Pečený čaj – recept zo šípok, jabĺk a pomarančov

Pečený čaj nielen skvele chutí, ale má aj blahodárne účinky na zdravie. Aj keď nedodáva veľké množstvo vitamínu C, obsahuje iné látky a minerály, bez ktorých by naše telo nemohlo správne fungovať. Poďme sa teda s pečeným čajom zoznámiť bližšie.

Ak ste priaznivci zdravého životného štýlu a všetkého prírodného, ​​pečený čaj je pre vás tým pravým orechovým. Okrem toho, že je stopercentne prírodný (neobsahuje žiadne konzervanty, sladidlá, arómy, farbivá ani kofeín), obsahuje aj vysoké množstvo zdraviu prospešných látok. Ako už sám názov napovedá, pečený čaj je vyrobený iba z upečeného ovocia a niektorých druhov korenia. 

Z čoho pripraviť najlepší pečený čaj?

Chystáte sa na prípravu pečeného čaju a váhate, aké ovocie doň použiť? Rozhliadnite sa okolo seba, použiť môžete naozaj akékoľvek ovocie, nech už sú to:

  • mandarínky,
  • pomaranče,
  • jablká,
  • mrazené lesné plody,
  • čučoriedky,
  • čerešne a pod.

V zime si môžete pripraviť jeho verziu zo škorice, jabĺk, klinčekov a badiánu alebo citrusov v kombinácii so zázvoromV lete môžete využiť rôzne bobuľovité ovocie a pripraviť tak osviežujúci lahodný studený čaj z tohto pečeného ovocia. Fantázii sa medze nekladú, záleží iba na vás, pre aké ovocné plodiny sa práve rozhodnete.

pečený čaj
Zdroj foto: fotorauschen / Shutterstock.com

Vitamíny v pečenom čaji

Nemusíme snáď ani vysvetľovať, že ovocie je jednou veľkou zásobárňou vitamínov a zdraviu prospešných látok. Napríklad také jablká, hrušky alebo slivky obsahujú vitamín B, draslík a horčík, ktoré sú pre správnu funkciu ľudského tela nenahraditeľné. Čo sa týka bobuľovitého ovocia ako sú čučoriedky, brusnice alebo jahody, tie sú bohaté na mnoho rôznych minerálov a tiež vitamínov.

Jedinou nevýhodou pečeného čaju je, že vplyvom tepelnej úpravy stráca vitamín C.

Recept na pečený čaj zo šípok

Je všeobecne známe, že šípky sú pre zdravie človeka veľmi prospešné. Posilňujú imunitu, obzvlášť v čase nepriaznivého počasia, pôsobia proti infekciám a tiež bojujú s jarnou a jesennou únavou a prechladnutím. Vyskúšajte recept na najlepší pečený čaj zo šípok.

Suroviny

  • 1 kg šípok
  • 1 kg jabĺk
  • 2 pomaranče
  • 2 citróny
  • 250 g trstinového cukru
  • 250 g cukru
  • 4 PL medu
  • badián
  • mletú škoricu
  • klinček

Postup prípravy

  1. Najskôr čerstvé šípky umyte a nechajte osušiť.
  2. Jablká, citróny a pomaranče olúpte (lúpte iba citrusy), zbavte jadierok a nakrájajte na malé kúsky, ktoré vložte do hlbokého pekáča.
  3. Ovocnú zmes zasypte cukrom a korením podľa chuti.
  4. Dôkladne premiešajte a vložte do rúry. Pečte asi 45 minút, kedy počas pečenia občas zmes premiešajte.
  5. Pokiaľ sa vám zdá, že sa ovocie pripaľuje, prilejte do pekáča trochu vody.
  6. Krátko pred vybratím pekáča z rúry pridajte med a premiešajte.
  7. Vopred pripravené poháre/nádoby/fľaše vložte do rúry, kde sa nahrejú.
  8. Potom do nich horúci pečený čaj nalejte, okamžite zatvorte, otočte hore dnom a nechajte čaj vychladnúť. Skladujte na tmavom a suchom mieste. 

Ako sa robí pečený čaj?

Do šálky dajte 2-3 čajové lyžičky pečeného čaju, resp. pečenej ovocnej zmesi, ktorý zalejte horúcou vodou. Nechajte chvíľu lúhovať, a potom si už len vychutnajte vôňu a chuť vynikajúceho šípkového čaju. Nezabudnite, že po otvorení pohára musí zvyšok pečeného čaju do chladničky.

Tip na koniec: Radi by ste čaj darovali svojim blízkym? Verte, že im urobí veľkú radosť. Stačí si zaobstarať pekné poháre a viečka, kúsok vrecoviny na previazanie viečka, tenkú stužku a neobyčajný darček je na svete.

Zdroj: ourbeautifulprague.com

Ďalšie obľúbené drinky a nápoje


Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.