Nivová omáčka – recept na obľúbenú syrovú omáčku s nivou

Nivová omáčka je základom našej kuchyne. Výborne sa hodí k cestovinám aj k mäsu. Ako pripraviť tú najlepšiu nivovú omáčku? Vyskúšajte tradičný recept, ktorý nikdy neomrzí.

Omáčky ako je paradajková, kôprová či sviečková sú klasikou, ktorá na náš stôl jednoducho patrí. Lenže aj syrová omáčka z nivy si zaslúži svoje miesto. Najlepšia nivová omáčka nie je vôbec ťažká, zvládnu ju aj tí, ktorí s varením ešte len začínajú.

Recept na nivovú omáčku

Tento recept patrí medzi univerzálne, preto je vhodný ako omáčka ku kuraciemu mäsu alebo napríklad ako nivová omáčka na cestoviny.

Suroviny

  • 160 – 200 g nivy,
  • 400–500 ml smotany (minimálne 33 %),
  • 1 cibuľa,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • 1 polievková lyžica masla,
  • soľ a korenie na dochutenie.

Postup prípravy

  1. Cibuľu olúpte a nakrájajte spolu s cesnakom na veľmi drobné kúsky.
  2. Maslo vložte do hrnca, rozohrejte a potom pridajte cibuľu, ktorú nechajte zosklovatieť.
  3. Cesnak k cibuli pridajte až ku koncu, dlhým restovaním by mohol zhorknúť.
  4. Cibuľu zalejte smotanou, premiešajte a pridajte nadrobno nakrájanú nivu – môžete aj nastrúhať na strúhadle.
  5. Niva sa musí v smotane úplne rozpustiť, hustotu omáčky ovplyvníte syrom – pokiaľ je omáčka riedka, pridajte syr, v opačnom prípade pridajte smotanu.
  6. Nakoniec omáčku dochuťte soľou a korením – pozor na množstvo soli, niva je slaný syr, takže soľte skutočne opatrne.

Ako vylepšiť nivovú omáčku

  • Ak nemáte po ruke vysokopercentnú smotanu, nezúfajte, smotanu môžete nahradiť mliekom. V tomto prípade je však nutná zásmažka z masla a hladkej múky, pre dokonalú chuť pridajte trochu vývaru.
  • Niekomu niva chutí, iný ju kvôli jej aromatickej vôni aj chuti veľmi nevyhľadáva. Omáčka z nivy preto nemusí chutiť každému. Na zjemnenie tejto syrovej omáčky pridajte niekoľko trojuholníčkov taveného syra.
  • Omáčka tiež získa oveľa lepšiu chuť, keď do nej pridáte bylinky ako je napríklad bazalka alebo tymián.

Vyskúšajte aj recept na syrovú omáčku zo syra eidam, plesňového alebo z taveného syra.

S čím podávať nivovú omáčku

Syrovo smotanová omáčka s nivou je obľúbená aj vďaka svojej univerzalite, pretože podávať ju môžete takmer so všetkým. Skvelé sú cestoviny s nivovou omáčkou, môžete ju podávať ako omáčku ku kuraciemu mäsu a nič nepokazíte, keď ju skombinujete s brokolicou. Jednoduchá nivová omáčka s brokolicou alebo špenátovo nivová omáčka sú priam delikatesou. Ďalej napríklad aj bravčové plátky s nivovou omáčkou ohromia vašich stravníkov.

cestoviny so syrovou oáčkou.s nivou
Zdroj foto: Piotr Krzeslak / Shutterstock.com

Ak chcete prekvapiť, panenka s nivovou omáčkou a kukuricou je gólom do čierneho. Deti si zamilujú zase jednoduchú nivovú omáčku s kuracím mäsom na cestoviny. Fantázii sa medze nekladú, záleží na vás, s čím si túto omáčku obľúbite.

Nivová omáčka s kuracím mäsom

Nivová omáčka s kuracím mäsom patrí medzi klasiky, ktoré sa tu a tam objavia na našich stoloch. Pokrm je veľmi jednoduchý, pripraviť ho zvládnete behom chvíľky. Postačí vám na to:

  • kuracie mäso,
  • smotana,
  • niva,
  • eidam,
  • tavený syr,
  • cibuľa,
  • olej,
  • soľ a korenie na dochutenie.

Omáčku pripravte podobne, ako v univerzálnom recepte, začnite cibuľkou, potom pridajte smotanu a následne všetky tri druhy syra. Pamätajte, že ako niva, tak aj eidam musí byť nakrájaný na čo najmenšie kúsky, ideálne je použiť strúhadlo s jemnou stranou. Ďalej už ich dochuťte podľa vašej chuti.

Kuracie mäso orestujte na rozohriatom oleji, pridajte korenie – opäť záleží na vás. Podávajte najlepšie s cestovinami alebo opekaným zemiakom. O level vyššie sa dostanete, keď pripravíte gnocchi s kuracím mäsom a nivovou omáčkou.

Cestoviny s nivovou omáčkou

Ak neviete, čo na večeru, cestoviny s nivovou omáčkou sú ideálnou voľbou. Použiť môžete akékoľvek cestoviny – špagety, kolienka, vrtuľky a pod. Alternatívou cestovín môžu byť halušky, ktoré si s touto omáčkou tiež vychutnáte.

Aký recept vyskúšate ako prvý?

Zdroj: eatyourbooks.com, familycookbookproject.com

Ďalšie recepty na omáčky


Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.