Čím nahradiť mascarpone v receptoch – 7 tipov

Čím nahradiť mascarpone v receptoch – to je otázka, s ktorou sa pri pečení stretávame, pokiaľ nám práve táto surovina doma pochybí. Prinášame vám skvelých 7 tipov, čím nahradiť mascarpone pri pečení v pripravovanom recepte. Naučte sa v kuchyni improvizovať a nahrádzať ingrediencie, ktoré práve nemáte po ruke. Fantázii sa v kuchyni medze nekladú.

Vyskúšajte overené tipy – čím nahradiť mascarpone pri pečení a pripravte si chutné recepty.

Čo je mascarpone

Mascarpone je vlastne syr z čerstvej tučnej smotany s veľmi jemnou a lahodnou chuťou. Tento tučný syr má jemnú krémovú farbu. Dnes sa už nachádza na pultoch všetkých predajní, avšak nie je to zrejme základná surovina, ktorú nájdeme vždy v našej chladničke.

Využitie mascarpone

Keď sa povie mascarpone, asi väčšinu z nás napadne výborný taliansky dezert tiramisu. Okrem tohto sladkého dezertu ho ďalej využívame napríklad na cheesecake, do sladkých dezertných pohárov či na ovocné poháre. Mascarpone sa však nevyužíva len na sladko, poznáme aj slané recepty s mascarpone, napríklad smotanovú omáčku na cestoviny či zemiakovú kašu, ktorá zostane veľmi jemná po pridaní mascarpone.

Pravé mascarpone je samozrejme len jedno a jeho typickú chuť nenahradí nič, ale môžu nastať situácie, kedy ho naozaj budete potrebovať. Existujú preto rôzne alternatívy mascarpone, preto sa poďte bližšie pozrieť, čím nahradiť mascarpone v receptoch.

Čím nahradiť mascarpone pri pečení

Pokiaľ sa chystáte piecť či pripraviť sladký dezert a stretávate sa s otázkou čím nahradiť mascarpone, prezradíme vám, ako si poradiť a vynájsť sa.

Lučina so šľahačkou

Asi najlepšou a chuťovo najpodobnejšou alternatívou mascarpone je práve kvalitná lučina vymiešaná s vyšľahanou šľahačkou. Namiesto lučiny môžete použiť aj iný druh podobného krémového syra. Obe suroviny sa snažte zmiešať v pomere 1:1.

TIP: Pripraviť si môžete aj domácu lučinu

Nátierkové maslo

Tu sa názory mnohých líšia, záleží zrejme na konkrétnom recepte z mascarpone, ktorý sa chystáte pripraviť a aj na vašich vysokých požiadavkách. Nátierkové maslo je dobrou náhradou mascarpone, pokiaľ si však potrpíte napríklad na pravom talianskom tiramisu, potom tu istý rozdiel v chuti zrejme pocítite. Táto náhrada je navyše lacnejšou formou mascarpone, preto ak robíte napríklad ovocný pohár alebo iný dezert, pokojne ho môžete použiť.

Tvaroh a kyslá smotana

Máte v pláne piecť ovocný cheesecake alebo nepečený čokoládový cheesecake a nemáte po ruke mascarpone? Zmiešajte hrubý tvaroh s kyslou smotanou v pomere 1:1. Chuť receptu určite nepokazíte, tvaroh so smotanou chutia výborne a navyše majú jemnú konzistenciu.

čím nahradiť mascarpone v receptoch
Zdroj foto: mama_mia / Shutterstock.com

Grécky jogurt, ricotta, jemný tvaroh, smotana

Pokiaľ sa chystáte robiť sladké poháre, každá z uvedených náhrad sa tam výborne hodí. Pokiaľ máte v chladničke tvaroh a kvalitný biely jogurt, môžete ich zmiešať dohromady. Dokonca môžete zmiešať všetky tieto ingrediencie približne v rovnakom pomere a výsledok bude zaručene výborný.

Pozor si treba dať pri príprave cheesecake alebo iných hutnejších koláčov, kde sa vyžaduje, aby bol krém hutnejší, tučnejší, tu nie je vhodné použiť hmotu, ktorá bude príliš riedka a tým pádom vám až tak pekne nestuhne.

Syr ricotta

Čo je ricotta? Ricotta je tiež pravý taliansky syr, v porovnaní s mascarpone má však jemnunko slanšiu chuť. Preto ak ste plánovali ukuchtit slané recepty s mascarpone, ricotta je najlepšou voľbou. V taliansku sa často využíva napríklad v recepte na lasagne. Pokiaľ ju však chcete použiť do sladkého receptu, pridajte trochu cukru či ľubovoľného sladidla. Aké je použitie ricotty? Keďže nie je taká jemná ako mascarpone, vyšľahajte ju pred použitím krátko mixérom, čím sa jej konzistencia zjemní.

Crème Fraiche

V prípade, že práve v obchode nemali talianske mascarpone, poobzerať sa môžete po jeho francúzskej verzii. Je to hustý čerstvý krém z kyslej smotany, ktorý má veľmi podobnú chuť aj konzistenciu ako mascarpone. Francúzske Crème Fraiche však obsahuje menej tuku ako pravé mascarpone.

Vegánske mascarpone

Pokiaľ sa otázkou čím nahradiť mascarpone zaoberáte z dôvodu, že preferujete vegánsku stravu, dnes ho už bežne nájdete v obchodoch. Pomer vegan mascarpone a toho klasického pri bežnom použití je 1:1. Pokiaľ by ste ho nenašli v klasickom supermarkete, v špecializovaných obchodoch so zdravou stravou ho nájdete určite.

Tipy, čím nahradiť mascarpone sa raz za čas hodia v kuchyni každému, komu pochybí jedna z potrebných surovín na pečenie. Preto ak ste sa rozhodli upiecť či uvariť si vaše obľúbené jedlo, nevzdávajte sa, pokiaľ vám doma chýbajú nejaké ingrediencie. Využite naše osvedčené tipy, čím nahradiť suroviny a pripravte si chutné pokrmy.

Zdroj: chefspencil.com

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.