Pad Thai – recept na najobľúbenejšie thajské jedlo

Pad Thai si jednoducho zamilujete alebo sa mu budete vyhýbať. Tento pokrm patrí medzi jedlá, ktoré bežne nájdete v akomkoľvek ázijskom bistre, ale aj v luxusných reštauráciách. 

Čo je Pad Thai

Pad Thai je thajské národné jedlo, pre ktoré sú typické vyprážané ryžové rezance, tofu, sušené krevety, fazuľové klíčky a vajíčka. Avšak aj tento tradičný pokrm má svoje obmeny.

Aj pokrm ako je Pad Thai má svoju históriu. Písal sa rok 1932 a v Thajsku panoval nacionalizmus. Po roku 1932, kedy bola v krajine ukončená monarchia, prebehla verejná súťaž, ktorej cieľom bolo vybrať národný pokrm. Víťazom sa stal Pad Thai, ktorého recept obsahoval ryžové rezance, reďkovky, klíčky, arašidy a vajcia. Tajomstvom lahodnej chuti tohto receptu sú ryžové rezance, ktoré sú ochutené cukrom, tamarindom, limetkovou šťavou, octom a rybou omáčkou. Keďže čo človek, to iná chuť, Pad Thai by sa mal tiež podávať s dochucovadlami, ako je mleté ​​červené chilli, biely ocot, rybia omáčka a limetová šťava.

Stretnúť sa tiež môžeme s Pad Thai s kuracím mäsom, ale aj s bravčovým mäsom či krevetami, čo sú najobľúbenejšie varianty receptu. Pri príprave Pad Thai treba myslieť na dôkladné vyváženie textúr a chutí pokrmu – suroviny by mali byť žuvacie a chrumkavé zároveň, chuť by mala vyvážiť sladkosť, kyslosť a slanosť pokrmu.

Recept na kuracie Pad Thai

Pripravte si thajský originálny recept na Pad Thai.

Suroviny

  • 250 g ryžových rezancov,
  • 1 kuracie prso,
  • 1 plechovka sójových (alebo fazuľových) klíčkov,
  • 1 veľká cibuľa,
  • 1 jarná cibuľka,
  • 1 mrkva,
  • 4 lyžice omáčky teriyaki,
  • 4 lyžice kvalitné sójové omáčky,
  • 1 chilli paprika,
  • 2 lyžice oleja,
  • 1 lyžica masla,
  • 2 lyžice hnedého cukru,
  • 1 limetka,
  • 1 vajce,
  • nesolené arašidy,
  • sezamové semienka,
  • čerstvé bylinky (napr. koriander, thajská bazalka a pod.)
pad thai s krevetami
Zdroj foto: Jacek Chabraszewski / Shutterstock.com

Postup prípravy

  1. Aby ste si vychutnali pokrm tak, ako Thajčania, je potrebné si naložiť mäso niekoľko dní vopred. Mäso umyte, odblaňte a nakrájajte na malé kocky. Zo sójovej omáčky a nakrájaných čili papričiek si vytvorte marinádu, do ktorej mäso vložte a uložte aspoň na jeden deň do chladničky.
  2. Ryžové rezance zalejte horúcou vodou a nechajte zmäknúť – nemusíte ich variť.
  3. Cibuľu olúpte a nakrájajte najemno. Mrkvu umyte, očistite a nakrájajte na jemné rezančeky.
  4. Sójové klíčky prepláchnite pod vodou a nechajte odkvapkať. Arašidy nasekajte na veľmi malé kúsky – pomôcť si môžete mixérom alebo mažiarom.
  5. Na rozohriatom oleji s maslom sprudka opečte naložené mäso – v tomto prípade je ideálna wok panvica.
  6. Pridajte cibuľku a mrkvu – restujte maximálne 5 minút. 
  7. Do panvice prilejte vytlačenú šťavu z dvoch limetiek, teriyaki omáčku, hnedý cukor a všetko premiešajte.
  8. Zmes odhrňte na jednu stranu a do prázdneho miesta vyklepnite jedno vajce a niekoľkokrát ho premiešajte. Nakoniec všetky ingrediencie zmiešajte dohromady.
  9. Na záver do zmesi pridajte rezance a klíčky, ktoré ste predtým scedili. Všetko zasypte jarnou cibuľkou a servírujte s drvenými arašidmi a nasekanými čerstvými bylinkami.

Alternatívou Pad Thai s kuracím mäsom je Pad Thai s krevetami, po ktorom sa budete ešte dlho olizovať. 

Zdroj: www.recipetineats.com, www.feastingathome.com

Ďalšie recepty zo svetovej kuchyne


Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.