Pečené rebierka so sladkou domácou marinádou

Chystáte posedenie s priateľmi a chcete im pripraviť čo najlepšie pohostenie? Verte, že každú návštevu oslníte skvele pripravenými, pečenými rebierkami. Kto by nemal rád voňavé bravčové rebrá?

Túto pochúťku môžete pripraviť pri letnom grilovaní, ale aj na kontaktnom grile v zimných mesiacoch či upiecť bravčové rebierka v rúre. Naučte sa správny postup prípravy marinády na grilované rebierka, a vyzdvihnite svoje pohostenie o stupeň vyššie vďaka tým najlepším omáčkam k mäsu.

Recept na pečené rebierka

Aby malo vaše pohostenie zaručený úspech, je nutné dodržať jednoduché, ale veľmi dôležité kroky pri postupe. Dôležité je, aby rebrá boli po upečení stále šťavnaté a plné chuti. Zároveň však musia byť dostatočne upečené, aby išli dobre od kosti. Stavte na dobrú marinádu a ten najlepší recept na pečené rebrá.

Suroviny

  • 1,5 kg gramov bravčových rebier,
  • soľ a korenie,
  • 2 cibule,
  • 8 lyžíc kečupu,
  • 4 strúčiky cesnaku,
  • sladkú papriku a chilli,
  • 1 lyžičku instantnej kávy,
  • 2 lyžice sladkého džemu.

Postup prípravy

  1. Zo všetkého najskôr si pripravte dokonalú marinádu na rebierka. Zmiešajte do veľkej misy najemno nakrájanú cibuľu, cesnak, všetko korenie aj lyžičku instantnej kávy. Kečup môžete vymeniť za kvalitný paradajkový pretlak, lyžice ovocného džemu zase za sladký med. Záleží len na vašej chuti a na zásobách v kuchyni.
  2. Rúru predhrejte na 220 °C a medzitým si pripravte bravčové rebrá. U tých odstráňte blany, dobre ich osoľte, okoreňte a vložte do vyššieho pekáča.
  3. Pekáč s rebrami vložte do rúry a nechajte piecť asi desať až pätnásť minút. Stačí len chvíľa, aby sa rebrá zatiahli. Po pár minútach rebrá z rúry vytiahnite.
  4. Hneď po vytiahnutí je čas na marinádu. Tou potrite rebrá zo všetkých strán. Nezabudnite ich podliať hrnčekom vody a pekáč priklopiť. Pečte tri hodiny na 170 °C.
  5. Pomaly pečené bravčové rebrá raz za čas skontrolujte a znovu podlejte vodou.

Pre krásnu farbu aj jemnosť môžete nakoniec pekáč odklopiť a pár minút piecť bez poklopu. Rebrá budú krásne mäkké.

Prílohy k pečeným rebierkam

Pečené rebierka si môžete vychutnať ako skvelý hlavný chod, dobrou voľbou sú rebrá aj ako občerstvenie pri posedení s priateľmi. Skúšali ste niekedy marinované rebrá so zemiakovou kašou? Táto kombinácia je prekvapivo skvelá. Vychutnať si túto dobrotu môžete ale aj s ľahkým šalátom, obyčajným krajcom chleba alebo aj s opečeným toustom.

shutterstock 1667260003
Zdroj foto: Mironov Vladimír / Shutterstock.com

Omáčky k rebierkam

Pokiaľ chcete pripraviť geniálne rebrá, nezabudnite na výborné omáčky. Najviac sa k sladkej marináde hodia omáčky so zaujímavou dominantnou chuťou, preto zvoľte sladkú, pálivú, syrovú alebo napríklad cesnakovú omáčku. Tieto štyri druhy sú totiž vôbec najobľúbenejšie, navyše sa hodia nielen k pečeným rebrám, ale aj k ďalším druhom mäsa.

Skvelou voľbou a obľúbeným variantom sú najmä pálivé omáčky. Ku sladkej a jemnej marináde, mäkkému mäsu a neutrálnej prílohe sa skvele hodí napríklad chilli omáčka, chrenová omáčka či omáčka s cesnakom ako dominantnou surovinou. 

Ak milujete naopak jemné omáčky, môžete zvoliť napríklad syrovú omáčku. Dobrou voľbou je aj horčičná, sladká slivková alebo jemná pažítková omáčka. Pre podporenie marinády môžete ako jeden z variantov pripraviť aj barbecue omáčku, tou rozhodne nič nepokazíte. Všetky pripravené omáčky naservírujte v malých miskách, ktoré rozložíte okolo rebier uprostred stola.

Takýmto pohostením rozhodne uchvátite každú návštevu.

Zdroj: inspiredtaste.net

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.