Mrkvánky – recept na zdravé mrkvové taštičky

Mrkvánky alebo mrkváčiky sú trochu netradičným múčnikom, svojou chuťou však rozhodne zaujmú. Najčastejšie sa plnia ovocím, avšak ponúkajú sa aj ďalšie náplne – sladké a dokonca aj slané.

Sladké pečivo patrí medzi obľúbené maškrty. Pripraviť si ho môžete aj v zdravšom variante. Skvelou voľbou sú mrkvánky – cesto obsahuje množstvo mrkvy, vďaka ktorej je svieže, ľahké a viac fit. Hodí sa tak pre každého, koho naháňa maškrtná chuť.

Recept na mrkvánky

Mrkvánky (mrkváče, mrkváčiky alebo mrkvové taštičky) by nemali uniknúť vašej pozornosti. Recept je jednoduchý, ide pritom o skvelú sladkosť, ktorá môže byť aj zdravá. Neváhajte si pripraviť zdravé mrkvánky. Recept obsahuje mnoho proteínov, minimum cukru a tuku.

Suroviny

  • 2 zrelé banány,
  • 5 lyžíc jablčného pyré (raňajky),
  • 250 g cícerovej múky (možno nahradiť celozrnnú alebo klasickú),
  • 320 g celozrnnej múky,
  • 1 prášok do pečiva,
  • 2 lyžice kokosového oleja,
  • 250 g mrkvy.

Postup prípravy

  1. Na prípravu cesta je vhodné využiť kuchynského robota či mixér. Môžete tak naraz zmiešať mrkvu, banány, jablkové pyré a kokosový olej.
  2. Pokiaľ mixér nemáte, mrkvu nastrúhajte najemno, banány roztlačte vidličkou a potom suroviny zmiešajte.
  3. Zmes vložte do misky, pridajte oba druhy múky, prášok do pečiva a dôkladne vymiešajte cesto. Proces opäť bude jednoduchší s využitím robota.
  4. Pokiaľ je cesto príliš mäkké a lepivé, pridajte trochu celozrnnej múky.
  5. Akonáhle je cesto pripravené, vyvaľkajte tenký plát. Ten rozkrájajte na štvorčeky. Prípadne môžete vykrajovať kolieska.
  6. Na jednotlivé štvorčeky potom už len stačí položiť zhruba pol lyžičky náplne (napríklad lekvár).
  7. Každý štvorec cesta preložte napoly tak, aby vznikol trojuholník. Kraje dobre spojte.
  8. Rúru rozohrejte na 180 °C. Mrkvánky na plechu vložte do rúry a pečte 20-30 minút.

Čím mrkvánky naplniť?

  • Tradičné mrkvové taštičky sú plnené lekvárovou alebo hruškovou náplňou. Inšpirovať sa tak môžete aj vy – lekvár sa k ľahkému mrkvovému cestu skvele hodí. Hruška je potom zaujímavou alternatívou.
  • Ak sa nechcete držať klasiky a radi by ste vyskúšali skôr niečo nové, ponúkajú sa mrkvánky s makom či tvarohom. Pečivo môžete naplniť ľubovoľnou náplňou, záleží iba na vašej chuti.
  • A ak radi experimentujete, neváhajte vyskúšať mrkvánky naslano. Naplniť ich môžete napríklad ricottou s bylinkami, prípadne iným krémovým syrom. Získate tak mrkváčiky bez cukru navyše, vďaka čomu sú ešte o kus zdravšie.
  • Či už zvolíte slanú variantu, či mrkvánky s lekvárom, recept na cesto sa nelíši. Vždy si tak ľubovoľne môžete vybrať, na akú náplň máte práve chuť.
recept na mrkvové taštičky
Zdroj foto: OlgaBombologna / Shutterstock.com

Užitočné tipy, aby sa vám mrkvánky podarili

Príprava tejto maškrty nie je vôbec zložitá. Poradí si aj začiatočník, ide pritom o skvelé raňajky či desiatu. Ponúka sa pár tipov, vďaka ktorým sa vyhnete možným chybám pri príprave a dosiahnete tak perfektný výsledok.

Ako dlho sa pečú mrkvánky ?

Odporúčaná doba pečenia je iba orientačná. Záleží totiž na niekoľkých faktoroch, predovšetkým veľkosti pečiva a výkone rúry. U väčších mrkvánkov bude pečenie trvať dlhšie. V niektorých prípadoch môže rúra piecť nerovnomerne, preto je dôležité pečivo strážiť. Zhruba po 20 minútach pečenia by ste mali mrkvánky skontrolovať a podľa potreby ešte dopiecť, aby boli krásne zlatisté.

Ako urobiť mrkvánky, aby nevytiekla náplň?

Pokiaľ sa vám podarí cesto na tie najlepšie mrkvánky, zostáva ešte jeden kľúčový krok, ktorým je plnenie. Pre mnoho ľudí je strašiakom, stačí sa však držať základných tipov, aby vám náplň nevytiekla.
Všetko spočíva v správnom spojení okrajov cesta. Najprv ich môžete k sebe pritlačiť prstami, starostlivo po celom obvode. A aby ste mali istotu, že náplň nevytečie, stlačte okraje k sebe ešte vidličkou. Nielenže ide o praktický krok, ale vznikne aj na pečive pekný vzor.

Zároveň je dôležité pečivo zbytočne nepreplniť – náplň dávajte iba decentne, aby sa cesto dalo bez problémov zlepiť.

Hľadáte ďalšie zdravé recepty? Vyskúšajte polievku z pečenej mrkvy.

Možné alternatívy prípravy

Zdravé mrkové taštičky sú založené na kombinácii cícerovej a celozrnnej múky. Múka z cíceru je bohatá na proteíny, ale môže byť horšie dostupná. Pokiaľ ju teda práve nemáte, môžete použiť iba celozrnnú. Možnou alternatívou je potom použitie pšeničnej múky, to už však múčnik nie je tak fit.

Ďalšou možnosťou je potom pripraviť si bezlepkové mrkvánky. Stačí len použiť bezlepkovú múku, aj tá bude s ostatnými surovinami fungovať.

Odporúčame: Marokánky – Chrumkavé koláčiky s čokoládou

V recepte nájdete iba minimum tuku, vďaka jablkám a banánom cesto dobre drží. Pokiaľ však netúžite po zdravom maškrtení, ale chcete si pripraviť klasiku, ponúkajú sa mrkvánky z Hery, prípadne masla. Základom cesta je teda múka, tuk, mrkva a cukor.

Zdroj: fitfoodwizard.com, annies.com


Ďalšie tipy na články

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.