Palacinky – recept na dokonalé cesto na palacinky na 11 spôsobov

Pripravte si chutné palacinky u vás doma. Vyskúšajte maďarské, alebo francúzske palacinky. Pokiaľ sa snažíte schudnúť, určite vyskúšajte recept na zdravé palacinky s banánom alebo špenátom.

Palacinky sú zvláštnym pokrmom, predovšetkým keď ich robíme prvýkrát. Ich príprava začína ako úplne banálna záležitosť a končí ako skúška vašich nervov. Ale chuť, tá je jednoducho znamenitá! Dnes si pekne krok po kroku, ukážeme, ako na ne, aby sa zaručene podarili.

Celé tajomstvo úspechu spočíva v troch krokoch, a to príprava cesta, smaženie palaciniek a dokončovacie práce.

Na čo si dať pozor pri príprave palaciniek

  • Cesto nesmie byť veľmi husté, pretože by sa pekne nerozlievalo po panvici, ani veľmi riedke, pretože by sa trhalo.
  • Teplota panvice nesmie byť veľmi vysoká, pretože by sa cesto rýchlo pálilo, ani nedostatočná, pretože by sa nám trhalo.
Zdroj foto: Africa Studio / Shutterstock.com

Výber vhodnej panvice na palacinky

Najdôležitejší je výber vhodnej panvice na palacinky, to je základ všetkého. Najtenšie a zároveň najlepšie palacinkyz liatinovej alebo nerezovej panvice. Na oboch je ale potrebné rozlievať palacinky skutočne tenkej vrstve. Obe sa časom krásne „vypečú“ a ich schopnosť robiť dokonalé palacinky bude čoraz väčšia. U teflónových panvíc je to naopak. Panvicu vždy najskôr mierne zahrejeme „na sucho“ a až po chvíľke pridáme pár kvapiek omastku, ktorý ju pripraví, na smaženie.

Základné cesto na palacinky

Recept na cesto sa skladá iba zo 4 surovín – múky, mlieka, vajec a štipky soli.

  • Mlieko – zodpovedá za „riedkosť“ cesta, takže ak máte cesto hustejšie, pridajte trošku mlieka,
  • Múka – drží celú hmotu pohromade. Ak chcete mať palacinky tenké, robte ich z hladkej múky,
  • Vajcia – fungujú ako spojivo medzi mliekom a múkou,
  • Soľ – je to dochucovadlo presne podľa príslovia „soľ na zlato“. Bez štipky soli bude cestu niečo chýbať.

Na cesto budeme potrebovať (8-10 palaciniek):

  • 125 g hladkej múky,
  • 2 vajcia,
  • 300 ml mlieka,
  • štipku soli,
  • a na smaženie masť.

Ak sa vám masť zdá divná, vyskúšajte a uvidíte sami. Sadlo sa neprepáli takmer nikdy a nedovolí vašim palacinkám, aby sa pripiekli. Ak si stojíte za svojim, pokojne použite olej.

  1. Múku preosejte cez sitko do misy a pridajte k nej soľ.
  2. Vajcia rozmiešajte v mlieku a za stáleho šľahania metličkou, zmiešajte s múkou a soľou.
  3. Šľahajte tak dlho, kým cesto nebude hladučké a husté asi ako smotana.
  4. Misu zakryte a nechajte minimálne pol hodiny v chladničke odstáť, ale pokojne aj pol dňa.

V prípade, že sa nám zdá cesto veľmi husté, pridáme trošku mlieka, ak je málo husté, pridáme múku a znova dohladka vymiešame.

Zdroj foto: Rimma Bondarenko / Shutterstock.com

Smaženie krok za krokom
Tú ľahšiu časť máme úspešne za sebou a ideme na samotné smaženie.

