Recept na mrkvovú tortu – zdravý a chutný koláč

Mrkvová torta je chutný múčnik, ktorý má nezameniteľnú chuť. Recept na mrkvovú tortu, čiže mrkvový koláč je jednoduchý a dokážete ho pripraviť rýchlo aj keď ste začiatočník.

Mrkva a mrkvová torta

Ak ste už niekedy mrkvovú tortu mali, potom si iste dokážete pod týmto pojmom utvoriť veľmi presnú predstavu. Jeho chuť je totiž veľmi výrazná. A navyše mrkvová torta je skvelá aj pre deti. Jedná sa o kombináciu vláčneho korpusu, chrumkavých orieškov, sviežej mrkvy a škorice, niekedy aj s doplnením krémového syra. Vzhľadom na použité suroviny by sa mohlo zdať, že sa jedná o zdravý dezert, ktorý si môžete dopriať bez obáv z množstva obsiahnutých kalórií. Je to však naozaj tak?

Mrkva patrí medzi jeden z najkalorickejších druhov zeleniny, rovnako tak oriešky obsahujú veľké množstvo tuku. To však nie je hlavným problémom s kalóriami pri tomto múčniku. Dôležité je, že obsahuje väčšinou aj množstvo cukru, bielej múky a oleja. Z toho dôvodu sa nejedná o až taký zdravý dezert. Keď si ho však doprajete s mierou, nemusíte sa báť o svoju štíhlu líniu. Navyše môžete ľahko suroviny nahradiť tými o niečo zdravšími a vytvoriť fitness mrkvovú tortu s tvarohom. V zdravšej verzii môžete tiež pripraviť mrkvovú tortu zo špaldovej múky. Vo výsledku vás však kúzlo tejto maškrty pohltí natoľko, že na množstvo kalórií úplne zabudnete.

História mrkvovej torty

Údajne história tohto mrkvového múčnika siaha do roku 1827, kedy v Anglicku vyšla francúzska kuchárka, ktorej autorom bol Antoine Beauvilliers. Práve tá obsahovala prvý recept na takzvaný carrot cake. Avšak pokiaľ by ste sa o históriu tohto dezertu chceli zaujímať ešte ďalej v čase, pravdepodobne má svoj pôvod v stredovekých mrkvových pudingoch.

Pôvod mrkvového pudingu pochádza od Arabov. Tí začali pestovať mrkvu cielene. Pravdepodobne z toho dôvodu, že zohnať cukor bolo ťažké, preto využívali mrkvu vďaka vysokému obsahu cukru ako sladidlo. Následne sa mrkvový puding rozšíril do sveta, hlavne v Anglicku sa stal obľúbenou pochúťkou.

Zdroj foto: Nataliya Arzamasova / Shutterstock.com

V polovici 20. rokov sa mrkvová torta dostala aj do Ameriky. Stal sa významným dezertom. Po druhej svetovej vojne bol totiž veľký prebytok konzervovanej mrkvy, americký filantrop George C. Page z toho dôvodu najal pekára, aby z nej spracoval produkt, ktorý by sa dal predávať. A tak vznikol mrkvový múčnik. V neskorších rokoch potom božská mrkvová torta získavala na popularite, a to vďaka tomu, že niesla označenie zdravej mrkvovej torty.

Recept na mrkvovú tortu s krémom

Aktuálne sa so šťavnatým mrkvovým koláčom stretnete hlavne v podobe s krémovou čiapkou navrchu. Pôvodná babičkina mrkvová torta bola bez krému. Táto neodmysliteľná dvojica vznikla až v 60. rokoch. Jedným z dôvodov bola obľúbenosť syrových tort (cheesecakov). Ďalej sa tiež stal veľmi obľúbeným krémový syr Philadelphia. Práve v tom čase vzniklo tradičné duo mrkvovej torty so syrovým krémom.

My sme pre vás pripravili aj alternatívu v podobe mrkvovej torty s mascarpone krémom na vrchu. Môžete si teda vybrať, čo vám bude chutiť viac.

Táto jednoduchá mrkvová torta má za sebou dlhú históriu a vďaka tomu sa vyvinula na dokonalý múčnik. Kombinácia jednotlivých surovín prináša rozplývajúcu sa pochúťku. Práve z toho dôvodu by ste si tiež mali vyskúšať jeho prípravu, určite si ho obľúbite.

Suroviny 

  • 150 g polohrubej múky,
  • pol vrecka prášku do pečiva,
  • 150 g cukru,
  • štipka soli,
  • mletý zázvor,
  • muškátový oriešok,
  • 30 ml mlieka,
  • 75 ml oleja,
  • 2 lyžice masla,
  • 2 veľké vajcia,
  • 50 g hrozienok,
  • 20 g nasekaných vlašských orechov,
  • 2 mrkvy,
  • maslo a múka na vysypanie formy / papier na pečenie.

Príprava 

  1. Ešte, než sa do toho pustíte, dajte rúru rozohriať na 180 °C.
  2. Formu vymažte trochou masla a vysypte hrubou múkou. Prípadne vyložte dno papierom na pečenie.
  3. Mrkvy ošúpte, na jemnom strúhadle ich nastrúhajte.
  4. Do misky preosejte múku a pridajte prášok do pečiva. Pridajte krupicový cukor, soľ, štipku či dve mletého zázvoru a štipku čerstvo nastrúhaného muškátového orieška.
  5. V druhej miske zmiešajte mlieko, olej, rozpustené maslo a vajcia.
  6. Tekuté suroviny pridajte k suchej zmesi, zľahka metličkou premiešajte. Pridajte hrozienka, nasekané vlašské orechy a vmiešajte nastrúhané mrkvy.
  7. Toto cesto si žiada iba krátku manipuláciu, čím dlhšie sa mu budete venovať, tým viac mu to uškodí. Z toho dôvodu miešajte iba krátko a intenzívne, aby vzniklo hladké liate cesto.
  8. Cesto nalejte do pripravenej formy, vložte do rúry a pečte zhruba 35 minút.
  9. Po vybratí z rúry ho nechajte chladnúť vo forme.
  10. Po vychladnutí môžete posypať múčkovým cukrom. Prípadne si môžete vyrobiť aj krém navrch alebo ním koláč naplniť.
Zdroj foto : Irina Naykina / Shutterstock.com

Recept na syrový krém

Syrový krém k šťavnatému a nadýchanému mrkvovému koláču neodmysliteľne patrí. Jeho príprava je jednoduchá a múčnik pozdvihne na úplne inú úroveň.

