Miliónová polievka – recept na roky obľúbenú polievku z koreňovej zeleniny

Miliónová polievka je známa tým, že je jednoduchá a rýchla na prípravu. Ak neviete, čo cez víkend uvariť a nechcete tráviť hodiny pri variči, určite stavte na tento recept.

Ako vznikol názov miliónová polievka

Miliónová polievka je dnes už málo využívaný termín. Ako vznikol? Ak sa spýtate vašich babičiek, pravdepodobne budú vedieť, pretože sa jej niečo navarili. Ide o rýchlu a nenáročnú polievku. A prečo miliónová? Pretože sa vždy varila vo veľkom, mnohokrát niekoľko litrov pri jednom varení.

Polievka sa varila v rozsiahlom množstve a často práve preto, že bola jednoduchá na prípravu a zároveň všetkým veľmi chutila. Vďaka svojmu obsahu dokázala poriadne zasýtiť, čo bolo obzvlášť v minulých dobách nesmierne podstatné. Ale aj v dnešnej dobe, ak nemáte príliš času na vyváranie, tu sa vám ponúka skvelý tip, ako potešiť celú rodinu.

Recept na miliónovú polievku

Aj keď sa môže príprava zdať zdĺhavá, opak je pravdou. Tak smelo do toho.

Suroviny

  • 1,5 litra vývaru (podľa preferencií mäsový alebo zeleninový),
  • 1 mrkva,
  • 1 petržlen,
  • kus zeleru,
  • 1 stopka zeleru podľa preferencií,
  • 1 hrsť detskej krupičky,
  • pažítka na posyp,
  • ligurček,
  • soľ,
  • korenie.

Na knedličky do polievky

  • 1 menšia cibuľa,
  • 1 strúčik cesnaku,
  • 1 vajce,
  • 100 g droždia,
  • 2 lyžice strúhanky,
  • majorán podľa preferencií,
  • petržlenová vňať podľa preferencií,
  • soľ a korenie,
  • kúsok sadla.

Postup prípravy

  1. Najprv si urobíme základ pre knedličky. Nakrájame cibuľu na jemné kúsky a tú potom speníme na masti. Rozdrobíme droždie a pridáme ho k cibuli a čakáme, kým sa rozpustí.
  2. V momente, keď začína tuhnúť, hrniec odstavíme a všetko necháme bokom vychladnúť.
  3. Ďalej si urobíme vývar, či už zeleninový alebo mäsový. Ten musí prísť do varu.
  4. Medzitým si nastrúhame mrkvu, petržlen a zeler na hrubé kúsky, ktoré vsypeme do vývaru.
  5. Podľa preferencií ďalej pridáme stopkový zeler a ligurček. Potom necháme približne 10 minút takto spoločne povariť.
  6. Teraz sa vrátime späť ku knedličkám a vychladnutému droždiu. K nemu pridáme vajcia, cesnak, strúhanku a podľa potrieb korenie a soľ. Všetko vymiešame.
  7. Navlhčíme si ruky, ktorými z urobenej hmoty tvarujeme knedličky. Tie sa ďalej vhadzujú do polievky, ktorá prechádza varom.
  8. Akonáhle sme do vriacej polievky pridali knedličky, polievku ešte zahustíme detskou krupičkou a ešte ďalšie 4 minúty povaríme.
  9. Podľa chuti môžeme ešte dosoliť a môžeme servírovať.
  10. Polievku na tanieri môžeme posypať pažítkou.
polievka z koreňovej zeleniny
Zdroj foto: Marina Bakush / Shutterstock.com

Čo sa hodí do miliónovej polievky?

Vyššie uvedený recept je možné upraviť podľa predstáv a chuti. Klasický recept ako taký obsahuje vývar, mrkvu, zeler, detskú krupicu a knedličky. Nemusíme sa však toho striktne držať. Napríklad stopkový zeler nie je nutné pridávať, rovnako tak ako petržlen. Rozhodne ale tieto potraviny podčiarknu chuť polievky a zároveň ide o výživovo hodnotné suroviny.

Kto nie je fanúšikom knedličiek alebo ich chce vymeniť za niečo iné, aj tu sa ponúkajú ďalšie možnosti. Do polievky možno okrem knedličiek použiť halušky, rezance či čerstvo opražené krutóny. Rezance sa dajú využiť klasické, najlepšie domáce alebo tiež napríklad celestínske rezance. Na tejto polievke je okrem iného skvelé, že ju môžete variť často a napriek tomu vždy na iný spôsob.

Ideálna polievka pre deti

Obzvlášť deti majú túto polievku v obľube. Je chutná, jemná, obsahuje dobre stráviteľné knedličky či iné pridané doplnky a dokáže na dlhú dobu zasýtiť. Výhodou je jej rýchla príprava, ak majú deti na ňu chuť, nemusíte tráviť dlhé hodiny pri variči. Dôležité je však mať pripravený vývar. Takéto polievky plné zeleniny deťom dodajú potrebné množstvo vitamínov, minerálov, vody a vlákniny. Rozhodne sa jedná o skvelú voľbu.

Zdroj: averiecooks.com, yummytummyaarthi.com


Ďalšie obľúbené recepty

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.