Medové rezy: recept ľahko a rýchlo aj pre začiatočníkov

Skutočnosť, že medové rezy patria medzi najobľúbenejšie dezerty posledných rokov, nie je asi nutné zdôrazňovať. Kto raz ochutnal, je nenávratne stratený v chuti medu, smotany a vlašských orieškov.

Pôvod medového pečiva

Pôvodný postup výroby medových rezov pochádza z východných krajín, kde sa piekol takmer v každej chalupe. Univerzálny návod naň v podstate neexistoval. Čo rodina, to vlastný postup prípravy, často dedený z pokolenia na pokolenie. Dezert, ktorý na prvý pohľad vyzerá ako vrcholné dielo skúseného cukrára, je v podstate veľmi jednoduchý. Chce to len vedieť, ako na to a potom to už ide ľahko. My vás dnes prípravou jednoduchých medových rezov prevedieme krok za krokom tak, aby výsledok vášho snaženia bol úplne dokonalý.

Kvalitný med je základom tradičných medových rezov

Základom prípravy najlepších medových rezov, je samozrejme med. Je na nás, či použijeme svetlý alebo tmavý med. V strednej Európe prevláda všeobecná obľuba tmavého medu, vo zvyšku sveta uprednostňujú med svetlý. Tak alebo tak, vždy by sme mali vedieť, odkiaľ med pochádza. To, že je najstarším a čisto prírodným sladidlom, je všeobecne známe. Nie je to len sladká pochúťka, ale aj zdroj zdravia. Pomáha organizmu bojovať s vírusmi aj baktériami, upokojuje nervy a posilňuje celý organizmus. Jeho použitie v múčniku výrazne predlžuje jeho trvanlivosť.

Recept na medové rezy

Deň pred prípravou receptu medových rezov s orechmi je potrebné uvariť karamel z kondenzovaného sladeného mlieka v plechovke. Môžete tiež vyskúšať pripraviť medové rezy so salkom, ale nie je to to pravé.

orechovo medové rezy
Zdroj foto: Katia Seniutina / Shutterstock.com

Ako uvariť karamel z kondenzovaného mlieka

Neotvorenú plechovku dáme do hrnca s vodou. Plechovka musí byť po celú dobu varu plne ponorená, preto vodou nešetríme a aj počas varenia kontrolujeme, či je vody dostatok. Varíme 3,5 hodiny. Potom plechovku opatrne vyberieme, neotvárame a necháme ju do druhého dňa vychladnúť.

Pripravte si výborné orechovo medové rezy. Poďme sa pozrieť na recept.

Suroviny

Suroviny na cesto

  • 100 g masla,
  • 120 g kryštálového cukru,
  • 50 ml plnotučného mlieka,
  • 4 lyžice medu,
  • 2 vajcia,
  • 2 lyžice octu,
  • 500 g polohrubej múky,
  • 1,5 lyžice jedlej sódy,
  • 100 g mletých vlašských orechov.

Suroviny na plnku

  • ½ litra plnotučného mlieka,
  • 4 lyžice hladkej múky,
  • 200 g masla,
  • 1 uvarené kondenzované mlieko (pozri vyššie).

