Plnka s medvedím cesnakom – alternatíva k tradičnej veľkonočnej babe

Tento recept starých materí možno poznáte aj pod názvom veľkonočná baba alebo nádievka. Klasický recept môžete vylepšiť práve medvedím cesnakom, ktorý dodá plnke príjemnú vôňu a jemne cesnakovú chuť. 

Recept na plnku s medvedím cesnakom

Pripravte si veľkonočnú plnku tento rok trochu inak – použite čerstvo natrhaný medvedí cesnak. Niet pochýb, že na takto pripravenej nádievke si pochutná celá rodina.

Suroviny

  • 8 rožkov,
  • 250 ml mlieka,
  • 400 g údeného mäsa ,
  • 9 vajec,
  • 1 cibuľa,
  • 1 kypriaci prášok do pečiva,
  • medvedí cesnak,
  • soľ, čierne korenie.

Postup prípravy

  1. Ako prvé si pripravíme rožky. Nakrájame ich na menšie kúsky, ideálne kocky a zalejeme teplým mliekom, aby napučali. Zároveň dáme variť 3 vajcia.
  2. Medzitým si na panvici orestujeme nakrájanú cibuľu. Keď je cibuľa urobená do “sklovita”, pridáme k nej nakrájané údené mäso, chvíľku posmažíme a odstavíme z plameňa.
  3. Rožky scedíme a pridáme k nich vychladnutú cibuľovú zmes s mäsom. Okrem toho pridáme aj na drobno nakrájané vajíčka, uvarené na tvrdo a posekaný medvedí cesnak. Všetko vložíme do vymasteného pekáča alebo zapekacej misy. 
  4. V inej nádobe vyšľaháme zostávajúcich 6 vajec v surovej podobe, ku ktorým pridáme koreniny (soľ, mleté čierne korenie, príp. muškátový oriešok). K zmesi nakoniec primiešame aj kypriaci prášok. 
  5. Do pekáča k rožkom a mäsu pridáme vyšľahané vajíčka a dôsledne premiešame, aby sa všetky ingrediencie spojili. 
  6. Plnku pečieme v predhriatej rúre na 180 °C cca 45 minút. 

Plnku s medvedím cesnakom môžete podávať ozdobenú petržlenovou vňaťou alebo nasekanou pažítkou. K veľkonočnej babe sa hodia aj kyslé uhorky a čerstvé pečivo.


Ďalšie recepty na veľkú noc

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.