Orechová bábovka – recept 6x inak jednoducho a rýchlo

Orechová bábovka je veľmi jednoduchá a rýchla na prípravu. Vyskúšajte vláčnu orechovú bábovku na 6 spôsobov – napríklad s jablkami, tvarohom alebo čokoládou. 

Už za čias našich babičiek patrila bábovka medzi najobľúbenejšie múčniky vôbec. A nie je sa čomu diviť, jej príprava je veľmi jednoduchá. Aké orechy do orechovej bábovky použiť? Najlepšia orechová bábovka je tá, ktorá je pečená s láskou. Je už len na vás, akým orieškom dáte prednosť, či viac holdujete vlašským alebo napríklad lieskovým. V recepte ich stačí iba obmeniť, kedy raz na vašom stole môže stáť bábovka s vlašskými orechmi alebo napríklad olejová orechová bábovka z arašidov.

Hrnčeková orechová bábovka

Tradičná orechová bábovka, to je jednoducho klasika. S týmto postupom sa vám bábovka určite podarí, a navyše ju budete mať hotovú naozaj za chvíľočku. Recept na výbornú orechovú bábovku môžete vyskúšať napríklad vtedy, keď sa objaví nečakaná návšteva alebo vás prepadne chuť na sladké raňajky.

Suroviny:

  • Necelý hrnček kryštálového cukru,
  • pol hrnčeka oleja,
  • 3 vajcia,
  • pol hrnčeka mlieka,
  • balíček prášku do pečiva,
  • hrnček hladkej múky,
  • hrnček mletých orieškov.

Postup:

  1. Než sa do všetkého pustíme, rúru si predhrejeme na 180 stupňov.
  2. Do misy si nasypeme múku a prášok do pečiva. Následne obe ingrediencie preosejeme a zmiešame s cukrom a orieškami.
  3. Do suchej zmesi pridáme vajíčka, olej a mlieko. Všetko poriadne premiešame tak, aby vzniklo hladké cesto bez hrudiek.
  4. Pripravíme si formu na bábovku, ktorú vymažeme tukom, resp. maslom a vysypeme múkou, silikónovú formu vytierať nemusíme.
  5. Akonáhle cesto nalejeme do formy, dáme bábovku piecť. Pečieme približne 30 minút. Či je bábovka hotová zistíme jednoducho špajdľou.
  6. Po upečení necháme bábovku poriadne vychladnúť, nikdy ju z formy nevyklepávame, keď je ešte teplá – mohla by sa rozpoliť.
  7. Nakoniec je možné ju posypať práškovým cukrom alebo poliať rozpustenou čokoládovou polevou.

Orechová bábovka s jablkami

Táto vláčna orechová bábovka s jablkami vás ohromí svojou jemnosťou. A ako každá bábovka, aj táto je veľmi jednoduchá na prípravu.

Suroviny

  • 5 ošúpaných a nastrúhaných jabĺk,
  • 4 vajcia,
  • 370 g polohrubej múky,
  • 250 g rozpusteného masla,
  • 100 g mletých orieškov,
  • 1 kypriaci prášok do pečiva,
  • 250 g cukru,
  • 2 lyžičky mletej škorice.

Postup

  1. Rúru predhrejte na 180 stupňov.
  2. Múku a prášok do pečiva preosejte spolu s cukrom a škoricou a poriadne premiešajte.
  3. K sypkej zmesi pridajte maslo, oriešky, vajcia a jablká.
  4. Všetko poriadne zmiešajte a nalejte do vopred pripravenej formy.
  5. Pečte asi 45 minút, nezabudnite skúšať špajdľou.

Čokoládovo orechová bábovka 

Túto bábovku si zamilujú aj tí najmenší. A ako na ňu? Ľahko, využite klasický recept na rýchlu orechovú bábovku, ktorý sme písali vyššie, a len do nej na kúsky nakrájajte tabuľku čokolády na varenie (ideálne sú aj čokoládové figúrky, keď neviete, čo s nimi).

Orechová bábovka recept
Zdroj foto: Katarzyna Hurova / Shutterstock.com

Orechová bábovka zo špaldovej múky

Kto hovoril, že zdravá a šťavnatá orechová bábovka nemôže byť zo špaldovej múky? Tajomstvom tohto receptu je nadýchaný sneh, bez ktorého by sa orechová bábovka zo špaldovej múky nezaobišla.

Suroviny:

  • 200 g celozrnnej špaldovej múky,
  • 200 g cukru,
  • 1 prášok do pečiva,
  • hrsť orechov,
  • 4 žĺtky,
  • sneh zo 4 bielkov,
  • 1 dcl oleja,
  • 1 dcl vody.

Postup:

  1. Žĺtky, cukor a olej vymiešame do peny.
  2. Postupne pridávame preosiatu múku s kypriacim práškom a vodu.
  3. Nakoniec do cesta nasypeme mleté ​​orechy a zľahka vmiešame sneh z bielkov.
  4. Pečieme v predhriatej rúre asi 45 minút na 180 stupňov.

Tvarohovo orechová bábovka

Medzi obľúbené tiež patrí rýchla orechová bábovka s tvarohom. Ak vám však v v chladničke zostal jogurt, môžete si pripraviť aj jogurtovú bábovku. Vyskúšajte tento chutný recept.

Suroviny:

  • 300 g polohrubej preosiatej múky,
  • 200 g cukru krupice,
  • prášok do pečiva,
  • 3 vajcia,
  • 250 g tvarohu,
  • 150 g zmäknutého masla,
  • 6 polievkových lyžíc mlieka
  • 50 g nastrúhanej čokolády
  • 70 g nastrúhaných orechov.

Postup:

  1. Žĺtky, cukor a maslo spolu vymiešajte.
  2. Postupne pridávajte tvaroh a mlieko.
  3. Potom pridajte múku a prášok do pečiva.
  4. Bielky ušľahajte a vmiešajte do cesta.
  5. Polovicu cesta nalejte do formy, zasypte čokoládou a zalejte druhou polovicou cesta, do ktorého prisypte orechy.
  6. Pečte na 180 stupňov, cca 45 minút.
Orechová bábovka
Zdroj foto: VictoriaSky / Shutterstock.com

Orechová bábovka bez múky

Vedeli ste, že sa pri pečení môžete zaobísť aj bez múky? Tú môžete nahradiť napríklad ovsenými vločkami alebo pohánkou. A vzhľadom na to, že tento recept obsahuje aj banány, zdravá banánovo orechová bábovka je na svete.

Suroviny:

  • 200 g mletých vlašských orechov,
  • 200 g mletých mandlí,
  • 400 g mletých ovsených vločiek (skvelou alternatívou je aj pohánka),
  • 3 zrelé banány,
  • 3 vajcia,
  • 3 lyžice kakaa,
  • 1 kg nastrúhaných jabĺk,
  • med alebo pomleté ​​datle.

Postup:

  1. Orechy, mandle a vločky rozmixujte najemno.
  2. Banán roztlačte vidličkou a pridajte ho k sypkej zmesi.
  3. Nakoniec pridajte vajcia, kakao a jablká – v prípade potreby môžete cesto zriediť mliekom alebo vodou.
  4. Na dosladenie použite med alebo datle.
  5. Pečte na 180 stupňov asi 45 minút.

A ktorý recept ste si obľúbili vy?

Zdroj: lovefoodies.com


Ďalšie recepty na koláče a múčniky

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.