Domáci parížsky šalát – recept 4x inak

Premýšľate nad tým, aké pohostenie pripravíte pre svojich priateľov? Pripravte im domáci parížsky šalát na chlebíčky alebo na jednohubky. Recept na parížsky šalát zvládnete rýchlo a pohodlne. 

Myslíte si, že domáci parížsky šalát na chlebíčky, alebo jednohubky je veľmi obyčajný? Vyskúšajte nasledujúce postupy a uvidíte, že svojich stravníkov milo prekvapíte.

Originálny parížsky šalát

Ak ste priaznivci starej slovenskej kuchyne, mali by ste rozhodne vyskúšať tento recept na domáci parížsky šalát.

Suroviny

  • 200 g mäkkej salámy,
  • 150 g majonézy,
  • 90 g kyslých uhoriek,
  • 30 g hrášku,
  • 1 strednú cibuľu,
  • 10 g plnotučnej horčice,
  • 5 g krupicového cukru,
  • 5 g soli,
  • 4 g worčestrovej omáčky, 
  • 2,5 g octu,
  • štipku korenia.

Postup prípravy

  1. Najskôr si očistite cibuľu a nakrájajte ju na veľmi malé kúsky.
  2. Následne nakrájajte salámu a kyslé uhorky na drobné kocky (môžete ich tiež nastrúhať na hrubej strane strúhadla) a zeleninovú zmes premiešajte.
  3. Potom pridajte všetky zvyšné ingrediencie a dôkladne zamiešajte.
  4. Originál retro parížsky šalát ako z obchodu sa musí nechať odležať, takže než sa doň pustíte, dajte ho aspoň na dve hodiny do chladničky (ideálne cez noc). Podávajte s čerstvým pečivom.
Zdroj foto: HandmadePictures / Shutterstock.com

Rýchly parížsky šalát

Nestíhate a potrebujete pripraviť nejakú rýchlovku? Pripravte jednoduchý parížsky šalát

Suroviny

  • 400 g šunky,
  • 200 g kyslých uhoriek,
  • 1 konzervu hrášku,
  • 1 cibuľu,
  • 100 g majonézy (záleží na vašej chuti),
  • 0,5 polievkové lyžice plnotučnej horčice,
  • trochu citrónovej šťavy,
  • soľ, korenie, cukor.

Postup prípravy

  1. Šunku spolu s kyslými uhorkami nakrájajte na rezančeky (využite hrubú stranu strúhadla), pridajte hrášok a najemno nakrájanú cibuľu.
  2. Zmes premiešajte a pridajte ostatné ingrediencie. Ak máte radi majonézu, pokojne si ju do šalátu pridajte.
  3. Dochuťte podľa seba. Nakoniec dôkladne premiešajte a vložte aspoň na dve hodiny do chladničky, kde sa šalát krásne odleží.
Pripravte si vlastné nadýchané pečivo – voňavé domáce žemle

Parížsky šalát pre vegánov

Nezabúdame ani na vegánov, ktorí nechcú byť o túto dobrotu ochudobnený. Niekedy je ťažké nahradiť pôvodné suroviny tak, aby bol recept chuťovo čo najviac podobný originálu. Verte ale, že tento recept na vegán parížsky šalát je priam famózny.

Suroviny

  • 200 g vegánskej salámy (napríklad sójová šunka),
  • 100 g kyslej kapusty,
  • hrsť mrazeného hrášku,
  • 150 g tofunézy,
  • ½ cibule,
  • gomasio.

Postup prípravy

  1. Najskôr povarte hrášok tak, aby zmäkol.
  2. Medzitým na hrubej strane strúhadla postrúhajte salámu, cibuľu očistite a nakrájajte na malé kúsky.
  3. Na kocky nakrájajte aj tofunézu, kapustu prekrájajte na malé kúsky.
  4. Vo väčšej mise všetky pripravené ingrediencie zmiešajte dôkladne dohromady.
  5. Na dochutenie môžete použiť gomasio alebo tiež nastrúhané kyslé uhorky.
Šalát na chlebíku. Zdroj foto: Tobik / Shutterstock.com

Diétny parížsky šalát

Strážite si váhu a pochúťkový parížsky šalát je pre vás neprijateľný? Čo si tak pripraviť šalát v diétnej verzii? Základom sú kvalitné suroviny.

Suroviny

  • 200 g vysokopercentnej šunky,
  • 240 g kyslej smotany,
  • 180 g hrášku,
  • 1 cibuľu,
  • 2 kyslé uhorky,
  • 1 kávovú lyžičku horčice,
  • soľ, mleté ​​korenie.

Postup prípravy

  1. Šunku nakrájajte na rezančeky, cibuľu očistite a najemno nakrájajte.
  2. Kyslé uhorky môžete buď nastrúhať na hrubej strane strúhadla, alebo ich nakrájajte na malé kocky.
  3. Do misy vložíme pripravené suroviny, k tomu pridajte hrášok (ideálne mrazený, ktorý pár minút povarte), kyslú smotanu, horčicu, soľ, korenie a poriadne premiešajte.
  4. Aby mal šalát tú správnu chuť, nechajte ho v chladničke cez noc odležať.

Na zdravom parížskom šaláte je úžasné jeho využitie. Môžete ho buď servírovať ako obyčajnú desiatu s čerstvým chrumkavým rožkom, alebo ho podávať na chlebíčkoch či dokonca na jednohubkách, ktoré dozdobíte podľa vlastnej fantázie.

Zdroj: wantbefitm.blogspot.com

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.