Poleva na medovníky – jednoduchý postup 5x inak

Recept polevy na perníčky je dôležitý, pretože perníčky patria medzi základné druhy vianočných cukroviniek, ktoré by nemali na stole chýbať. Niekto medovníky rád zdobí, iný sa zdobeniu vyhýba. Viete, ako má vyzerať najlepšia poleva na medovníky?

Pripravili sme pre vás niekoľko užitočných informácií, vďaka ktorým budú vaše perníčky perfektné. Vyskúšajte obľúbené polevy na zdobenie.

Citrónová poleva na medovníky

Tradičná cukrová poleva na perníčky s citrónovou šťavou, vďaka ktorej môžete dozdobiť vaše výtvory. Jednoduchý recept na prípravu.

Suroviny

  • 250 g práškového cukru
  • 4 PL citrónovej šťavy
  • trochu horúcej vody
  • citrónová aróma

Postup prípravy

  1. Zo všetkého najskôr preosejte práškový cukor cez sitko (aby bol čo najjemnejší, preosiať ho môžete aj cez kúsok silónových pančúch. Ak silonky nemáte, cez sitko cukor preosejte aj dvakrát či trikrát).
  2. Citrónovú šťavu cez sitko preceďte, aby ste sa zbavili dužiny.
  3. Citrónovú šťavu zmiešajte s trochou horúcej vody, a postupne primiešajte cukor do doby, kým bude zmes hustá (avšak nie tak, aby sa nedala z vrecka vytlačiť).

Poleva z bielej medovníky

Ako urobiť polevu na perníčky z bielej čokolády? Je to veľmi jednoduché. Vyskúšajte overený recept.

Suroviny

  • 3 PL mlieka
  • 120 g bielej čokolády na varenie
  • 150 g práškového cukru
  • 2 PL vody
  • trošku oleja

Postup prípravy

  1. Pripravte si vodný kúpeľ, do hrnca nalejte mlieko, vodu a vmiešajte cukor.
  2. Zmes varte tak dlho, kým sa všetky suroviny úplne nespoja. Medzitým si nastrúhajte bielu čokoládu, ktorú do zmesi postupne vmiešajte.
  3. Nakoniec do polevy pridajte pár kvapiek oleja a vymiešajte dohladka.

Odporúčame: recept na zrkadlovú polevu, nazývanú aj mirror glaze

Bielková poleva na medovníky

Obľúbená poleva na perníčky so solamylom.

Suroviny

  • 1 vaječný bielok
  • 8–10 PL cukru múčka
  • 1 kávová lyžička citrónovej šťavy
  • zemiakový škrob, napríklad Solamyl

Postup prípravy

  1. Rovnako ako v predchádzajúcom recepte, aj v tomto cukor preosejte cez sitko alebo silonku.
  2. Akonáhle budete mať hotovo, pridajte doň bielok (aj ten môžete nechať precediť cez sitko).
  3. Potom pridajte precedenú citrónovú šťavu a vymiešajte ručne do zhustnutia.
  4. Škrob pridávame vtedy, ak je zmes príliš riedka. Pokiaľ je naopak veľmi hustá, môžeme ju zriediť trochou vody alebo citrónovou šťavou.

Bielková poleva na medovníky s citrónom je najčastejšou polevou, aká sa využíva pri zdobení.

citrónová poleva na medovníky
Zdroj foto: Fusionstudio / Shutterstock.com

Vyskúšajte tiež: Perníkový koláč

Čokoládová poleva na medovníky

Milovníci čokolády určite neodolajú tejto čokoládovej poleve na perníky.

Suroviny

  • 100 g čokolády na varenie
  • 30 g masla

Postup prípravy

  1. Pripravte si vodný kúpeľ, v ktorom rozpustíte čokoládu s maslom.
  2. Aby sa s polevou dobre pracovalo, udržujte ju zahriatu.

Pomarančová poleva na medovníky

Čo tak klasickú cukrovú polevu na perníčky trochu vylepšiť? Namiesto často používanej citrónovej štavy využite iný citrus – pomaranč.

Suroviny

  • 180 g cukru múčka
  • šťavu z jedného pomaranča
  • 2 PL horúcej vody

Postup prípravy

  1. Zo všetkého najskôr pomaranč poriadne umyte a osušte.
  2. Nastrúhajte pomarančovú kôru, a následne z neho vytlačte šťavu.
  3. Cukor s pomarančovou šťavou vymiešajte, a potom pridajte vodu.
  4. Nakoniec pridajte trochu pomarančovej kôry a zamiešajte.

Ako na farebnú polevu na medovníky?

Ak sa vám páči farebná poleva na perníčky a zistili ste, že doma nemáte farbivo, využite to, čo máte. Sami budete milo prekvapení, akú krásnu farbu polevy získate pridaním pár kvapiek červenej repy alebo mrazeného ovocia ako sú napríklad čučoriedky, černice. Tiež korenie je skvelým pomocníkom, napríklad kurkuma alebo šafran vytvorí dokonalú farebnú polevu.

Pravidlá pre zdobenie

  1. Perníčky nikdy nezdobte hneď po upečení, nechajte ich vychladnúť a na zdobenie sa vrhnite nasledujúci deň.
  2. Bielková poleva by sa nemala šľahať v kuchynskom robote, mixérom by sa do polevy dostalo príliš veľa vzduchu, čo je príčinou nevzhľadného drobenia sa zaschnutej polevy. Preto si dajte záležať a vyšľahajte ju ručne metličkou alebo vidličkou.
  3. Pri príprave zdobiacej polevy na perníčky by mali mať všetky ingrediencie izbovú teplotu.
  4. Celú plochu medovníka vyfarbíte tak, že najskôr začnete s obrysom, ktorý nechajte zaschnúť. Až následne dorobte zvyšok plochy.
  5. Na zdobenie môžete použiť špeciálne cukrárske vrecko alebo kvalitné pevné vrecko z igelitu, ideálne tzv. zips vrecko.
  6. Aby ste vytvorili jemnú zdobiacu líniu, snažte sa polevu na perníčky dávať tak, ako by ste pokladali povrázok.
  7. Kvapôčky patria medzi obľúbené vzory zdobenia. Vytvoríte ich jednoducho, kvapnite na perníček bodku, ktorú ale pretiahnete.
  8. Ak potrebujete nejakú časť na perníku vytieňovať, použite štetec, ktorý namočíte do zriedenej polevy citrónovou šťavou.

Odporúčame aj: Ako na zdobenie torty? – inšpirácie nielen pre začiatočníkov

Zdobenie medovníkov

Máme pre vás inšpirácia zdobenia medovníkov, ktoré vám pomôžu pri vašej kreativite. Jednoduché zdobenie perníčkov aj zaujímavé motívy. Pozrite sa na video na zdobenie medovníkov.

Už máte napečené? A ako sa vám podarila poleva?

Zdroj: spendwithpennies.com, spendwithpennies.com

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.