Recept na perník 6x inak. Hrnčekový, jablkový či bezlepkový

Recepty na perník sú obľúbené kvôli rýchlosti a jednoduchosti. Ide o jemný a vláčny dezert, ktorý milujú deti aj celá rodina. Vyskúšajte jeden z našich receptov pre ešte krajší deň.

Recept na hrnčekový perník

Postup podľa hrnčekového receptu je obľúbený predovšetkým pre svoju jednoduchosť a rýchlosť. Preto ani nám nemôže chýbať najlepší recept na hrnčekový perník, ktorý použijeme ako typický základ pre obľúbený múčnik.

Suroviny:

  • hrnček cukru,
  • 2 hrnčeky hladkej múky,
  • hrnček mlieka,
  • ½ hrnčeka oleja,
  • vanilkový cukor,
  • kypriaci prášok do perníka,
  • vajce,
  • 2 lyžice kakaa.

Postup:

  1. Do jednej misy vložíme múku, cukor, vanilkový cukor, kypriaci prášok aj kakao a zalejeme sypkú zmes mliekom a olejom, pridáme vajce.
  2. Všetky ingrediencie dôkladne rozmiešame, vznikne nám tekuté a nadýchané cesto.
  3. Do vymasteného a vysypaného plechu s vyšším okrajom cesto vylejeme a pečieme na 170 ° C asi 15 až 20 minút.
  4. Špajdľou zapichnutou doprostred plechu zistíte, či sa cesto ešte lepí, alebo je celý múčnik už krásne upečený.
Domáci perník môžeme vytiahnuť z rúry a nechať vychladnúť, potom nakrájať na menšie kúsky, a ešte pred servírovaním posypať práškovým cukrom.

Čím hrnčekový perník obohatiť?

Základný recept perníka máme hotový. Ako ale tento skvelý múčnik obohatiť a urobiť z neho ešte lepšiu sladkú bodku? Hodí sa k nemu aj ďalšia sladká ingrediencie, preto môže byť skvelou voľbou klasická čokoládová poleva, aby ste vytvorili ten najlepší perník. Polevu si pripravíme až po upečení a necháme ju na povrchu dezertu stuhnúť ešte pred servírovaním.

Do samotného cesta môžeme na zvýraznenie chutí pridať aj vlašské orechy alebo napríklad kokos. Tieto ingrediencie zmenia chuť, a hneď máte úplne iný a originálny múčnik.

hrnčekový perník
Zdroj foto: CobraCZ / Shutterstock.com

Samotný povrch perníka môžete vylepšiť aj ďalšou ingredienciou, ktorá by vás možno hneď nenapadla. Totiž skvele sa k nemu hodí ovocie, preto ho potrieme džemom. Záleží len na vás, či preferujete jahodový alebo marhuľový, vyskúšať môžete aj lekvár.

Ako zvýrazniť perníkové cesto?

Pokiaľ nechceme pridávať žiadnu ingredienciu ani polevu navrch, môžeme sa odviazať už pri samotnej príprave cesta. Do cesta totiž môžeme pridať asi štyri hrste najemno nasekaných vlašských orechov. Do tekutej časti cesta zase stačí pridať asi 3 lyžičky džemu alebo lekváru. Po prepojení ingrediencií a upečení vznikne zaujímavý nadýchaný a šťavnatý perník, v ktorom z cesta bude výrazne vystupovať práve vôňa a chuť lekváru aj orechov.

Rovnakým spôsobom je možné pridať priamo do cesta či na čokoládovú polevu obľúbený strúhaný kokos.

Jablkový perník

Chcete vyskúšať úplne iný recept, a pritom zostať pri perníkovom ceste? Potom je priamo pre vás tento skvelý recept na jablkový perník ako od babičky. 

Suroviny:

  • 300 g polohrubej múky,
  • 100 ml oleja,
  • 150 g cukru,
  • 3 lyžice kakaa,
  • 2 vajcia,
  • 3 sladké jablká,
  • 1 lyžičku jedlej sódy,
  • 1 lyžičku perníkového korenia.

Postup prípravy:

  1. Všetky ingrediencie zmiešame do jednej misky tak, ako sme zvyknutí – najskôr sypké suroviny, potom pridáme tie tekuté.
  2. Nakoniec si olúpeme a nastrúhame na hrubom strúhadle aj jablká a pridáme ich do misky s cestom.
  3. Všetko dôkladne premiešame, a nakoniec vylejeme na vysypaný alebo papierom na pečenie vyložený plech s vyšším okrajom. Pečieme opäť asi 20 minút na 170 °C.
Pri servírovaní vychladnutého perníka s jablkami môžeme navrch pridať aj domácu šľahačku, tá sa k nemu skvele hodí. Ak chcete aj tento recept ešte viac obohatiť, stačí pridať už spomínanú čokoládovú polevu.
perník s cukrovou posýpkou
Zdroj foto: Marie C Fields / Shutterstock.com

Liaty perník

Recept na liaty perník je jednoduchý a nezaberie vám príliš veľa času.

