Hrnčeková olejová bábovka: recept ako od babičky

Hrnčeková olejová bábovka jednoducho patrí na sviatočný stôl alebo len tak v nedeľu ku káve. Milujú ju úplne všetci a vôbec nezáleží na tom, či máte sedem alebo sedemdesiat.

Ak však túžite po malej inovácii skvelej bábovky, a ešte si chcete ušetriť prácu, vyskúšajte hrnčekovú olejovú bábovku bez odmeriavania surovín. Postačí vám iba jeden hrnček.

Váhu vymeňte za obyčajný hrnček

Každý, kto nerád pečie len preto, že nemá rád odmeriavanie surovín, by tento recept mal vyskúšať. Pri pečení olejovej bábovky, váhu z kuchynskej linky vôbec vyťahovať nemusíte. Na odmeranie surovín vám postačí jeden hrnček, a napriek tomu upečiete úplnú delikatesu, po ktorej sa všetci budú len olizovať. Dokonca u neho nezašpiníte ani veľa riadu, a tak bude upratovanie kuchyne úplná hračka a vy sa len budete tešiť na výsledok, ktorý vytiahnete z rúry.

hrnčeková olejová bábovka
Zdroj foto: Paopano / Shutterstock.com
TIP: Vyskúšajte aj recept na orechovú bábovku.

Recept na hrnčekovú olejovú bábovku

Na prípravu tohto skvelého receptu na hrnčekovú olejovú bábovku pre 8 osôb budete potrebovať:

Suroviny

  • 2,5 hrnčeka polohrubej múky,
  • 1 hrnček cukru krupice,
  • 1 prášok do pečiva,
  • 1 vanilínový cukor,
  • 2 vajcia veľkosti M,
  • ¾ hrnčeka rastlinného oleja,
  • 1 hrnček mlieka,
  • 2 lyžičky kakaa,
  • masť a hrubú múku na vymazanie formy.

Postup prípravy

  1. Pripravte si väčšiu misu, do ktorej dáte polohrubú múku, prášok do pečiva, vanilínový cukor, cukor krupice, olej, mlieko a žĺtky.
  2. Všetko vypracujeme na hladké cesto. Môžete použiť šľahač.
  3. Potom opatrne pridajte sneh ušľahaný z bielkov.
  4. Polovicu cesta premiestnite do inej misy a pridajte k nemu kakao.
  5. Pripravte si formu na bábovku, vymažte ju masťou a vysypte hrubou múkou.
  6. Najprv do formy nalejte cesto bez kakaa, a potom hore dajte druhé cesto.
  7. Dajte piecť do vopred vyhriatej rúry na 160 ˚C a pečte zhruba 40 minút.

Tip: Najobľúbenejšia hrnčeková bábovka je čokoládová s polevou

Hotovú olejovú bábovku spoznáte tak, že keď do nej pichnete špajdľou, nezostanú na povrchu zvyšky nedopečeného cesta.


Ďalšie recepty na koláče a múčniky

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.