  1. Suchú panvicu dáme na platničku, ktorú nastavíme tak na polovičný výkon. Akonáhle rukou kúsok nad panvičkou ucítite sálať teplo, dajte do panvice polovicu malej lyžičky masti a nechajte rozohriať.
  2. Cesto ešte naposledy premiešajte a potom vezmite malú naberačku a pomaly, krúživým pohybom vlejte doprostred panvice. Okamžite uchopte panvicu, zdvihnite ju nad zdroj tepla a nakláňajte s ňou tak, aby sa z cesta vytvorila tenká súvislá vrstva po celom dni panvy.
  3. Akonáhle bude cesto na panvici zvrchu zaschnuté, bublinky popraskajú a zmenia sa na krátery, je pravý čas na otočenie palacinky.
  4. Vhodným plochým nástrojom ju podoberte a otočte. Z tejto strany sa pečie len chvíľočku, než začnú pľuzgieriky zlatnúť.
  5. Pokiaľ sa prvá palacinka nepodarila, robíte to správne. Vezmite papierovú utierku, vytrite s ňou dno panvice, pridajte naozaj trošku masti a rovnakým spôsobom, ako tú prvú, urobte všetky ostatné. Už by mali byť výstavné.

Sladké palacinky

Upečené palacinky dávajte na seba a udržujte v teple, napr. v rúre vyhriatej na 65 stupňov.

Zostáva vám už len posledná vec, jednu po druhej premazať niečím, čo máte radi a klasicky zamotať alebo modernejšie preložiť na pol a potom ešte raz na pol.

Sladkou náplňou palaciniek môže byť klasický džem alebo čerstvé ovocie v kombinácii so šľahačkou, ale fantázii sa medze nekladú, takže môžeme potrieť aj napríklad Nutellou; lekvárom; osladeným tvarohom zmiešaným s troškou smotany; sladeným, v mlieku zvareným mletým makom; orechovou náplňou; na masle restovanými, sladenými strúhanými jablkami s hrozienkami. Skrátka čímkoľvek, čo máte radi.

Zhora trošku pocukrujte, aby vyzerali pekne, a nechajte si chutiť.

Slané palacinky

Existuje aj slaná varianta palaciniek, kedy všetko prebieha rovnako, príprava cesta i smaženie, líšia sa iba náplňou. Aj slaných variantov si môžeme vyrobiť mnoho, podľa toho, čo vám chutí.

Medzi obľúbenými sú palacinky na slano so šunkou a syrom alebo špenátové palacinky. Ďalej môže byť kombinácia špenát, šampiňóny, čedar či vyprážané vajcia so šampiňónmi a zelenou petržlenovou vňaťou. Pre tých, ktorí uprednostňujú mäso, odporúčam slané palacinky s kuracími kúskami, doplnené rukolou a balkánskym syrom. Do cesta na slané palacinky je možné pridať zelené bylinky.

Palacinky vo svetových kuchyniach

Palacinky sú rozšírené po celom svete, kde s nimi oslavujú väčšie či menšie úspechy. Tie najväčšie oslavuje Francúzsko a Maďarsko. V Maďarsku sú stánky s palacinkami doslova na každom rohu. Človek si tam vyberá z rôznych náplní, na čo si len spomenie. Maďari ich navyše pripravujú priamo pred vami.

Zdroj foto: Anna Mente / Shutterstock.com

Recept na palacinky plnené orechmi

Tento druh vládne v Maďarsku všetkým ostatným. Nazývajú sa Gundel palacsinta. Orechové palacinky sa považujú za slávnostné jedlo a bývajú podávané aj na svadbách. Tak snáď si na nich tiež pochutíte.

Suroviny:

  • 2 vajcia,
  • 240 g hladkej múky,
  • 200 ml mlieka,
  • 200 ml perlivej vody,
  • 2 lyžičky kryštálového cukru,
  • štipka soli,
  • olej na smaženie.