Suroviny

  • 50 g masla,
  • 200 g krémového syra,
  • 100 g práškového cukru.

Postup prípravy

  1. Maslo nechajte zmäknúť pri izbovej teplote, aby sa s ním lepšie pracovalo.
  2. Prešľahajte mäkké maslo so syrom, nakoniec pridajte práškový cukor.
  3. Na záver stačí iba dôkladne premiešať a môžete sa vrhnúť na potretie koláča.
Buďte inovatívny a vyskúšajte si pri pripraviť aj s inými chutnými krémami na torty

Mrkvová torta s mascarpone

Pokiaľ nemáte v obľube syrový krém, môžete vyskúšať recept na božský mrkvový koláč s mascarpone, postup je jednoduchý.

Suroviny

  • 50 g masla,
  • 250 g mascarpone,
  • 100 g práškového cukru.

Postup

  1. Maslo nechajte zmäknúť pri izbovej teplote, aby sa s ním lepšie pracovalo.
  2. Mäkké maslo vyšľahajte s práškovým cukrom.
  3. Po premiešaní miešame ďalej a postupne pridávame mascarpone.
  4. Takto vyšľahaný mascarpone krém môžete natrieť na mrkvovú tortu.
Zdroj foto: Anna_Pustynnikova / Shutterstock.com

Najčastejšie chyby

Vláčna mrkvová torta je jednoduchá na prípravu a jedná sa o veľmi vďačný zákusok, ktorým nikto nepohrdne. Je však dôležité myslieť na pár dôležitých zásad pri jeho príprave, aby si zachoval vláčnu konzistenciu a skvelú chuť. Čomu by ste sa mali vyhnúť, aby mrkvový koláč dopadol presne podľa vašich predstáv?

  • U liateho cesta je dôležité najskôr zmiešať všetky suché suroviny, potom tie tekuté, až následne ich potom môžete zmiešať dohromady. To by malo prebehnúť bleskovo, cesto musí byť rýchlo v rúre.
  • Čím dlhšie budete cesto miešať, tým horšia bude jeho konzistencia. Vyšľahávaním dosiahnete iba tak ťažkého a hutného cesta. Z toho dôvodu stačí suroviny iba rýchlo spojiť a hneď naliať do formy.
  • Vzhľadom na to, že sa pri pečení užíva prášok do pečiva, je nutné, aby všetky suroviny mali izbovú teplotu. V inom prípade sa to kypriacemu prášku nebude páčiť, a cesto bude spľasknuté a hutné. Myslite preto na to, aby ste suroviny z chladničky vybrali s dostatočným predstihom, rovnako tak si dajte pozor pri ohrievaní mlieka, aby ste ho neprehriali.
  • Nechajte si dostatok času na vyhriatie rúry. Keby ste koláč vložili do nedostatočnej teploty, mohlo by mu to značne uškodiť.
  • Mrkvu strúhajte naozaj najemno. Nie je dobré snažiť sa uľahčiť si prácu na hrubom strúhadle, nastrúhaná mrkva by potom totiž nestihla zmäknúť, a to by viedlo k zlej konzistencii koláča.
  • Pri natieraní torty krémom ju vždy nechajte úplne vychladnúť. V inom prípade by sa maslo v kréme mohlo rozpustiť, čím by vznikol nepekný výsledok.
  • Koláč má prirodzene hutnejšiu konzistenciu, nesnažte sa ho preto vylepšovať pridaním väčšieho množstva kypriaceho prášku, to by mu mohlo uškodiť na chuti.
Zdroj foto: TorriPhoto / Shutterstock.com

Ako ozdobiť mrkvovú tortu

Recept na tento dezert sa priamo nabáda k inováciám. Z toho dôvodu sa môžete stretnúť s mnohými rôznymi variáciami tohto koláča. Môže teda vytvoriť mrkvovú tortu s ovocím, karamelom, alebo pridajte ananás, pomarančový džús a podobne.Ak si dáte tento dezert v Nemecku, pravdepodobne bude ozdobený marcipánovými mrkvičkami. Oproti tomu napríklad v Británii si zakladajú na tom, že krém by mal byť bez akýchkoľvek ozdôb. Môžete sa teda inšpirovať.

Mrkvovú tortu je možné pripraviť v mnohých rôznych podobách, napríklad ako mrkvový chlebík alebo aj ako klasický mrkvový koláč na plech.

Mrkvová torta sa hodí aj k narodeninám je obľúbená pre svoju jednoduchosť a nebezpečne dobrú chuť. Tú typicky korenenú chuť s doplnením orechov vo vláčnom ceste si rozhodne obľúbite. Preto neváhajte s jeho prípravou, keď sa vyhnete najčastejším chybám, nemusíte sa báť, že by sa vám koláč nepodaril.

Zdroj: ifoodreal.com, fitfoodiefinds.com


Tipy na ďalšie torty a dezerty

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.