Postup prípravy

  1. Začneme tým, že si zmes na cesto zahrejeme vo vodnom kúpeli. Zmes je potrebné len rozpustiť, aby sa jednotlivé zložky spolu dokonale spojili, nie je žiadúce ju variť. Tak teda, do kovovej misky alebo hrnca si dáme maslo nakrájané na kúsky, mlieko, cukor a med. Akonáhle sa hmota spojí, vyberieme misku z vodného kúpeľa.
  2. Do rozpustenej zmesi pridáme celé vajcia a ocot. Rozmiešame.
  3. Teraz príde na rad náš pomocník s miešaním – robot. Pokiaľ ho nemáme, musíme miešať ručne. Do vychladnutej zmesi prisypeme múku so sódou a miešame, kým sa všetko nespojí v cesto.
  4. Nachystáme si pracovnú dosku na cesto a ľahko ju pomúčime. Hmotu z robota vyberieme na dosku a aj tú ľahko zhora pomúčime a ešte trošku prepracujeme. Vytvarujeme z nej tvar valca, ktorý rozrežeme na 4 rovnaké diely. Každý jednotlivo potom zabalíme do potravinárskej fólie a dáme odležať do chladničky.
  5. Kým sa cesto vychladí, pripravíme si krém na medové rezy a to tak, že do varnej misky alebo hrnca dáme mlieko a hladkú múku a uvaríme z nich hustejšiu kašu ako základ krému. Kaša bude čoskoro hustnúť a treba ju intenzívne miešať, aby sa nepripálila. Hustú kašu prelejeme na tanier, aby rýchlejšie vychladla.
  6. Než sa to stane, vrátime sa k cestu. Vyberieme ho z chladničky na znova ľahko pomúčenú plochu. Z každého kúska vyvaľkáme plát tvaru štvorca alebo obdĺžnika o hrúbke 3-4 milimetre a položíme medové rezy na plech vyložený papierom na pečenie.
  7. Každý plát cesta pred pečením poprepichujeme vidličkou, aby sa nám na ňom netvorili vzduchové bubliny. Pečieme približne 10 minút na 170 °C. Pokiaľ sa vám zmestia do rúry dva plechy, môžete ich piecť súčasne. Je potrebné, aby med obsiahnutý v ceste skaramelizoval, preto musí byť farba upečeného plátu veľmi zlatisto hnedá (nie ale spálená).
  8. Než sa cestá upečú, pokračujeme vo výrobe krému, s čím nám opäť pomôže robot. Do nádoby od robota si dáme povolené maslo a zapneme ho na stredné otáčky. Po malých dávkach budeme do masla pridávať uvarenú, studenú kašu.
  9. Teraz prichádza na rad skaramelizované kondenzované mlieko (podľa vyššie uvedeného návodu). Plechovku otvoríme a karamel po častiach pridáme do robota k maslu s kašou. Akonáhle sa všetko do hladka premieša a spojí, robot vypneme.
  10. Ak máme upečené pláty cesta vychladnuté, môžeme začať s ich plnením. Než sa do toho pustíme, je ešte potrebné hrany všetkých štyroch plátov zarovnať tak, aby boli všetky rovnaké. Ak máme pláty štvorcové, môžeme ich skrojiť aj do guľata podľa dna tortovej formy. Odkrojky si dáme do misky a zatiaľ odložíme nabok.
  11. A teraz je už na rade samotné plnenie. Na prvú vrstvu cesta nanesieme tenkú vrstvičku krému a priklopíme druhým plátom. Pokiaľ sa nám trocha krému vytlačí po stranách, nevadí. Horný plát poriadne pritlačíme k tomu spodnejšiemu a potom aj naň nanesieme vrstvičku krému a všetko zopakujeme s ďalším plátom, až si na seba navrstvíme všetky štyri.
  12. Poslednou vrstvou bude krém, ktorým potrieme hornú stranu aj všetky boky.
  13. Teraz vezmeme bokom odložené odrezky cesta a pomelieme ich najemno alebo rozdrvíme. Potom do nich pridáme mleté ​​vlašské orechy a premiešame. Túto sypkú hmotu nasypeme na povrch múčnika aj na všetky krémom natreté bočné strany. Pomôžeme si príborovým nožom, aby nám zmes pekne po bokoch držala. Zmesou nešetríme a nakoniec celý zasypaný povrch uhladíme nožom.

Máme hotovo! Hornú stranu môžeme ozdobiť polovičkami vlašských orieškov. Dôležité je nechať medové rezy s orechmi dobre odležať, aby krém prestúpil jednotlivými vrstvami cesta, ktoré potom budú vláčne a neskutočne dobré. Chce to nechať v chlade minimálne 1 deň.

Ako na mäkké medové rezy?

Nakoniec vám poradíme ešte jednu „vychytávku“, ktorú môžete uplatniť, pokiaľ sa ponáhľate a na odležanie rezov nie je čas. Pre tie najlepšie medové rezy si pred pečením pripravte cukrový sirup, ktorým bohato pokvapkáte jednotlivé pláty cesta ešte pred nanesením krému. Sirup urýchli zmäknutie cesta a vy tak získate okamžité mäkké medové rezy.

Ako vyrobiť cukrový sirup a čo so zvyškom?

Je to veľmi ľahké. Na miernom ohni rozpustíme v 1/4 litri vody 300 gramov cukru. Po rozpustení zvýšime teplotu a sirup 5 minút povaríme. Penu vznikajúcu na povrchu, odstraňujeme. Týmto sirupom potom bohato pokvapkáme každý plát cesta, aby povrch rovnomerne zvlhol.

mäkké medové rezy
Zdroj foto: Anastasia_Panait / Shutterstock.com

Zostávajúci sirup uložíme do chladničky, kde nám vydrží aj mesiac. Môžeme ho využiť aj do koktailov a miešaných nápojov. Je to lepšia alternatíva ich sladenia, pretože samotný cukor sa v studených nápojoch zle rozpúšťa. O tom ale zase niekedy nabudúce.

Ďalšie recepty na koláče


Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.