Parížske rožky – recept podľa našich babičiek

Kombinácii šľahačky, čokolády a orechov odolá len málokto. Naučte sa piecť perfektné parížske rožky presne tak, ako to robia naše babičky a mamičky. Ich chuť je nezabudnuteľná.

Parížske orechové rožky milujeme jednoducho všetci, avšak k ich príprave sa hrnie len málokto. Hoci príprava týchto rožkov vyzerá zložito, v skutočnosti sa jedná o veľmi jednoduchý recept na vianočný koláč, ktorý by bolo škoda neskúsiť.

Recept na parížske rožky

Kto sa teší na vianočné pečivo, nech zdvihne ruku. A čo tak si také orechové parížske rožky krok za krokom pripraviť doma? Recept na najjednoduchšie a zároveň najlepšie parížske rožky máte priamo tu.

Suroviny

Na cesto

  • 300 g cukru múčka
  • 250 g mletých vlašských orechov
  • 4 bielky
  • 100 g čokolády na varenie

Na krém

  • 200 g cukru múčka
  • 100 ml mlieka
  • 250 g masla
  • 3 PL holandského kakaa

Na polevu

  • 100 g čokolády na varenie
  • 50 g masla

Postup prípravy

  1. Než sa pustíte do práce, predhrejte si rúru na 150 stupňov.
  2. Pripravte si tiež plechy, vyložte ich papierom na pečenie alebo vymažte tukom.
  3. Pripravte si vodný kúpeľ – do hrnca nalejte vodu a postavte na sporák – voda nesmie variť, iba prebublávať.
  4. Do misy dajte bielky a práškový cukor – miešajte, kým sa cukor úplne nerozpustí a následne vyšľahajte na naozaj tuhý sneh.
  5. Akonáhle je sneh hotový, nechajte chvíľu oddýchnuť a vychladnúť, následne doň veľmi opatrne vmiešajte mleté ​​orechy.
  6. Vzniknuté cesto vložte do zdobiaceho vrecka a na plech tvorte tvary rožkov – tí menej šikovní môžu nechať rožky rovné, prípadne využiť formu na pažíške rožky.
  7. Rožky vložte do rúry a pečte asi 20 minút – záleží na type vašej rúry.
  8. Medzitým si pripravte krém – cukor, kakao a mlieko vložte do misy a nad parou tieto suroviny zmiešajte – nechajte vychladnúť.
  9. Do zmesi postupne zašľahávajte zmäknuté maslo (maslo musí mať izbovú teplotu).
  10. Hotový krém na parížske rožky vložte na pár minút do chladničky, aby sa s ním dobre pracovalo.
  11. Krémom naplňte zdobiace vrecko a nastriekajte na upečené a vychladnuté rožky.
  12. Rožky nechajte stuhnúť v chladničke, potom ich ozdobte čokoládovou polevou – rozpustené maslo a čokoláda.
  13. Skladujte v chlade a suchu.

Odporúčame: Recept na linecké koláčiky

Kedy piecť parížske rožky?

Do pečenia sa môžete pustiť pokojne už dva týždne pred ich konzumáciou.

Kedy plniť parížske rožky?

Vzhľadom k tomu, že sa jedná o vianočné pečivo plnené krémom, plňte ho ideálne deň pred konzumáciou (bežne sa plní aj dva, tri dni pred).

Kde ich uchovávať?

Výborné parížske rožky uchovávajte v chladničke, v uzavretej miske, tým predĺžite ich životnosť, avšak vzhľadom na svoju famóznu chuť príliš nepredpokladajte, že by vám v chladničke zostali.

Zdroj: simplyrecipes.com, tasteofhome.com

Recepty na ďalšie vianočné pečivo


Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.