Hrášková polievka – recept z mrazeného hrášku

Hrášková polievka z mrazeného hrášku láka predovšetkým nielen pre svoju krásne sýto zelenú farbu, ale aj pre svoju vynikajúcu sladkastú chuť, ktorou sa zavďačíte aj svojim deťom.

Polievka z mrazeného hrášku patrí medzi najjednoduchšie pokrmy, ktoré uvaríte do dvadsiatich minút. V závislosti na vašej chuti ju môžete doplniť ako o akúkoľvek údeninu, tak o obyčajné krutónky. Inšpirujte sa receptom, ktorý je taký jednoduchý, že ho zvládnu aj začiatočníci.

Ako pripraviť hráškovú polievku

Vzhľadom na to, že hrášok je plný vitamínov a živín, je v kuchyni vítaný v akejkoľvek forme. Hrášková polievka z konzervy je veľmi jednoduchá na prípravu, a to hlavne kvôli už vopred pripravenému hrášku z konzervy. Stačí ho ľahko spolu s cibuľkou speniť na masle, zaliať vodou alebo vývarom, veľmi krátko povariť, dochutiť a rozmixovať. Vynikajúca je tiež polievka zo sterilizovaného zeleného hrášku, keď do nej pridáte aj ostatnú zeleninu ako je mrkva, petržlen a zemiaky. Nemixujte, iba zahustite zásmažkou.

Hrášková polievka z čerstvého hrášku vám na stole nesmie v lete chýbať. Pokiaľ budete chcieť uvariť krémovú verziu polievky, hrášok varte asi 20 minút. Avšak lahodnú polievku si pripravíte aj v kombinácii so zeleninou ako je mrkva, zemiaky, reďkovka a kaleráb. Zahustiť ju môžete rozšľahaným vajíčkom s krupicou.

Recept na hráškovú polievku

Snáď každý z nás má doma v mrazničke sáčok mrazeného hrášku, či už kupovaný, alebo domáci. Preto je rýchla polievka z mrazeného hrášku ideálna v prípade, keď potrebujete rýchlo vymyslieť pokrm, ktorý vás zahreje aj zasýti zároveň.

Suroviny

  • 1 menšia červená cibuľa,
  • 1 vrecúško mrazeného hrášku (asi 300 g),
  • 1 polievková lyžica masla,
  • 100 ml smotany na šľahanie,
  • 0,5 l zeleninového vývaru,
  • soľ a korenie na dochutenie,
  • opečené krutóny.

Postup prípravy

  1. Zo všetkého najskôr si očistite a najemno nakrájajte cibuľu.
  2. Speňte ju krátko na masle.
  3. Neskôr pridajte mrazený hrášok, nechajte ho chvíľu restovať, zalejte zeleninovým vývarom a priveďte do varu.
  4. Akonáhle polievka začne variť, pridajte smotanu a povarte 10 minút.
  5. Nakoniec všetko rozmixujte tyčovým mixérom.
  6. Dochuťte podľa svojej chuti a podávajte s opečenými krutónmi.
polievka z mrazeného hrášku
Zdroj foto: Diana Sklarova / Shutterstock.com

Tipy

  • Mrazený hrášok čerstvo vytiahnutý z mrazničky najskôr prepláchnite pod tečúcou vodou, aby ste ho zbavili kusov ľadu, ktoré na ňom sú.
  • Krémová hrášková polievka bude vynikajúca, keď do nej nastrúhate trochu chedaru.
  • Aby bola hrášková polievka z mrazeného hrášku úplne jemná a hladká, prepasírujte ju ešte po rozmixovaní cez jemné sitko.
  • Pre výraznejšiu do polievky môžete pridať cesnak alebo trojuholník taveného syra, ktorý nechajte v polievke úplne rozpustiť.
  • Aby mala polievka svoju krásnu zelenú farbu, nevarte ju veľmi dlho.

S čím podávať hráškovú polievku

Hrášková krémová polievka z mrazeného hrášku bude skvele chutiť, keď do nej pridáte už spomínané krutónky. Deti v krémových polievkach tiež milujú guličky do polievky, ktoré nájdete v každom obchode. Aby ste však svoju polievku „vytunili“ čo najviac, odporúčame na malé kocky nakrájať klobásu, kocky opiecť a následne ich k polievke podávať. Namiesto klobásy je výborná aj opečená slanina alebo dokonca vyprážané krevety.

Rozhodne nič nepokazíte ani čerstvým pečivom, a to ako chlebom, tak bagetou alebo ciabattou.

Zdroj: eatingwell.com, theendlessmeal.com


Recepty na ďalšie polievky

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.