Na náplň:

  • 180 g jemne sekaných vlašských orechov,
  • 3 lyžice hrozienok,
  • 2 lyžice kandizované pomarančovej kôry (hrozienka a kandizovanú kôru si naložíme do polovice dávky rumu najlepšie na noc vopred),
  • 120 g cukru kryštál,
  • 100 ml rumu,
  • 100 ml smotany na šľahanie,
  • ½ lyžičky škorice.

Postup:

  1. Ingrediencie na cesto vymiešame pekne do hladka a necháme 20 minút stáť.
  2. Na horúcu panvicu dáme trošku oleja a menšou naberačkou nalejeme doprostred panvice cesto, ktoré rovnomerne rozlejeme po panvici.
  3. Opečieme jednu stranu, otočíme a dopečieme druhú. To všetko – na prudkom ohni.
  4. Medzitým si pripravíme náplň tak, že smotanu nalejeme do menšieho hrnca, privedieme k varu. Potom pridáme orechy, škoricu, cukor a odkvapkané hrozienka aj kandizovaný pomaranč. Varíme na miernom ohni do zhustnutia. Zmes necháme vychladnúť a nakoniec do nej vmiešame zvyšok rumu.
  5. Touto náplňou potrieme palacinky a zložíme ich do tvaru šatôčky, postriekame čokoládou, prípadne ešte trošku posypeme zvyškom mletých orieškov.

Recept na francúzske palacinky crêpes

Francúzsko dokonca považuje palacinky za svoje vlastné národné jedlo, pretože recept pochádza z francúzskeho Bretónska. Francúzske palacinky crêpe či crêpes (čítaj krepé) a vyznačujú sa tým, že sú veľmi tenké a majú lahodnú maslovú príchuť.

Suroviny:

  • 250 g hladkej múky,
  • 3 vajcia,
  • 0,5 litra mlieka,
  • 100 g masla (do cesta),
  • 50 g cukru,
  • štipku soli.

Na vyprážanie pol kocky masla a na zdobenie ovocia, čokoládová poleva, strúhaná čokoláda.

Postup:

  1. Zmiešame múku, vajcia a po troškách pridávame mlieko a rozpustené maslo. Nakoniec ešte cukor a soľ. Vymiešame hladké, vláčne cesto.
  2. Medzitým si na panvičke rozpustíme kúsok masla a na ňom smažíme (po oboch stranách) čo možno najtenšie palacinky.
  3. Hotové ich len tak „ledabolo“ stočíme či preložíme a podávame s čerstvým ovocím, zdobené čokoládovou polevou a strúhanou čokoládou.
  4. Ak by sme chceli mať francúzske palacinky naozaj francúzske, potom ich pred stočením len pocukrujeme a pokvapkáme citrónovou šťavou.
Zdroj foto: Ekaterina Markelova / Shutterstock.com

Zdravé palacinky

Ak ste na diéte alebo sa nechcete či nemôžete vyhnúť zásadám zdravej výživy, aj pre vás máme riešenie. Napriek tomu, aké výborné klasické palacinky sú, sa o racionálnej strave hovoriť nedá. Biela múka, biely cukor, plnotučné mlieko, smaženie na tuku a na to všetko ešte sladký džem, nie je nič pre tých, ktorí si strážia váhu alebo zdravie. Ale napriek tomu aj oni si môžu na palacinkách pochutnať a nemať pri tom výčitky svedomia.

Dáme vám niekoľko tipov na zdravé palacinky:

Banánové palacinky

Banány obsahujú mnoho horčíka, draslíka, vápnika, fosforu a v menšej miere aj ďalšie telu prínosné prvky. Navyše je banán skvelým odbúravačom stresu, takže recept na banánové palacinky môžeme s pokojnou dušou odporučiť.

Suroviny:

  • 2 dobre vyzreté banány,
  • 100 ml mlieka,
  • 2 vajcia,
  • 1 lyžicu masla,
  • 130 g celozrnnej múky,
  • 1 lyžičku prášku do pečiva bez fosfátov,
  • 1 lyžicu oleja,
  • vanilkový struk a štipku soli.

