Mrvenička na koláč – ako na jej prípravu?

Tiež ste ako deti zbožňovali babičkine kysnuté koláče s mrveničkou? Základným kameňom je múka, cukor a maslo, dnes však existujú najrôznejšie varianty, do ktorých sa pridáva škorica, vanilkový cukor, kakao, muškátový oriešok a podobne. Pripravte si s nami chrumkavú maslovú mrveničku.

Ako sa robí mrvenička? Prinášame vám hneď 2 alternatívy – z hrubej alebo polohrubej múky.

Mrvenička na koláč

Suroviny

  • 3 – 4 polievkové lyžice hrubej múky,
  • 1 – 2 polievkové lyžice masla,
  • 2 – 3 polievkových lyžíc cukru múčka.

Pre alternatívu z polohrubej múky:

  • 2 polievkové lyžice masla
  • 2 polievkové lyžice cukru krupice
  • 3 polievkové lyžice polohrubej múky

Postup prípravy

  1. Múku zmiešajte s cukrom.
  2. Pridajte zmäknuté maslo nakrájané na menšie kúsky.
  3. Ideálne rukou spracovávajte cesto tak dlho, kým nevznikne mrvenička. 
  4. Niekto má rád jemné kúsky, iný radšej väčšie a hrubšie kúsky.

Podľa chuti môžete pridať aj ďalšie ingrediencie, napr. vanilkový cukor, škoricu, citrusovú kôru atď.

Vyskúšajte napríklad Slivkový koláč s posýpkou – recept ako od babičky.

Kde mrveničku použiť

Možností je naozaj veľké množstvo. Asi každý pozná kysnutý koláč s mrveničkou, ktorý sa môže pripravovať s najrôznejším ovocím, podľa aktuálnej sezóny. Ide o rýchly a pomerne obľúbený koláč, ktorým nič nepokazíte. Maslovú mrveničku využijete aj pri príprave tradičných domácich koláčov, do ktorých využijete klasické tvarohové alebo makové náplne. Či už pripravíte krehké, posýpkové, piškótové alebo akékoľvek ďalšie cesto, mrvenička vám vždy pomôže koláč pozdvihnúť na vyššiu úroveň.

Zdroj foto: allrecipes.com


Ďalšie tipy do kuchyne

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.