Púpavový med – ako si ho pripraviť doma?

Púpavový med je prírodný produkt získavaný z nektáru kvetov púpavy. Je cenený pre svoje výživové vlastnosti a pozitívne zdravotné prínosy. Toto prírodné sladidlo si môžete jednoducho pripraviť aj doma. Vyskúšajte recept na med z púpavy.

Pre koho je púpavový med vhodný

Púpavový med je vhodný takmer pre každého, kto má rad sladkú chuť a hľadá zdravšiu alternatívu za cukor. Aj napriek tomu, že obsahuje menej cukru ako bežný rafinovaný cukor, je potrebné byť pri jeho konzumácii opatrný, najmä ak trpíte cukrovkou. Vďaka svojmu obsahu vitamínov a minerálov však púpavový med pôsobí priaznivo na celkové zdravie a hrá rolu pri podpore imunitného systému. Okrem toho má veľmi podobnú chuť aj farbu ako včelí med. Vhodný je tiež pre vegánov.

Recept na púpavový med

Ak budete zbierať púpavu na med, uistite sa, že ju trháte na mieste, ktoré nebolo ošetrené žiadnymi chemikáliami. Púpavu treba zbierať za denného svetla, kedy je v plnom kvete. Ako sa robí púpavový med?

Suroviny

  • 4 hrnčeky okvetných lístkov púpavy,
  • 4 hrnčeky vody,
  • 3 plátky citróna,
  • polovicu vanilkového struku,
  • 2,5 šálky kryštálového cukru.

Postup prípravy

  1. Kvety púpavy ponorte na 5 minút do studenej vody – tak ich zbavíte všetkého prebytočného hmyzu, ktorý na prvý pohľad nevidíte.
  2. Otrhajte všetky zelené lístky a stonky.
  3. Kvety púpavy vložte do veľkého hrnca spoločne s vodou, citrónom a vanilkovým luskom.
  4. Priveďte do varu, následne stiahnite teplotu a varte 30 minút.
  5. Odoberte z variča a nechajte 6 hodín odstáť.
  6. Následne preceďte cez plátno, aby ste dostali iba vyvarenú tekutinu.
  7. Opäť priveďte do varu a postupne pridávajte cukor, kým sa nerozpustí.
  8. Znížte teplotu a nechajte variť, kým nevznikne hustý med. Nebojte sa, že vám zmes nehustne, môže to trvať aj 4 hodiny.

Odporúčame tiež: Púpavový sirup

recept na výborný púpavový med
Zdroj foto: yul38885 / Shutterstock.com

Tip: Chcete túto zdravú bombu ešte vylepšiť a podporiť silu pozitívnych účinkov? Vyskúšajte púpavový med so zázvorom. Nakrájaný zázvor pridajte do hrnca k púpavovým kvetom spoločne s citrónom a vanilkovým luskom (krok 3 pri tomto recepte). Pozor však na množstvo, aby nebol med príliš štipľavý.

Už sa tiež tešíte na leto a polia plné púpav, z ktorých si vyrobíte výborný púpavový med?

Zdroj: thespruceeats.com


Ďalšie recepty na nápoje

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.