Parížska torta – recept na tradičný čokoládový dezert

Upečte si doma lahodnú čokoládovú parížsku tortu, na ktorej si pochutná celá rodina. Táto vynikajúca torta sa skladá z kakaového korpusu, čokoládového krému a čokoládovej polevy. A ak ste sa až dodnes mysleli, že pochádza z Paríža, musíme vás sklamať.

História parížskej torty

Parížska torta sa tešila ohromnej sláve v čase prvej republiky – a predtým sa jej v cukrárni Myšák hovorilo Macharova torta. Mimochodom, táto cukráreň, ktorá sa nachádza v Prahe, je stále v prevádzke. Pre porovnanie do nej môžete zavítať a zistiť, či ich čokoládová parížska torta bude taká lahodná ako tá vaša. Tak hor sa do pečenia!

Recept na parížsku tortu

Pripravte si doma tú najlepšiu čokoládovú parížsku tortu. Prinášame vám originál recept krok za krokom. V súčasnosti sa však môžete stretnúť aj s vylepšenou alternatívou, ktorou je parížska torta s ovocím, najčastejšie s višňami alebo banánom.

Suroviny

Suroviny na čokoládový krém

  • 750 ml smotany na šľahanie,
  • 150 g nugátovej čokolády,
  • 150 g horkej čokolády.

Suroviny na kakaový korpus

Základom torty je kakaový korpus, ktorý pripravíte z týchto ingrediencií:

  • 6 vajec (zvlášť bielky a žĺtky),
  • 180 g cukru krupice,
  • 1 polievkové lyžice vanilkového cukru,
  • 60 g mandľovej múky,
  • 40 g kakaa,
  • 100 g hladkej múky,
  • 30 g rozpusteného masla.
parížska torta
Zdroj foto: Africa Studio / Shutterstock.com

Postup prípravy

Príprava krému

  1. Pred tým, než sa pustíte do samotného korpusu, je nutné pripraviť si čokoládový krém a nechať ho cez noc stuhnúť v chladničke.
  2. V hrnci ohrejte smotanu a pridajte k nej nugátovú čokoládu. Akonáhle sa rozpustí, zložte hrniec z ohňa, pridajte horkú čokoládu a mixérom vyšľahajte dohladka. Následne nechajte vychladnúť a cez noc uchovajte v chladničke.

Príprava korpusu

  1. Začnite vyšľahaním bielkov s cukrom a vytvorte pevný sneh. Žĺtky vyšľahajte v inej nádobe dohladka s vanilkovým cukrom.
  2. Obe zmesi spojte a pridajte zvyšok surovín.
  3. Naplňte cestom tortovú formu a dajte piecť do vopred vyhriatej rúry na 170 °C.
  4. Po cca 30 minútach znížte teplotu v rúre o dvadsať stupňov a pečte ďalších 10 až 15 minút do úplného upečenia. Po vybratí z rúry nechajte korpus vychladnúť.

Zostavenie parížskej torty

  1. Teraz už stačí tortu jednoducho poskladať dohromady.
  2. Korpus pozdĺžne rozdeľte na tri rovnaké diely a všetky poschodia potrite čokoládovým krémom.
  3. Opäť dajte chladiť do chladničky a na druhý deň celú tortu polejte čokoládovou polevou z 200 g horkej čokolády a 200 g smotany na šľahanie.

Samotná príprava parížskej šľahačkovej torty trvá niekoľko dní, takže s jej prípravou vždy začnite s dostatočným predstihom.

Ďalšie recepty na torty


Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.