Pirohy na sladko – s tvarohovou náplňou a džemom

Pirohy sa dajú naplniť akoukoľvek náplňou, sladkou aj slanou – a existuje aj viac receptov, ako urobiť samotné cesto na pirohy. Pokiaľ si túto pochúťku chcete doma pripraviť, poteší vás tento jednoduchý recept na pirohy na sladko.

Recept na pirohy s tvarohom

Tento recept je bez váženia, takže cesto na pirohy zvládne pripraviť prakticky úplne každý. Sladké domáce pirohy potom môžete plniť tvarohom alebo pridať aj trošku džemu, aby boli sladšie. To ocenia najmä deti, ktoré sladké pokrmy jednoducho milujú.

TIP: Milujete sladké jedlá? Pripravte si na obed či večeru chutné palacinky.

Suroviny

  • hrnček polohrubej múky,
  • balenie tvarohu (cca 250 g),
  • hrnček hladkej múky,
  • hrnček vody,
  • soľ,
  • 1 žĺtok,
  • cukor,
  • 4 lyžice strúhanky,
  • maslo,
  • ovocný džem podľa chuti.

Postup prípravy

  1. V mise si zmiešame hladkú aj polohrubú múku a pridáme vodu.
  2. Vypracujeme cesto, pokiaľ sa cesto lepí, pridáme ešte trošku múky.
  3. Pomúčime si dosku, na ktorej cesto spracujeme a vyvaľkáme. Vyvaľkáme placku a budeme vykrajovať kolieska, využiť môžeme vykrajovátko alebo obyčajný pohár.
  4. Tvaroh si zmiešame s troškou cukru a pridáme jeden vaječný žĺtok. A máme pripravenú náplň.
  5. Do stredu koliesok dávame vždy trošku tvarohu a môžeme pridať aj trochu ovocného džemu.
  6. Akonáhle máme kolieska naplnené, začneme ich uzatvárať. Môžeme ručne, keď okraje umačkáme vidličkou alebo využijeme formičku na pirohy.
  7. Dáme si v hrnci variť vodu a zľahka ju osolíme štipkou soli.
  8. Pirohy dáme variť asi na 7 minút.
  9. Medzitým si pripravíme strúhanku, ktorou ich nakoniec posypeme.
  10. Strúhanku opražíme na suchej panvičke a pridáme k nej trošku práškového cukru.
  11. Maslo si v ďalšom menšom hrnci rozpustíme.
  12. Po uvarení zlejeme vodu a môžeme podávať.

Pirohy dáme na tanier a posypeme ich opraženou strúhankou s cukrom, nakoniec polejeme rozpusteným maslom a môžeme ihneď podávať! Pridať môžete pokojne aj ovocie.

shutterstock 1790104847
Zdroj foto: Ljubomir Trigubishyn / Shutterstock.com

TIP: Pirohy sa dajú plniť okrem tvarohu napríklad aj lekvárom alebo makom. Cesto ale môžeme využiť aj v prípade, že budeme chcieť skúsiť bryndzové pirohy na slano.

Zdroj: akosetodela.cz

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.