Postup:

  1. Do misy dáme múku, prášok do pečiva, soľ, mlieko a 2 vajcia. Všetko zmiešame. Do tohto základu pridáme oba dobre roztlačené banány a ochutíme vanilkou.
  2. Na panvicu dáme málinko oleja a necháme ho dobre rozohriať. Alternatívou na smaženie môže byť aj kokosový tuk, po ktorom pokrm získa ľahkú príchuť kokosu.
  3. Naberačkou nalejeme doprostred cesto. U týchto zdravších verzií, sa ho nesnažíme robiť čo najtenšie, aby sa nám netrhali. Pečieme po oboch stranách. Výsledkom budú palacinky hrúbky 0,5 – 1 cm, teda skôr placky.
  4. Po otočení palacinky, položíme nahor kúsoček masla. Akonáhle sa roztečie, je palacinka prepečená.
  5. Ako záverečnú úpravu odporúčame na zvyšku masla nechať skaramelizovať nadrobno nakrájaný banán.
Zdroj foto: Vladislav Noseek / Shutterstock.com

Palacinky z celozrnnej múky

Tento recept na palacinky z celozrnnej múky používa ražnú, špaldovú a pohánkovú múku, ktoré sú veľmi zdravé pre naše zažívanie a dodávajú telu veľké množstvo vitamínov rady B, vlákninu a minerály.

Suroviny:

  • 200 g pohánkovej,
  • 100 g ražnej a 100 g špaldovej múky,
  • 1 liter ovseného mlieka (môžete nahradiť sójovým),
  • štipka soli,
  • 1 polievková lyžica olivového oleja (bez výraznej arómy),
  • kokosový olej a opäť nejakú zdravú náplň ( ovocie skaramelizované na kúsku masla alebo v troche vody rozvarené sušené ovocie).

Postup:

  1. V miske zmiešame všetky múky a soľ. Pomaličky do toho pridávame mlieko a olej. Intenzívne miešame, aby sa nám nevytvorili hrudky, ale môžeme si pomôcť aj mixérom.
  2. Cesto necháme štvrť hodiny odstáť, potom znova zľahka premiešame a na kokosovom oleji vyprážame tenké palacinky.

Celozrnné palacinky so šunkou a syrom

Suroviny:

  • 200 ml mlieka,
  • 100 g pšeničnej celozrnnej múky,
  • 2 vajcia,
  • maslo na vytrenie panvice.

Na náplň:

  • 100 g bravčovej šunky,
  • 60 g eidamu,
  • 10 g smotanového syra,
  • čerstvá pažítka.

Postup:

  1. Z múky, vajec a mlieka vymiešame hustejšie cestíčko.
  2. Na kvapôčke oleja smažíme po oboch stranách tenké placky.
  3. Po usmažení všetkých palaciniek si na panvicu pridáme ešte jednu kvapôčku oleja a na nej si len ľahko opečieme na prúžky nakrájanú šunku, ktorú potom už mimo plameňa zmiešame s nahrubo strúhaným syrom, krájanou pažítkou a smotanovým syrom.
  4. Vzniknutou zmesou naplníme palacinky, zmotáme a obložíme horou čerstvej zeleniny.
Zdroj foto: ltummy / Shutterstock.com

Palacinky zo špaldovej múky

Špaldové palacinky sú veľmi zdravé, mimoriadne hebké a chuťovo vynikajúce. Ale pozor! Špalda obsahuje veľké množstvo lepku, takže nič pre ľudí, ktorí sú na bezlepkovej diéte.

Suroviny:

  • 0,5 litra mlieka,
  • 2 vajcia,
  • 170 g špaldovej múky,
  • vanilkový cukor a štipka soli.

