Polievka z červenenej šošovice a mrkvy s kokosovým mliekom

Indická polievka z červenej šošovice je ideálnou voľbou do chladných dní, pretože vás spoľahlivo zahreje. Rovnako je zdrojom bielkovín a zamilujete si jej ľahko pikantnú chuť.

Červená šošovica a jej príprava

Červená šošovice sa radí medzi strukoviny, čo okrem iného znamená, že je skvelým zdrojom bielkovín. Zároveň je bohatá na železo, vápnik, horčík, vlákninu a vitamín B6. Vďaka nízkemu glykemickému indexu vás spoľahlivo zasýti a pochutnať si na nej môžu aj deti a tehotné ženy. Má totiž skvelú stráviteľnosť a nenadúva.

Výhodou červenej šošovice je to, že sa nemusí pred prípravou namáčať do vody a nemusíte čakať na jej zmäknutie. Šošovicu pridáte jednoducho k ďalším surovinám a necháte ju povariť. Počas desiatich minút vám varením zmäkne a neuveriteľne tým urýchli čas prípravy polievky.

Recept na polievku z červenej šošovice

Polievka z červenej šošovice, mrkvy a paradajok je rýchla a jednoduchá na prípravu, pretože sa šošovica nemusí dopredu namáčať. Červená šošovica navyše obsahuje vysoký podiel proteínu, preto je skvelou náhradou mäsa. Vďaka kokosovému mlieku bude krémová, ale zároveň jemne pikantná z korenia typického pre indickú kuchyňu.

Suroviny

  • 500 g červenej šošovice,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • 1 strednú cibuľu,
  • 2 stredné mrkvy,
  • zázvor,
  • 400 g drvených paradajok v plechovke,
  • 250 ml kokosového mlieka,
  • 500 ml vody,
  • koriander,
  • slnečnicový či repkový olej,
  • citrón,
  • mletá kurkuma,
  • rímska rasca,
  • garam masala,
  • škorica vcelku,
  • soľ, korenie.

Postup prípravy

  1. Začnite tým, že do rýchlovarnej kanvice nalejete 500 ml vody a zapnete ju. Následne sa vrhnite na umývanie červenej šošovice. Dôkladne ju prepláchnite pod prúdom vody a nechajte ju riadne odkvapkať. Medzitým si nadrobno nakrájajte cibuľu, cesnak aj zázvor. Mrkva zbavte šupky a nakrájajte ju na väčšie kocky. Následne si pripravte dostatočne veľký hrniec a pridajte doň lyžicu oleja a položte ho na sporák a začnite zahrievať.
  2. Než sa olej v hrnci riadne prehreje, prioravte si misku a vysypte do nej lyžicu kurkumy, lyžicu rímskej rasce, lyžicu korenia a lyžicu garam masaly.
  3. Akonáhle bude olej rozpálený, vhoďte do hrnca obsah misky s korením a pridajte zvyšok škorice. Nechajte korenie rozvoňať a následne do hrnca pridajte cibuľu, cesnak a zázvor. Opekajte jednu až dve minúty na strednom plameni.
  4. Pokračujte tým, že do hrnca nalejete horúcu vodu z kanvice a kokosové mlieko. Túto zmes nechajte variť približne 10 až 15 minút domäkka. Pokiaľ sa vám počas varenia bude zdať polievka príliš hustá, pridávajte do nej vodu.
  5. Akonáhle šošovica a mrkva zmäknú, máte takmer hotovo. Zostáva do polievky pridať šťavu z celého citróna a soľ podľa chuti.
  6. Po dosolení polievku varte ešte päť minút a využite tento čas na nasekanie koriandra, ktorým polievku nazdobíte pri podávaní.
  7. Polievku po uvarení môžete ihneď servírovať. Vďaka tomu, že sa šošovica premení na kašovitú zmes, nie je nutné polievku nijako mixovať, pretože je krémová sama o sebe. Nezabudnite pred podávaním odstrániť z hrnca zvyšok škorice!

TIP: Indická polievka z červenej šošovice a mrkvy chutí skvele s plátkom čerstvého chleba alebo typického indického chleba naan.

polievka z červenej šošovice
Zdroj foto: Timolina / Shutterstock.com

Tipy na vylepšenie polievky z červenej šošovice

Túžite si šošovicovú polievku z červenej šošovice s kokosovým mliekom ozvláštniť? K ingredienciám môžete pridať zemiaky, párok, batáty, ryžu basmati aj chilli papričky. Dokonca je možné do polievky pridať aj uvarené kuracie mäso.

Oproti klasickej šošovicovej polievke sa tento variant líši v tom, že má bohatú krémovú chuť a dokáže vás zasýtiť na celé popoludnie. Užite si príjemné spojenie mrkvy, červenej šošovice, kokosového mlieka a zmesi indického korenia.

Zdroj: littlespicejar.com, thewoksoflife.com


Ďalšie recepty na polievky

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.