Piškótové cesto – postup krok za krokom

Piškótové cesto je základ všetkých dobrých koláčov a tort. Stačí sa naučiť základný recept a pri pečení máte vyhrané. Ako pripraviť výborné piškótové cesto a aké pravidlá dodržiavať?

Radi by ste upiekli výborné nadýchané piškótové cesto, ale vo väčšine prípadov sa vám vôbec nepodarí? Aby sa skutočne podarilo, je nutné dodržiavať základné pravidlá pre jeho prípravu.

Základné rady pri pečení piškótového cesta

Krok 1 – Správne našľahané vajcia

Ak ste sa stretli s receptom, kde bol uvedený prášok do pečiva, tak ten do piškótového cesta rozhodne nepatrí. Namiesto toho si dajte záležať na vyšľahaní vajec. Práve to je základom nadýchaného piškótového cesta.

  • Vajcia aspoň pol hodiny pred šľahaním vyberte z chladničky, aby dostali izbovú teplotu.
  • Čím tuhší sneh, tým lepšie pre piškótu. Pamätajte, že sneh by mal byť taký tuhý, že po preklopení misky hore dnom by sa nemal ani pohnúť. Neponáhľajte sa a venujte šľahaniu bielkov aspoň 10 minút.
  • Veľký dôraz sa kladie aj na vyšľahanie žĺtkov s cukrom do peny. Hoci sa môže zdať, že po 5 minútach je pena dostatočne hustá, nie je to tak. Žĺtky šľahajte aspoň 20 minút, pena by mala mať belavú farbu. K lepšiemu výsledku vám pomôže pridanie horúcej vody (1 polievková lyžica horúcej vody na 2 vajcia).

Krok 2 – Múku vždy preosejte

Aby bolo cesto krásne nadýchané a jemné, múku najskôr preosejte, aby ste ju prekyprili, čím ju zbavíte hrudiek. Do cesta ju nesypte naraz, ale postupne ju pridávajte a pozvoľna zapracujte.

Krok 3 – Miešanie cesta

Zapamätajte si, že múka patrí do žĺtkovej peny. Až po jej vmiešaní do cesta zapracujte zvyšný tuhý sneh z bielkov. Tiež na technike miešania záleží, cesto miešajte a nadvihujte z vonkajších strán postupne do stredu.

Krok 4 – Lahodná chuť cesta

Ak chcete upiecť nezabudnuteľné a najlepšie piškótové cesto, pridajte doň nastrúhanú citrónovú kôru alebo vanilku (rozhodne nepoužívajte vanilkový cukor, namiesto toho použite obsah z vanilkového struku). Ak potrebujete piškótové cesto tmavé, stačí pridať iba kakao, ktoré je ale nutné tiež preosiať.

Krok 5 – Pečenie

Hotové cesto opatrne nalejte na plech vyložený papierom na pečenie, a potom vložte vždy do vopred vyhriatej rúry. Nikdy rúru neotvárajte v prvej polovici pečenia, cesto by nemuselo vybehnúť, zrazilo by sa. Ak chcete použiť piškótové cesto na tortu, môžete ho rovno naliať do tortovej formy a upiecť ho tak (pre narodeninovú tortu skladajúcu sa z dvoch častí použite 6 vajec).

recept na najlepšie piškótové cesto do tortovej formy
Zdroj foto: October22 / Shutterstock.com

Čo robiť keď mi padne cesto na piškótu?

Nabudúce sa musíte vyvarovať chybám, ktoré ste urobili. Aby piškótové cesto nepadlo, skúste tieto rady:
1. S plechom zaobchádzajte opatrne a snažte sa nebúchať s ním. V opačnom prípade z cesta vyjdú vzduchové bublinky a práve tie zaisťujú, aby bolo cesto pekne nadýchané.
2. Cesto vkladajte až do dobre rozohriatej rúry.
3. Nikdy neotvárajte počas pečenia dvierka na rúre. Inak koláč ochladí studený vzduch a nepodarené cesto je na svete.
4. Nikdy nekrájajte horúci koláč. Nechajte cesto dobre vychladnúť a až potom ho krájajte.

Kde nechať vychladnúť piškótové cesto?

Piškótové cesto môžete nechať vychladnúť na plechu, ktorý položte na vyvýšenú mriežku. Pokiaľ máte špajzu alebo inú chladnú miestnosť, môžete ho nechať vychladnúť aj tam.

Akú múku použiť na piškótové cesto?

Najvhodnejšia je polohrubá múka. Existujú však aj alternatívy na bezlepkové piškótové cesto z bezlepkovej múky.

Recept na univerzálne piškótové cesto

Nie je nič jednoduchšie ako univerzálne piškótové cesto na plech, ktoré sa skladá iba z troch surovín. Áno, čítate správne, ale pozor na správny postup, ktorý vám zaručí dokonalý výsledok. Piecť ho môžete samozrejme aj v okrúhlej tortovej forme – cesto zo 6 vajec je vhodné do formy s priemerom 25 cm, pokiaľ chcete vytvoriť tortu skladajúcu sa z 2 častí. Pre nižšie torty a koláče postačí aj polovičné množstvo.

Suroviny

  • 6 vajec,
  • 6 čajových lyžičiek cukru múčka,
  • 6 polievkových lyžíc polohrubej múky.

Postup prípravy

  1. Zo všetkého najskôr si predhrejte rúru na 170 stupňov.
  2. Do misy nasypte cukor a žĺtky a šľahačom vyšľahajte penu – asi 20 minút.
  3. Potom vyšľahajte tuhý sneh z bielkov.
  4. Akonáhle máte hotovo, do žĺtkovej peny s cukrom po malých častiach pridávajte preosiatu múku a zľahka ju do cesta vmiešajte.
  5. Nakoniec primiešajte tuhý sneh, opäť ho zľahka primiešajte. Hotové cesto vlejte na plech vyložený papierom na pečenie a vložte do rúry, ktorú rozhodne prvých 15 minút neotvárajte.

Hneď ako začne piškóta zlátnuť a kraje sa začnú od papiera na pečenie oddeľovať, je toto výborné piškótové cesto na koláče hotové.

Recept na piškótové cesto s olejom

Suroviny

  • 6 vajec,
  • 180 g krupicového cukru,
  • 150 g hladkej múky,
  • 50 g oleja,
  • citrónovú kôru alebo vanilku.

Postup prípravy

  1. Rúru predhrejte na 170 stupňov.
  2. Vajcia a cukor vložte do misy a poriadne ich vyšľahajte do pevnej peny (minimálne 20 minút).
  3. Akonáhle je pena hustá, znížte šľahač na malé otáčky a postupne do peny zašľahajte olej a citrónovú kôru.
  4. Preosiatu múku pridávajte až nakoniec, a to po menších dávkach. Opatrne ju do cesta vmiešajte.
  5. Cesto nalejte na plech a vložte do rúry. Pečte na 170 stupňov asi 20 až 25 minút.

Veríme, že s pomocou našich rád sa vám ďalší piškótový koláč zaručene podarí.

Rýchle piškótové cesto zachránilo nejednu gazdinu, keď sa ohlásila nečakaná návšteva. Keď nemáte čas a nenapadá vás, čo by ste upiekli, piškótové cesto na plech s ovocím a pudingom je vždy stávkou na istotu.

Zdroj: en.christinesrecipes.com

Recepty na ďalšie torty a koláče


Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.