Postup:

  1. Vyššie uvedené suroviny vyšľaháme na úplne hladké cesto, ktoré potom necháme pol hodiny odpočinúť. POZOR! Tento krok nevynechávajte, inak sa vám budú palacinky trhať.
  2. Na troške oleja vyprážame rovnako ako klasickú palacinku. Doprostred panvice nalejeme trošku cesta a krúžením tvarujeme okrúhlu, tenkú palacinku.
  3. Opäť plníme podľa vlastného výberu. My odporúčame marmeládu, ale zaujímavý je aj tvaroh sladený medom.
  4. Ľahko pocukrujeme.
Zdroj foto: Liliya Kandrashevich / Shutterstock.com

Palacinky z ovsených vločiek

Ovos je skvelým zdrojom energie a vitamínov radu A a B. Navyše ovos obsahuje veľa železa, čo prospeje krvotvorbe. Jeho prínos pre ľudské zdravie by vydal na celý jeden článok, preto spomeňme len to základné – pomáha správnemu tráveniu, stabilizuje krvný cukor a znižuje cholesterol. Pripravte si zdravé ovsené palacinky.

Suroviny:

  • 150 g mletých ovsených vločiek,
  • 2 vajcia,
  • vanilkový cukor,
  • 4 polievkové lyžice cukru,
  • 200 ml mlieka,
  • štipka soli a mletej škorice.

Postup:

  1. Zmiešame mleté ​​vločky, cukor, mlieko, vajcia, škoricu i soľ a vymiešame cesto bez hrudiek.
  2. Smažíme na oleji po oboch stranách nie príliš tenké palacinky.
  3. Vzhľadom na to, že cukor je už v samotnom ceste, odporúčame skúsiť variant, že každú palacinku len pokvapkáme javorovým sirupom a ozdobíme kyslou smotanou a lístkom medovky.
Zdroj foto: Liliya Kandrashevich / Shutterstock.com

Fitness palacinky s tvarohom

Ľahké, diétne, zdravé – to sú tri základné atribúty receptu na fitness palacinky. A ak ich posypeme drvenými orieškami, dodajú nám ešte aj poriadnu dávku zdravých omega-3 tukov. V prípade, že redukujeme váhu, potom týchto palaciniek nemôžeme zjesť veľa, ale s pokojným svedomím si môžeme urobiť dva kúsky a ozdobiť ich zmesou čerstvého ovocia, ktoré im dodajú sladkú príchuť a nám vitamíny a pocit sýtosti. Uvedené množstvo surovín je uvedené práve na tieto 2 palacinky.

Suroviny:

  • 80 g nízkotučného tvarohu,
  • 1 vajce,
  • 25 g ovsenej múky,
  • 1 vanilkový struk,
  • 80 ml vody a kokosový olej (2 g).

Postup:

  1. Vajíčko, tvaroh, múku a vodu zmiešame do tekutejšej konzistencie (ale nie zase veľa).
  2. Panvicu rozohrejeme a mašlovačkou ju len zľahka potrieme kokosovým tukom.
  3. Polovicu cesta na ňu nalejeme a smažíme 3 minútky z každej strany.
  4. Zdobíme ovocím, sypeme orieškami, ale môžeme naplniť aj nízkotučným jogurtom osladeným sladidlom bez kalórií.
Zdroj foto: Eva Daren / Shutterstock.com

Zapečené palacinky so špenátom a tvarohom

Suroviny:

  • 300 ml polotučného mlieka,
  • 2 vajcia,
  • 100 g celozrnnej špaldovej múky, lyžica oleja na smaženie.

Na náplň:

  • 1 nízkotučný tvaroh,
  • 200 g rozmrazeného špenátu (z ktorého poriadne vytlačíme vodu),
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • 1 lyžička soli,
  • troška mletého korenia,
  • 125 g mozzarelly light.

