
Púpavový sirup – recept na sladký liek bez varenia
Na jar sa na lúkach objavuje množstvo krásne žltých kvetov púpav. Tieto rastliny majú navyše veľmi silné liečivé účinky. Vyskúšajte si z nich doma urobiť ten najlepší púpavový sirup, s príjemnou sladkasťou chuťou, ktorý môžete zakompnovať do ďalších jedál.
Liečivé účinky púpavy
Púpava sa ako prírodná terapia využíva v mnohých prípadoch. Ako účinný pomocník je známa napríklad pri zápale pečene, cukrovke, rôznych problémoch v tráviacom trakte a mnoho ďalšieho. Púpava vám na jar môže pomôcť zbaviť sa typickej jarnej únavy, ktorá sa po zime u mnohých z nás objavuje.
Okrem toho však uľaví aj od rôznych vyrážok a svrbenia kože. Pozitívne účinky má aj na žalúdok – zvyšuje produkciu žalúdočných štiav a prečisťuje žalúdok, spoločne s pečeňou a žlčníkom. Dokáže tiež bezbolestným spôsobom rozpustiť nepríjemné žlčníkové kamene. Ďalej prečisťuje krv, čo je nápomocné najmä pri chorobe s názvom DNA a pri reumatizme.
Nedáte dopustiť na overené liečivé receptúry starých materí? Naše babičky pripravovali púpavový sirup aj ako prírodný liek na kašeľ.
Tip: Liečivé účinky ponúka aj púpavový med. Vyskúšajte si toto prírodné sladidlo pripraviť doma.
Recept na púpavový sirup
Vyskúšajte tento jedroduchý recept na púpavový sirup bez varenia.
Suroviny
- 200 – 250 ks púpavových kvetov,
- 1 l vody,
- 1 kg krupicového či trstinového cukru.
Postup prípravy
- Po natrhaní púpav nechajte kvety chvíľu odležať, aby ste sa zbavili prípadných chrobáčikov, ktorí mali v kvetoch úkryt. Neumývajte ich pod vodou!
- Budete potrebovať veľkú uzatvárateľnú nádobu (prípadne viac malých zaváraninových pohárov). Do tej potom vložte jednotlivé púpavové kvety.
- Tie následne zasypte celým množstvom cukru.
- Takto pripravené suroviny v pohári dobre uzavrite. Pokiaľ nemáte viečko, použite aspoň potravinársku fóliu.
- Postavte nádobu na dva dni na okno, obsah občasne premiešajte alebo zatrepte pohárom.
- Ideálne je miesto, kam často svieti slniečko, vďaka tomu sa totiž cukor rýchlejšie rozpustí.
- Po dvoch dňoch pridajte do zmesi vodu a postavte znova na ďalší jeden deň na okno.
- Opäť nezabúdajte počas dňa občas vznikajúci púpavový sirup premiešať.
- Tri dni státia na okne sú dostatočné na to, aby sa cukor rozpustil.
- Potom už len stačí sirup precediť cez plátno, prípadne cez jemné sitko. Púpavové kvety poriadne vytlačte.
- Získate tak krásne žltkastý púpavový sirup, ktorý má prirodzene ľahko zakalenú farbu.
Sirup skladujte v chladničke. Využitie potom už záleží len na vás. Je skvelý napríklad na výrobu domácich limonád, avšak využiť ho môžete tiež ako bežné sladidlo do akýchkoľvek pokrmov.
Tip: Môžete si pripraviť aj púpavový sirup s pomarančom a citrónom. Citrusy nakrájané na plátky jednoducho pridajte do nádoby k púpave a nechajte lúhovať.
Púpavy je na jar všade hojne, neváhajte preto aj vy vyskúšať domáci púpavový sirup. Jeho príprava nie je zložitá a odmení sa vám bohatými liečivými účinkami. Z púpav si navyše okrem sirupu môžete vyrobiť množstvo iných vecí, napríklad čaj či pesto.
Ďalšie recepty na domáce sirupy a nápoje
Komentáre sú vypnuté.