Panenka Wellington – recept na bravčovú panenku v lístkovom ceste

Bravčová panenka Wellington je chutný pokrm, ktorý je perfektným spôsobom ako osláviť špeciálnu príležitosť. Príprava síce nie je jednoduchá, ale chuť je jednoducho nezameniteľná. Trúfnete si na jej prípravu?

Na jeho prípravu si potrpí aj najznámejší kuchár na svete Gordon Ramsay. Nechajte sa inšpirovať a pripravte si vynikajúci pokrm podľa nasledujúceho receptu.

Čo je Wellington?

Pokrm Wellington je slávnostné jedlo, ktoré sa skladá z pečeného mäsa, najčastejšie hovädzieho, avšak je možné tiež použiť bravčovú panenku. Mäso je obalené lístkovým cestom s náplňou vo vnútri zo zmesi húb, šalotky, cesnaku a byliniek. Po naplnení sa mäso zabalí do lístkového cesta a pečie sa v rúre. Mäso sa po upečení nakrája na plátky, lístkové cesto musí mať chrumkavú a zlatistú farbu, pečené mäso musí byť hotové tak akurát a náplň z mäsa nesmie vypadnúť.

Pokrm Wellington je veľmi obľúbený predovšetkým v Spojenom kráľovstve a často sa podáva ako hlavný chod pri slávnostných príležitostiach a významných udalostiach. Pokrm je zrejme pomenovaný po anglickom vojvodcovi z Wellingtonu.

panenka v lístkovom ceste
Zdroj foto: Lecker Studio / Shutterstock.com

Recept na panenku Wellington

Originálny pokrm Wellington je celkom drahou záležitosťou, ale alternatívou môže byť recept na panenku z bravčového mäsa v lístkovom ceste.

Suroviny

  • 700 g bravčová panenka,
  • 100 g anglická slanina – plátky,
  • 400 g lístkového cesta,
  • 250 g šampiňóny,
  • 50 g maslo,
  • 1 vajce,
  • 1 polievková lyžica dijonskej horčice,
  • tymián, soľ, korenie na dochutenie.

Postup prípravy

  1. Zo všetkého najskôr predhrejte rúru na 200 stupňov.
  2. Šampiňóny očistite a nakrájajte na drobné kúsky.
  3. Maslo rozpustite na panvici, pridajte šampiňóny a tymián bez stoniek. Zmes opečte tak, aby sa z nej odparila voda zo šampiňónov.
  4. Panenku odblaňte, osoľte a okoreňte.
  5. Celú ju potrite horčicou a na olivovom oleji ju sprudka opečte – zo všetkých strán. Akonáhle je zo všetkých strán opečená, nechajte ju vychladnúť.
  6. Medzitým si pripravte slaninu, ktorú rozprestrite na potravinovú fóliu tak, aby ste do nej zabalili mäso. Zrolujte a pevne panenku so slaninou utiahnite.
  • Listové cesto rozvaľkajte na 3 mm hrubý plát.
  • Do jeho stredu vložte šampiňóny, do ktorých položte panenku. Cesto zarolujte okolo panenky, okraje zmotajte zospodu.

Tip: Plnku zo šampiňónov pre ešte lepšiu chuť bábiky Wellington môžete zvýrazniť pridaním cesnaku, cibule a viacerých druhov byliniek.

panenka wellington v lístkovom ceste
Zdroj foto: Paul Cowan / shutterstock.com
  • Rozšľahajte vajíčko a potrite ním cesto. Vidličkou na niekoľkých miestach cesto prepichnite.
  • Vložte do rúry na 200 stupňov a pečte 10 minút. Potom znížte teplotu na 180 stupňov a pečte 20 minút. Podávajte s prílohou.

Odporúčame: Dusená hovädzia roštenka

Príloha k panenke Wellington

Panenka Wellington je celkom univerzálnym pokrmom, ideálne sú k nemu zemiaky na všetky možné spôsoby – zemiaková kaša, varené zemiaky s cibuľkou, zeleninová príloha ako je napríklad ratatouille, fazuľové struky, vhodná je aj ryža alebo cícer.

Tipy, ako pripraviť najlepší Wellington

Základom dokonale pripraveného pokrmu Wellington sú kvalitné suroviny, a to ako kvalitné mäso, tak kvalitné lístkové cesto. Pri pečení je dôležité dodržať správnu teplotu, aby sa mäso vo vnútri dostatočne prepieklo a cesto zostalo krehké. Po upečení nechajte panenku Wellington odpočinúť niekoľko minút pred servírovaním, aby šťava v mäse zostala – preto je tiež dôležité dôkladné opečenie zo všetkých strán, mäso sa zatiahne a nepustí šťavu.

Dobrú chuť!

Zdroj: delicious.com.au, theguardian.com


Tipy na ďalšie hlavné jedlá z mäsa

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.