Postup:

  1. Všetky suroviny na cesto vymiešame do hladka.
  2. Na kvapke oleja usmažíme palacinky. Z tejto dávky ich vyjde tak 5-6.
  3. Náplň si pripravíme tak, že si k špenátu pridáme pretlačený cesnak, soľ, korenie, tvaroh a polovicu strúhaného syra. Premiešame.
  4. Rúru rozohrejeme na 200 stupňov.
  5. Usmažené palacinky naplníme pripravenou špenátovou zmesou a zrolujeme.
  6. Zapekaciu misku vystelieme papierom na pečenie, na ktorý vyskladáme palacinky jednu vedľa druhej a zasypeme zvyškom syra.
  7. Zapekáme 15-20 minút na 200 stupňov.

A ako pomyselnú „čerešničku na torte“ pridávame návod na neodolateľné vitariánske, čiže RAW palacinky.

RAW palacinky

RAW strava je najzdravší druh jedál zo všetkých (ak ste alergici, potom si musíte vytvoriť obmenu, ktorá vám bude najviac vyhovovať). Ak opomenieme dobu sušenia placiek, ktoré môže pokojne prebiehať aj v noci, potom ide aj o spôsob najrýchlejší. Ovocných variantov môže byť veľa, my si pripravíme banánovo-citrónové palacinky. Táto kombinácia je totiž najobľúbenejšia.

Náplňou bude tzv. „kešutella“ (hmota vzdialene podobná nutelle, návod v texte) a čerstvé jahody. Ak nemáte na „kešutellu“ potrebné ingrediencie, môžete palacinky zvnútra pomazať orieškovým maslom. Nakoniec do nich zamotáme ovocie, v našom prípade banán, aby nám celú palacinku držali v pekne okrúhlom tvare. Banán môžeme nahradiť jahodami alebo napríklad úžasnou záležitosťou, akou je štrúdlová náplň. Návod na ňu pridám nižšie.

Zdroj foto: Ivana Lalicki / Shutterstock.com

Suroviny:

  • 5 banánov a citrónovú šťavu.

Na „kešutellu“ si nachystáme:

  • 150 g kešu orieškov (na noc ponorených do vody),
  • 150 ml vody,
  • 3 lyžice prášku z nepražených kakaových bôbov (možno nahradiť holandským kakaom, len to už nebude čistá RAW strava),
  • 4 lyžice medu.

Na „štrúdľovú“ RAW náplň:

  • 2 jablká,
  • 3 lyžice orieškov,
  • 1 lyžica javorového (alebo agáve) sirupu,
  • málinko citrónovej šťavy.

Postup:

  1. Banány zmixujeme spolu s citrónovou šťavou na kašu.
  2. Na tácku do sušičky, ktorú vysteleme fóliou (alebo na originál sušiacu tácku na tekutej zmesi) nalejeme približne 80 ml hladkej hmoty a rozotrieme po celom obvode na výšku 0,5 mm. Postup opakujeme na ďalšie a ďalšie tácky, až do spotrebovania celého cesta (malo by ich byť tak 5).
  3. Dáme do sušičky a pri teplote 42 stupňov sušíme 8 hodín. Keď prestanú lepiť, mali by byť hotové. Nesmú byť vyschnuté, musia zostať trošku „gumové“. Takto pripravené palacinky nám vydržia v suchu a chlade aj niekoľko mesiacov.
  4. Príprava „kešutelly“ nie je nijako zložitá. Namočené oriešky zlejeme, dáme ich do mixéra, pridáme vodu, med a kakaový prášok a rozmixujeme do hladka.
  5. Palacinky zlúpneme z fólie. Do polovice ich natrieme „kešutellou“ a na prechod medzi namazanou a nenamazanou časťou vyskladáme množstvo ovocia (ja dala banán vcelku, ale môžeme dať čokoľvek). Palacinku stočíme a zošikma rozrežeme na pol.
  6. Po vrchu rozhádžeme ešte pár kúskov ovocia, drvených orieškov, môžeme pokvapkať medom alebo datľovým sirupom a ozdobíme lístkami medovky.

Zdroj: allrecipes.com, thefullhelping.com, thekitchn.com

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.