Narodeninová torta – fotorecept krok za krokom

Narodeninová torta  nemusí byť zložitá. Tak pokiaľ chcete niekoho na tento výnimočný sviatok potešiť, máme pre vás skvelé riešenie. Vyskúšajte recept na tortu k narodeninám.

Pri pečení torty je dôležité, aby bola šťavnatá a chutná. Nie je totiž nič horšie ako suchá narodeninová torta. Preto najčastejšie používame ovocie, ktoré krásne nasiakne do korpusu, a tým splní všetky požiadavky. Okrem ovocia môžete použiť aj citrón. Ten je v jednoduchých narodeninových tortách tiež veľmi vďačný, či už v korpuse alebo v kréme. Poďme sa teda pozrieť na fotorecept na narodeninovú tortu.

Recept na narodeninovú tortu

Tento postup na narodeninovú tortu s ovocím používam najčastejšie. Korpus mi vyjde vždy nadýchaný. Je to taký klasický, univerzálny postup, takže máte voľnú ruku pri experimentovaní. Či už sa rozhodnete vymeniť orechy za mandle, pridať kakao alebo obľúbenú čokoládu. Je to na vás, a určite každému vykúzlite úsmev na tvári, hlavne ak ho pripravujete ako detskú narodeninovú tortu.

Doba prípravy: 1 hodina 20 minút

Doba pečenia: 1 hodina 20 minút

Počet porcií: 12

Forma : ⌀ 16 cm

Kategória : torty a dezerty

Náročnosť: stredne náročná

Narodeninová torta
Zdroj foto: Veronika Kaháková

Suroviny

Na 1 korpus (pečieme 2-krát)

  • 3 vajcia,
  • 180 g práškového cukru,
  • 8 PL teplej vody,
  • 150 g polohrubej múky,
  • 75 g mletých vlašských orechov,
  • ½ prášku do pečiva,
  • kôru a šťavu z pol citróna.

Krém na narodeninovú tortu

  • 200 ml smotany na šľahanie (aspoň 31%),
  • 500 g jemného tvarohu,
  • 2 PL práškového cukru,
  • 1 želatínový stužovač,
  • šťavu z pol citróna.
TIP: Ak sa vám nepáči tento krém, vyskúšajte aj iné krémy na torty.

Malinová plnka

  • 250 g malín (prevaríme) + 50 g malín (do torty),
  • 1 PL cukru.

Poleva

  • 100 g horkej čokolády,
  • 50 ml smotany na šľahanie,
  • 15 g masla.

Postup prípravy krok za krokom

  1. Začneme s prípravou korpusu. Množstvo, ktoré je napísané v ingredienciách je na 1 korpus, ktorý po upečení rozrežeme na 2 časti. My si ale upečieme 2 korpusy (vo výsledku budeme mať teda 4), aby sme mali tortu pekne vysokú.
    Narodeninová torta recept
    Najskôr rozrežeme korpusy. Zdroj foto: Veronika Kaháková
  2. Oddelíme si bielky od žĺtkov a z bielkov si vymiešame tuhý sneh.
  3. Do žĺtkov primiešame práškový cukor a vymiešame do peny.
  4. Do žĺtkovej peny si pridáme 8 lyžíc teplej vody a znova premiešame.
  5. Pridáme sypké suroviny, teda polohrubú múku, mleté ​​orechy a pol prášku do pečiva.
  6. Na záver už len pridáme kôru a šťavu z citróna a vmiešame sneh.
  7. Takto pripravený korpus si prelejeme do vymastenej a vysypanej formy s priemerom 16 cm a pečieme 40 minút pri teplote 120 °C.
  8. Pripravený korpus si dáme piecť ešte raz a pustíme sa do prípravy krému.
  9. Smotanu na šľahanie si vymiešame do tuha, pridáme tvaroh, želatínový stužovač a šťavu z citróna. Krém vymiešame, aby sa nám všetky chute spojili a dáme schladiť.
  10. Dôležitou časťou tejto torty je jej malinová náplň. Do menšieho hrnca dáme 250 g malín, pridáme jednu lyžicu cukru a chvíľku prevaríme.
  11. Keď máme prichystané korpusy (obidva prerezané na polovicu), krém aj maliny, môžeme sa pustiť do skladania torty.
    Narodeninová torta krok za krokom
    Krém natrieme na korpus. Zdroj foto: Veronika Kaháková
  12. Na podložku si nanesieme trošku krému (aby sa nám torta nehýbala) a položíme naň prvý korpus. Na ten nanesieme krém, malinovú náplň, a nakoniec celé kúsky malín, aby bola torta poctivo malinová.
  13. Položíme ďalší korpus, nanesieme krém a maliny. Takto pokračujeme pokiaľ nepoložíme posledný korpus a môžeme začať utierať.
  14. Do cukrárskeho vrecka si lyžicou prenesieme krém a rovnomerne nanášame na tortu. Na uhladenie krému použijeme stierku na tortu.
  15. Keď máme celú tortu potiahnutý krémom, odložíme ho do chladničky, aby krém na torte stuhol, korpus nasiakol šťavu z malín, a všetky chute sa tak spojili. Najčastejšie nechávam takto tortu odstáť v chladničke cez noc.
    Narodeninová torta s malinami
    Zdroj foto: Veronika Kaháková
  16. Takto zatuhnutá ľahká narodeninová torta je už pripravená na posledné úpravy a zdobenie.
  17. Pripravíme si čokoládovú polevu. Už tradične si zohrejeme smotanu, do ktorej nalámeme čokoládu a pridáme maslo. Miešame, kým sa nám všetko nerozpustí. Vychladnutú polevu môžeme nanášať na tortu. Ja tortu zalievam tak, že si na lyžici dám trochu polevy, nanesiem na vrch torty a opatrne ju nechám stiecť po bokoch.
    Narodeninová torta s polevou
    Zdroj foto: Veronika Kaháková
  18. Keď máme tortu poliatu, môžeme sa pustiť do zdobenia. No a tu už máte voľnú ruku. Na zdobenie môžete použiť čokoľvek, či už ovocie, kvietky, sladkosti. Záleží to na tom, či pripravujete narodeninovú tortu pre mamičku, alebo niekoho iného. Ja som tortu piekla pre 12-ročnú sesternicu – čiže som na ozdobu použila kvietky, pretože som vedela, že narodeninová torta s kvetmi ju poteší najviac.

Alergény : 1, 3, 7, 8. 

Zdobená narodeninová torta
Zdroj foto: Veronika Kaháková

Dúfam, že sa vám recept na narodeninovú tortu aj s fotopostupmi páčil a raz vášmu blízkemu na sviatok pripravíte práve túto fešandu. Hodí sa tiež ako narodeninová torta pre dievčatko. Ak to má byť skôr narodeninová torta pre chlapca alebo chlapa vymeňte kvetinovú výzdobu na torte iba za ovocie, čokoládu alebo niečo, čo má rád.

Zdroj: Autorský text


Zaujíma vás tiež

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.