sušeného a kandizovaného ovocia.

Čo sú marokánky a odkiaľ pochádzajú

Jedná sa o jednoduchú a chrumkavú sladkosť, ktorá obsahuje rôzne druhy orechov, sušené ovocie, med a ďalšie suroviny poliate na povrchu čokoládou. Marokánky pochádzajú z arabských krajín. Aby ste mali marokánky podarené, chrumkavé a jemne karamelové, prezradíme vám tajný trik – výsledná chuť placiek je závislá od množstva múky, ktorú pridáte do cesta. Teda presnejšie, čím menej múky, tým chrumkavejší výsledok

Pokiaľ pečiete marokánky pred vianocami, začať môžete už počas 2. adventného týždňa. Skladujte ich v suchu.

Recept na marokánky – florentínky

S množstvom surovín radšej pri recepte na marokánky neexperimentujte. Pokiaľ ide o výber orechov a ovocia, tam máte slobodu rozhodovania.

Suroviny

  • 150 ml smotany (môže byť mlieko, ale smotana je skutočne lepšia),
  • 100 g masla,
  • 60 – 100 g hladkej múky (naozaj ju skúste dať čo najmenej),
  • 200 g cukru krupica,
  • 100 g medu,
  • 250 g sekaných orechov (zmes čohokoľvek čo máte po ruke: vlašské, lieskové, arašidy, mandle, pokojne aj pistácie či kešu),
  • 250 g zmesi ovocia (kandované, sušené, hrozienka),
  • čokoláda na varenie na ozdobu.

Postup prípravy

  1. Do kastrólika si dajte maslo, smotanu, med, cukor a múku a zahrievajte, kým nezačne zmes hustnúť na kašu. Povarte asi 5 minút a neprestávajte miešať, aby sa zmes nepripálila. Toho sa môžete vyvarovať aj tak, že zmes pripravíte vo vodnom kúpeli.
  2. Pripravenú kašu odstavte zo sporáka a vmiešajte do nej oriešky a ovocie. Veľmi dobrou kombináciou je kandizovaná citrusová kôra, hrozienka, mandle a arašidy – tá sa najviac približuje marokánkam kupovaným. Veľmi dobré sú ale aj sušené brusnice, marhule nakrájané na kúsočky či pokrájané kandizované čerešne.
  3. Zo zmesi odoberajte lyžičkou a robte z nej na plechu malé kôpky čo najďalej od seba. Tie potom zaoblenou stranou lyžičky „rozplácnite“. 
  4. V rúre predhriatej na 160 °C pečte marokánky 5 minút, potom teplotu stiahnite na 130 °C a dopekajte ďalších cca 5 minút, kým nebudú pekne zlatisté. 
  5. Vychladnuté potom z plochej strany potrite čokoládou a voilà marokánky ako z cukrárne sú na svete.

Aký je váš obľúbený recept na marokánky? Pripravujete len vianočné marokánky alebo máte radi túto sladkosť aj počas roka?

Zdroj: nejrecepty.cz

Ďalšie recepty na dezerty


Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.