Punčové rezy – recept aj pre začiatočníkov

Klasické punčové rezy patria k najobľúbenejším dezertom. Vyskúšajte recept na punčové rezy ako z cukrárne, ktoré s trochou snahy zvládnu aj začiatočníci.

Objavovali sa na pultoch socialistických cukrární a mliečnych baroch už pred veľmi dlhou dobou, ale záhadným spôsobom si svoju popularitu uchovali dodnes. Navyše boli punčové rezy populárne nielen v minulom režime, ale naši predkovia si na nich pochutnávali už v čase prvej republiky. Síce sa kvôli vyššiemu obsahu cukru jedná o trochu kalorickejšiu maškrtu, ale s tým sa pri takto dobrých dezertoch musí počítať.

Kde sa punčový rez vzal?

Bohužiaľ, podobne ako pri ďalších ikonických dezertoch, pôvod originálnych punčových rezov nepoznáme. Dodnes totiž nie je jasné, kedy a koho vôbec napadlo zafarbiť piškótové cesto a v rôznych variáciách ho zlepovať marmeládou. Bonbónikom je pochopiteľne máčanie cesta v cukrovo-rumovom odvare. Je obrovská škoda, že nemôžeme ospevovať toho génia, ktorý už niekoľkým generáciám priniesol delikátnu maškrtu, na ktorej si pochutnávame dodnes.

Kombinácia sladko-kyslo-rumovej chuti sa totiž v žiadnom inom dezerte nenachádza. Jednoduché punčové rezy nenájdete, svojou prípravou sú o niečo náročnejšie ako iné tradičné maškrty, ale aj napriek tomu si ich môžete doma vyrobiť. Pochopiteľne si pomer všetkých surovín môžete upraviť podľa svojej vlastnej chuti, avšak mali by ste dbať na dlhoročnú tradíciu dezertu. Na internete by ste totiž našli mnoho článkov na tému receptov na punčové rezy.

Čo sú punčové rezy?

Aj keď sú punčové rezy naprieč spoločnosťou také obľúbené, nie sú vlastne žiadnym veľkým cukrárskym umením v zmysle dekorovania alebo práce s neobvyklými surovinami. Hlavnú časť tvorí zafarbená piškóta. Tá môže mať prakticky akúkoľvek farbu, a ktorá je navyše namočená v odvare z cukru a rumu. Jednotlivé vrstvy piškóty sa potom zlepia marmeládou, čím vznikne niekoľkovrstvová farebná maškrta. Ako poleva na punčové rezy sa často používa práve citrónová.

shutterstock 1043882188
Zdroj foto: PosiNote / Shutterstock.com

Počas dlhej histórie sa samozrejme objavilo mnoho jeho variácií. Pravé punčové rezy sú však iba jedny a v nich by ste skutočne nenašli žiadny krém alebo podobnú náplň. Tým ale nepopierame, že kombinácia farebnej piškóty a napríklad čokoládového krému spoločne s polevou nebude fungovať. Iba to nebude punčový rez v pravom slova zmysle.

Recept na punčové rezy

Klasické punčové rezy sú zložitejším receptom, ale my veríme, že sa s našou pomocou s trochu náročnejším receptom popasujete. Stačí, ak dodržíte presnú gramáž surovín a budete postupovať presne podľa receptúry. Na začiatok rozhodne neodporúčame nikomu experimentovať, najmä ak punčové rezy pečiete prvýkrát.

Príprava cesta

Suroviny na prvý plát

  • 5 vajíčok,
  • 100 g cukru,
  • 100 g polohrubej múky.

Príprava prvého piškótového poschodia je veľmi jednoduchá. Vo veľkej mise zmiešame vajíčka spoločne s cukrom, a následne ich vyšľaháme do hustej svetlej peny. Postupne pridávame múku, avšak v tejto chvíli si dajte na čas. Výsledné cesto by totiž malo byť krásne homogénne bez akýchkoľvek hrudiek. Cesto potom vylejeme na plech a pečieme na 180 ° C veľmi krátku dobu. Pokojne postačí aj 5 minút, avšak konkrétny čas závisí od výkonu vašej rúry, a preto dbajte na skúsenosti. Punčové rezy ako z cukrárne totiž nesmú byť ani surové, ani vysušené.

Suroviny na druhý plát

  • 5 vajíčok,
  • 100 g cukru,
  • 100 g polohrubej múky,
  • štipku červenej potravinárskej farby.

Postup prípravy cesta na druhý plát je totožný s tým prvým. Takzvaný punčák ale predsa vyniká svojou farebnosťou. Preto nesmieme zabudnúť pridať ešte štipku červenej potravinárskej farby, ktorú starostlivo zapracujeme do cesta. Dajte si záležať, aby bolo naozaj pekne zafarbené, pretože po vyliatí na plech a upečení vyjde najavo každá malá nepresnosť. Zafarbené cesto taktiež vylejeme na plech a pečieme približne 5 minút. Opäť si musíme dať pozor, aby nebola piškóta príliš vysušená.