Suroviny:

  • 350 g hladkej múky,
  • 2 vajcia,
  • 100 ml rastlinného oleja,
  • 500 ml mlieka,
  • 2 lyžice kakaa,
  • 1 balíček kypriaceho prášku do perníka,
  • 2 lyžičky jedlej sódy,
  • 150 g krupicového cukru.

Postup:

  1. Celé vajcia vyšľaháme s cukrom a olejom, pridáme múku a všetky ostatné ingrediencie.
  2. Všetko sa riadne premieša a vyleje na tukom vymastený a múkou vysypaný plech.
  3. Perník sa pečie asi 40 až 45 minút pri teplote 180 stupňov Celzia.

Cuketový perník

Cuketa je veľmi vďačnou zeleninou. Hodí sa na prípravu sladkých, aj slaných pokrmov. Výborný je z nej však aj perník, ktorý si môžete pripraviť hlavne v letnom období, kedy je cuketa ľahko k dispozícii, zvlášť, keď si ju sami vypestujete. Záhradkári potom obvykle riešia, čo s prebytkom úrody. Vyskúšajte recept na cuketový perník.

Suroviny:

  • 350 g strúhanej cukety,
  • 3 vajcia,
  • 260 g krupicového cukru,
  • 150 mal rastlinného oleja,
  • 260 g hladkej múky,
  • 2 lyžice kakaa,
  • 2 lyžice korenia do perníka,
  • 1/2 lyžice kypriaceho prášku.

Postup:

  1. Na prípravu perníka z cukety môžete spotrebovať aj prerastené plody so semenami, ktoré vydlabete, a postrúhate len tuhú dužinu bez šupky.
  2. Vajcia vyšľaháte sa krupicovým cukrom a rastlinným olejom.
  3. Pridáte nastrúhanú cuketu, hladkú múku, kakao, korenie a kypriaci prášok.
  4. Cesto nalejete do tukom vymasteného plechu a pri 180 stupňoch Celzia pečiete 30-40 minút.
  5. Po upečení povrch posypete práškovým cukrom.
Tento dezert sa obvykle na stole dlho neohreje, veľmi rýchlo sa zje, a takto jednoducho môžeme spotrebovať všetky prebytočné cukety.
Čokoládový perník
Zdroj foto: Justyna Kaminska / Shutterstock.com

Bezlepkový perník

Pečenie bez lepku je v mnohom špecifické, ale aj takto sa dá vyskúšať recept na bezlepkový perník, na ktorom si pochutnajú tí, ktorí museli kvôli zdravotným dôvodom lepok zo svojho jedálnička vyradiť.

Suroviny:

  • 150 g krupicového cukru,
  • 200 g masla,
  • 5 vajec,
  • 50 ml rastlinného oleja,
  • 260 g bezlepkovej múky,
  • 125 ml mlieka,
  • 3 lyžice kakaa,
  • 1 kypriaci prášok bez lepku,
  • korenie do perníka,
  • 100 g med.

Postup:

  1. Maslo (200 g), krupicový cukor (150 g), rastlinný olej (50 ml) a vajíčka (5 ks) sa metlou vyšľahajú do peny (rýchlejšie je použiť kuchynského robota).
  2. Do vyšľahanej peny pridajte mlieko (125g), bezlepkovú múku (260 g), kakao (3 lyžice), kypriaci prášok bez lepku, korenie, štipku soli, med (100 g) a dochutiť môžete 2 lyžicami rumu.
  3. Dobre premiešate a nalejete na tukom vymastený plech. Upečiete pri teplote 175 stupňov Celzia asi po dobu 40 až 45 minút.
  4. Po upečení sa povrch potrie citrónovou polevou.

Vláčny perník bez cukru

Recept na vláčny perník sa hodí pre diabetikov a tých, ktorí chcú schudnúť, alebo si držia štíhlu líniu. V takom prípade sa musí pri príprave vynechať cukor. Ten je však možné úspešne nahradiť sypkou Stéviou.

Suroviny:

  • 400 g hladkej múky,
  • 50 g Stévia,
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 lyžica kakaa,
  • 1 malá lyžica perníkového korenia,
  • 100 ml rastlinného oleja,
  • 200 ml mlieka,
  • 100 g ovocnej výživy bez cukru,

Postup:

  1. Do misy dáte hladkú múku (400 g), prášok do pečiva (1 ks), kakao (1 lyžica), korenie (1 menšia lyžica), sypkú Stéviu (50g) a dobre zamiešate.
  2. Potom pridáte rastlinný olej (100 ml), mlieko (200 ml), ovocnú výživu bez cukru (100 g). Je možné doplniť umytými hrozienkami aj nasekanými orechmi.
  3. Zmes sa dobre premieša a naleje na vymastený plech.
  4. Cesto sa upečie v predhriatej rúre na 180 stupňov Celzia po dobu asi 30 minút.

Citrónová poleva na perník

Kto nemá rád čokoládu, možno skôr využije polevu na perník zo 4 lyžíc šťavy z citróna, 300 g cukru múčky a 4 lyžíc vody. Z týchto ingrediencií sa metličkou vyšľahá hustý krém, ktorým ho natrieme.

Vyskúšajte aj výbornú orechovú bábovku, ktorá je rýchla na prípravu v prípade, že príde nečakaná návšteva.

Ďalšie recepty na koláče a múčniky

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.