Čím nahradiť prášok do pečiva – 6 overených tipov

Čím nahradiť prášok do pečiva v receptoch – to je otázka, s ktorou sa pri pečení stretávame, pokiaľ nám práve táto surovina doma chýba. Prinášame vám skvelých 6 tipov, čím nahradiť prášok do pečiva pri pečení. Naučte sa improvizovať a nahrádzať ingrediencie, ktoré práve nemáte po ruke. Fantázii sa v kuchyni medze nekladú.

Čo je kypriaci prášok

Prášok do pečiva (kypriaci prášok) je v podstate chemické kypridlo, ktoré sa využíva na zväčšenie objemu pri pečení (u korpusov, koláčov a pod.) a tiež odľahčenie samotnej konzistencie, aby boli upečené koláče, muffiny či piškótové cestá nadýchané a ľahké. Počas pečenia sa z neho uvoľňuje oxid uhličitý, tým v ceste vznikajú malé bublinky a cesto je prekyprené.

Čím nahradiť prášok do pečiva

Rozhodli ste sa piecť, ale zistili sa, že vám v kuchyni chýba kypriaci prášok? Jednou z možností je vyhľadať si recepty bez prášku do pečiva. Pokiaľ však máte svoj obľúbený recept, ktorého sa nechcete vzdať, stačí sa poobzerať čo doma máte a ako nahradiť prášok do pečiva inými náhradami.

Prinášame vám niekoľko tipov, čím nahradiť prášok do pečiva, pokiaľ ho práve nemáte po ruke.

Šľahané vajcia

Ak idú do receptu aj vajíčka, stačí bielka dobre vyšľahať a budú dobrou náhradou kypriaceho prášku. Ak sa pýtate prečo, je to z dôvodu, že šľahaním v nich vznikne vzduch, ktorý bude potom postupne nadýchávať cesto. S pripraveným snehom z bielok pracujte naozaj rýchlo, pokiaľ z neho nezmizne všetok vzduch. Do cesta ho zapracujte len veľmi jemne.

Tip: Na 1 bielko pridajte 1 PL ľadovej vody. Tá sa bude počas pečenia odparovať a cesto bude kyprejšie.
náhrada za prášok do pečiva v receptoch
Zdroj foto: Ahanov Michael / Shutterstock.com

Sóda

Sódovka, najlepšie sýtená, dokáže veľmi dobre nahradiť prášok do pečiva vďaka jej bublinkám, ktoré sa pridajú do cesta.

Jedlá sóda (sóda bikarbóna)

Ak chcete nahradiť kypriaci prášok a našli ste doma jedlú sódu, máte vyhrané. 

Jedlú sódu použite v pomere – na 0,5 kg múky idú 1-2 KL sódy bikarbóny.

Zároveň do cesta pridajte odšťavený citrón – tu platí pravidlo, koľko lyžičiek sódy, toľko lyžíc šťavy z citróna pridajte do cesta.

Alkohol

Ak sa zaoberáte otázkou, čo môžem použiť namiesto prášku do pečiva a sódy bikarbóny, odpoveďou je rum alebo brandy. Skúsené gazdinky, ktoré často pečú doma trochu rumu určite nájdu. Rum alebo brandy zaistí, že cesto zostane pekne kypré a dokonca aj s príjemnou vôňou.

Rum použite v pomere: 1 balíček kypriaceho prášku = 3 až 4 lyžice rumu

Mleté orechy

Ak pečiete pečivo, ktoré potrebujete odľahčiť a zjemniť, dokážete to aj pridaním mletých orechov.

Zistite tiež, čím nahradiť mascarpone v receptoch. 

Vínny kameň

Ak pri varení a pečení uprednostňujete zdravšie alternatívy surovín, zaobstarajte si vínny kameň, ktorý kúpite v obchodoch so zdravou výživou. Čo je vínny kameň? Je to vlastne zákal resp. jemná usadenina, ktorá vzniká pri výrobe vína. Považuje sa za zdravšiu náhradu prášku do pečiva, ktorý obsahuje fosfáty.

Tipy, čím nahradiť prášok do pečiva sa raz za čas hodia v kuchyni každému, komu pochybí jedna z potrebných surovín na pečenie. Preto, ak ste sa rozhodli upiecť či uvariť si vaše obľúbené jedlo, nevzdávajte sa, pokiaľ vám doma chýbajú nejaké ingrediencie. Využite naše osvedčené tipy, čím nahradiť suroviny a pripravte si chutné pokrmy.

Zdroj: thepioneerwoman.com

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.