Ešte než sa pustíme do namočenia piškóty do cukrovo-rumového odvaru, rozkrojíme oba piškótové pláty na polovice. Práve v tejto chvíli prichádza na rad marmeláda, ktorá by však nemala byť príliš tuhá. V prípade veľmi hustej marmelády je najlepšie jej rozšľahanie s troškou vody. Nemali by sme to však prehnať, aby nebola ríbezľová marmeláda príliš tekutá.

Príprava cukrovo-rumového odvaru

V recepte na punčové rezy sa ďalej dočítame, že treba prvý svetlý plát potrieť zriedenou ríbezľovou marmeládou a následne naň priložíme zafarbenú ružovú piškótu. V tejto chvíli prichádza na rad cukrovo-rumový odvar alebo rozvar na punčové rezy, ktorého príprava vám nezaberie viac ako niekoľko málo minút.

Suroviny

  • 250 ml vody,
  • 350 g cukru,
  • 5 g kyseliny citrónovej,
  • rumová aróma.

Príprava cukrovo-rumového odvaru je veľmi jednoduchá, a to aj napriek tomu, že je rumová chuť veľmi charakteristická práve pre punčové rezy. Dáme variť vodu, ktorú necháme zľahka povariť s pridaným cukrom. Podľa chuti potom pridáme kyselinu citrónovú a samozrejme aj rumovú arómu. To nám urobí v odvare neskutočnú parádu, už v tejto chvíli sa budete oblizovať.

Pomocou lyžičky pokvapkáme cukrovo-rumovým odvarom zlepenú nenafarbenú a ružovú piškótu. Stačí len tak ľahko, aby sa do korpusu natiahla aróma a chuť, takže by ste rozhodne nemali používať naberačku. Tým pádom by sa piškóta príliš nasiakla a nebola by taká dobrá. Na tieto dve vrstvy opäť natrieme ríbezľovú marmeládu, položíme svetlý nenafarbený plát a ten opäť pokvapkáme trochou cukrovo-rumového odvaru. Punčové rezy na plech už sú skoro hotové.

Príprava polevy na punčové rezy

Pri poslednej farebnej vrstve sa celý proces opakuje. Akonáhle položíme a premažeme posledný plát, rezy zaťažíme a necháme odpočívať. Tie najlepšie punčové rezy totiž musia minimálne 2 až 3 hodiny odpočívať, aby všetky vrstvy nasiakli cukrovo-rumovú arómu. Použitím malej záťaže sa rozumie napríklad plech. Nie aby vás napadlo zháňať po dome závažia vo forme encyklopédií. Potom už stačí poliať punčové rezy polevou.

Suroviny

  • práškový cukor,
  • teplá voda,
  • citrónová šťava.

Príprava citrónovej polevy na punčové rezy je veľmi jednoduchá, takže ju veľa gazdiniek robí od oka. Recept na punčové rezy síce presne udáva gramáže, ale najlepšie bude, keď si polevu vytvoríte presne podľa svojej chuti. Do cukru postupne pridávame vodu a citrónovú šťavu a neustále poriadne miešame. Zmes by sme mali miešať tak dlho, pokiaľ nám nevznikne krásne hladká a lesklá hmota.

Posledným krokom prípravy tejto lahodnej maškrty je naliatie vytvorenej polevy na zlepené piškótové pláty. Po naliatí ich nekrájame ihneď, necháme ich niekoľko desiatok minút zaschnúť, aby bola poleva dostatočne tuhá. Potom už sa môžete pustiť do krájania a samozrejme do konzumácie šťavnatých punčových rezov.

chutné koláče na oslavu
Zdroj foto: LuluSul / Shutterstock.com

Punčový rez v slávnostnejšej podobe?

V moderných kuchárkach by ste ale našli mnoho ďalších variácií na tento delikátny dezert. Pokojne môžete použiť aj fondánovú polevu na punčové rezy, pretože fantázii a novým chutiam sa skutočne medze nekladú. Potom sa však ponúka otázka, či je lepšie zachovať tradičnú receptúru alebo sa púšťať do experimentov s novými surovinami. Namiesto marmelády pochopiteľne môžete použiť aj krém, ale potom už nejde o punčové rezy.

Nie nadarmo sa hovorí, že dokonalosť sa už vylepšiť nedá a tieto rezy sú toho neoddeliteľným dôkazom. Ako inak by totiž mohol recept, vzhľad a chuť prekonať jednu svetovú vojnu a 3 politické režimy.

Pravé punčové rezy chutili, chutia a budú chutiť aj našich potomkom za niekoľko desiatok rokov. A kedy sa do ich pečenia pustíte aj vy doma?

Zdroj: yumecipe.com, slovakcooking.com

Ďalšie recepty na koláče a dezerty


Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.