Mrvenička na koláč – ako na jej prípravu?

Tiež ste ako deti zbožňovali babičkine kysnuté koláče s mrveničkou? Základným kameňom je múka, cukor a maslo, dnes však existujú najrôznejšie varianty, do ktorých sa pridáva škorica, vanilkový cukor, kakao, muškátový oriešok a iné. Ako urobiť chrumkavú mrveničku na koláč?

Recept na mrveničku na koláč

Mrvenička, resp. posýpka, sa používa na pridanie chrumkavej textúry a bohatej chuti na vrch koláčov. Jej príprava vôbec nie je zložitá. Ako sa robí mrvenička na koláč? Prinášame vám hneď 2 alternatívy, a to z hrubej alebo polohrubej múky.

Suroviny

  • 3 – 4 polievkové lyžice hrubej múky,
  • 1 – 2 polievkové lyžice masla,
  • 2 – 3 polievkových lyžíc cukru múčka.

Tip: Podľa chuti môžete pridať aj ďalšie ingrediencie, napr. vanilkový cukor, škoricu, citrusovú kôru atď.

Pre alternatívu z polohrubej múky:

  • 2 polievkové lyžice masla
  • 2 polievkové lyžice cukru krupice
  • 3 polievkové lyžice polohrubej múky

Postup prípravy

  1. Múku zmiešajte s cukrom.
  2. Pridajte zmäknuté maslo nakrájané na menšie kúsky.
  3. Ideálne rukou spracovávajte cesto tak dlho, kým nevznikne mrvenička. 
  4. Niekto má rád jemné kúsky, iný radšej väčšie a hrubšie kúsky.

Vyskúšajte napríklad Slivkový koláč s posýpkou – recept ako od babičky.

Kde mrveničku použiť

  • Asi najviac sa využíva mrvenička na kysnutý koláč. Ten sa môže pripravovať s najrôznejším ovocím, podľa aktuálnej sezóny. Ide o rýchly a pomerne obľúbený koláč, ktorým nič nepokazíte.
  • Maslovú mrveničku využijete aj pri príprave tradičných domácich koláčov, do ktorých využijete klasické tvarohové alebo makové náplne. 
  • Okrem toho je aj súčasťou receptu na ovocné crumble. Posýpka tak pridá tomuto dezertu chrumkavosť.
  • Mrveničku môžete použiť aj ako posyp na dezerty v pohároch.
  • Alternatívou je pridanie na vrch muffinov pred pečením, čím sa vytvorí chrumkavá kôrka.

Bez ohľadu na to, do akého receptu ju zakomponujete, mrvenička (posýpka) vám vždy pomôže koláč pozdvihnúť na vyššiu úroveň.

Zdroj foto: allrecipes.com


Ďalšie tipy do kuchyne

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.