Palacinky – recept na dokonalé základné cesto na palacinky

Pripravte si tie najlepšie palacinky! Tajomstvo úspechu spočíva v troch krokoch, a to v príprave cesta na palacinky, smažení a dokončovacích úpravách. Na čo si dať pri príprave pozor? Pozrite sa na to spolu s nami krok po kroku. 

Na čo si dať pri príprave palaciniek pozor

  • Cesto na palacinky nesmie byť veľmi husté, pretože by sa pekne nerozlievalo po panvici, ale ani veľmi riedke, pretože by sa trhalo.
  • Teplota panvice nesmie byť veľmi vysoká, pretože by sa cesto rýchlo pálilo, ale ani nedostatočná, pretože by sa nám trhalo.
  • Dôležitý je aj výber panvice na palacinky. Najtenšie a zároveň najlepšie palacinkyz liatinovej alebo nerezovej panvice. Na oboch je ale potrebné rozlievať palacinky v skutočne tenkej vrstve. Obe sa časom krásne „vypečú“ a ich schopnosť robiť dokonalé palacinky bude čoraz väčšia. U teflónových panvíc je to naopak. Panvicu vždy najskôr mierne zahrejeme „na sucho“ a až po chvíľke pridáme pár kvapiek omastku, ktorý ju pripraví na smaženie.

Základné cesto na palacinky

Recept na cesto sa skladá iba zo 4 surovín. Mlieko zodpovedá za konzistenciu cesta, takže ak máte cesto hustejšie, pridajte trošku mlieka. Múka drží celú hmotu pohromade, ak chcete mať palacinky tenké, robte ich z hladkej múky. Vajcia zase fungujú ako spojivo medzi mliekom a múkou, no a soľ je dochucovadlo presne podľa príslovia „soľ na zlato“. Bez štipky soli bude cestu niečo chýbať.

Suroviny (8-10 palaciniek)

  • 125 g hladkej múky,
  • 2 vajcia,
  • 300 ml mlieka,
  • štipku soli,
  • a na smaženie masť.

Pozn. Ak sa vám masť zdá divná, vyskúšajte a uvidíte sami. Sadlo sa neprepáli takmer nikdy a nedovolí vašim palacinkám, aby sa pripiekli. Ak si stojíte za svojim, pokojne použite olej.

Postup prípravy

  1. Múku preosejte cez sitko do misy a pridajte k nej soľ.
  2. Vajcia rozmiešajte v mlieku a za stáleho šľahania metličkou, zmiešajte s múkou a soľou.
  3. Šľahajte tak dlho, kým cesto nebude hladučké a husté asi ako smotana. V prípade, že sa nám zdá cesto veľmi husté, pridáme trošku mlieka, ak je málo husté, pridáme múku a znova dohladka vymiešame.
  4. Misu zakryte a nechajte minimálne pol hodiny v chladničke odstáť, ale pokojne aj pol dňa.
  5. Teraz prichádza na rad smaženie. Suchú panvicu dáme na platničku, ktorú nastavíme na polovičný výkon. Akonáhle rukou kúsok nad panvičkou ucítite sálať teplo, dajte do panvice polovicu malej lyžičky masti a nechajte rozohriať.
  6. Cesto ešte naposledy premiešajte a potom vezmite malú naberačku a pomaly, krúživým pohybom vlejte doprostred panvice. Okamžite uchopte panvicu, zdvihnite ju nad zdroj tepla a nakláňajte s ňou tak, aby sa z cesta vytvorila tenká súvislá vrstva po celom dne panvice.
  7. Akonáhle bude cesto na panvici zvrchu zaschnuté a bublinky popraskajú, je pravý čas na otočenie palacinky.
  8. Vhodným plochým nástrojom ju podoberte a otočte. Z tejto strany sa pečie len chvíľočku, než začnú pľuzgieriky zlatnúť.
  9. Pokiaľ sa prvá palacinka nepodarila, robíte to správne. Vezmite papierovú utierku, vytrite s ňou dno panvice, pridajte trošku masti a rovnakým spôsobom, ako tú prvú, urobte všetky ostatné.
palacinky
Zdroj foto: Melica / Shutterstock.com

Sladké palacinky

Upečené palacinky dávajte na seba a udržujte v teple, napr. v rúre vyhriatej na 65 stupňov. Zostáva vám už len posledná vec, jednu po druhej naplniť niečím, čo máte radi a klasicky zamotať alebo modernejšie preložiť do trojuholníka.

Sladkou náplňou palaciniek môže byť klasický džem alebo čerstvé ovocie v kombinácii so šľahačkou, ale fantázii sa medze nekladú, takže môžeme potrieť napríklad aj Nutellou, lekvárom, osladeným tvarohom zmiešaným s troškou smotany, sladeným v mlieku zvareným mletým makom, orechovou náplňou, na masle restovanými, sladenými strúhanými jablkami s hrozienkami. Skrátka čímkoľvek, čo máte radi. Zhora trošku pocukrujte, aby vyzerali pekne a nechajte si chutiť.

Slané palacinky

Existuje aj slaná varianta palaciniek, kedy všetko prebieha rovnako, príprava cesta i smaženie, líšia sa iba náplňou. Aj slaných variantov si môžeme vyrobiť mnoho, podľa toho, čo vám chutí. Medzi obľúbenými sú palacinky na slano so šunkou a syrom alebo špenátové palacinky. Ďalej môže byť kombinácia špenát, šampiňóny, čedar či vyprážané vajcia so šampiňónmi a zelenou petržlenovou vňaťou. Pre tých, ktorí uprednostňujú mäso, ú tu aj slané palacinky s kuracími kúskami, doplnené rukolou a balkánskym syrom. Do cesta na slané palacinky je možné pridať zelené bylinky.

Zdroj: allrecipes.com, thefullhelping.com, thekitchn.com

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.