Pesto z medvedieho cesnaku – ako sa pripravuje a skladuje?

Čerstvý medvedí cesnak sa hodí na výrobu zelenej omáčky, ktorej taliansky názov je pesto. V pôvodnom recepte je síce použitá primárne bazalka, ale vy ju pokojne nahraďte medvedím cesnakom. Ako sa robí pesto z medvedieho cesnaku?

Recept na pesto z medvedieho cesnaku

Suroviny

  • medvedí cesnak,
  • píniové orechy (príp. kešu alebo vlašské orechy),
  • olivový olej,
  • soľ,
  • citrónová šťava,
  • chilli.

Postup prípravy

  1. Na prípravu pesta je nutné čerstvo natrhanú bylinu poriadne umyť pod tečúcou vodou a nechať odkvapkať. 
  2. Medvedí cesnak vložte spolu s trochou olivového oleja a píniovými orieškami do nádoby a tyčovým mixérom ho rozmixujte na kašu.
  3. Na dochutenie použite soľ, pridať však môžete aj pár kvapiek citrónovej šťavy a chilli. 
  4. Pesto naplníte do pohárov, uzavrite a skladujete v chladničke.

TIP: Ak chcete pesto vylepšiť, pridať môžete aj permezán, ktorý rozmixujete s medvedím cesnakom.

Použitie pesta z medvedieho cesnaku

Hotové pesto sa skvele hodí napríklad na čerstvý krajec chleba namiesto nátierky. Výborne tiež doplní mäso pripravené na grile alebo napríklad pečené ryby v rúre. Pripraviť si môžete tiež cestoviny s medvedím cesnakom.

Uskladnenie pesta z medvedieho cesnaku

Pýtate sa, ako skladovať pesto z medvedieho cesnaku? Uzavreté zaváraninové poháre skladujte v chladničke, prípadne v pivnici, kde vám vydržia pokojne aj niekoľko mesiacov – všetko samozrejme závisí od použitých surovín. Po otvorení pohára môžete ešte pesto doliať olivovým olejom, vydrží tak dlhšie.

Zdroj: riverford.co.uk


Prečítajte si tiež – Recepty z medvedieho cesnaku – vyskúšajte týchto 5 chutných jedál

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.