Quinoa – ako si s ňou poradiť v kuchyni a čo pripraviť

Quinoa bola objavená v Južnej Amerike. Prezýva sa aj Poklad Inkov. Pôvodne sa jej semená používali ako obilnina – mlela sa z nej múka, pripravovali sa z nej kaše. Inkovia ju ešte uctievali ako takzvanú matku zŕn. U nás sa síce veľmi nepoužíva, ale vo svete je tomu inak.

Čo to je quinoa

Quinoa je často označovaná ako “pseudo-obilnina”, pretože má podobné vlastnosti ako obilniny, avšak v skutočnosti nejde o obilninu v pravom slova zmysle. Quinoa sa vyznačuje skvelými nutričnými hodnotami – je bohatá na bielkoviny, vlákninu, mierály a navodzuje príjemný pocit zasýtenia. Je tiež bezlepková, takže je dobrou alternatívou obilnín v jedálničku ľudí s intoleranciou na lepok alebo celiakiou. Recepty s quinoa často vyhľadávajú aj vegetariáni alebo vegáni – táto potravina je totiž skvelým zdrojom bielkovín.

Quinoa a jej základná príprava

Pýtate sa, ako variť quinou? Príprava nie je ťažká. Varí sa podobným spôsobom ako ryža. Je to dokonale namerané, nikto sa nemôže pomýliť. V podstate je to práve len o správnej gramáži.

Budete potrebovať:

  • 1 šálka quinoi,
  • 2 šálky osolenej vody,
  • prípadne vývar.

Postup prípravy:

  1. 1 šálku quinoi zalejte 2 šálkami osolenej vody.
  2. Privediete do varu a varíte zhruba 14 až 18 minút.
  3. V tomto prípade sa môže použiť aj náhradný variant. Stačí quinou na 5 minút namočiť do studenej vody. Tým ju zbavíte možnej horkosti. Potom zalejte vývarom a povarte. Na skus by mala byť chrumkavá. Ani tvrdá, ale ani úplne mäkká, niečo medzi.

Vegánske karí s quinoa

Z názvu je jasné, že hlavní stravníci sú vegetariáni/vegáni. To ale neznamená, že by si to nemohli dať aj tí ostatní. V recepte je v podstate len zelenina a korenie.

Suroviny

  • 500 g nových zemiakov, pokiaľ možno malých,
  • 400 ml kokosového mlieka,
  • 400 g cíceru v plechovke,
  • 400 g krájaných paradajok v plechovke,
  • 200 g bielej quinoi,
  • 100 g baby špenátu,
  • cca 300 ml vriacej vody,
  • 3 strúčiky cesnaku,
  • 1 lyžičku mletého chilli,
  • 1 lyžičku sušeného chilli
  • 1 lyžičku mletého zázvoru,
  • 2 lyžičky mletej kurkumy,
  • soľ,
  • čerstvo mleté korenie,
  • 1 lyžičku mletého koriandra, prípadne čerstvého.

Postup prípravy

  1. Zemiaky umyte, uvarte v šupke a nechajte vychladnúť.
  2. Následne ich nakrájajte na menšie kúsky. Spolu s prelisovaným cesnakom a všetkým korením orestujte na panvici.
  3. Ďalej zalejte kokosovým mliekom, pridajte krájané paradajky, quinou a vriacu vodu.
  4. Všetko riadne premiešajte a varte, kým nebude quinoa hotová.
  5. Počas varenia sa musí strážiť voda. Keď bude treba, stačí priliať.
  6. Na posledných 5 minút pridajte špenát a prepláchnutý cícer.
quinoa recepty
Zdroj foto: Nina Firsova / Shutterstock.com

Quinoa s tvarohom

Tvaroh je sám o sebe úžasná pochúťka. Kto si chce držať líniu, môže použiť nízkotučný, ale lepší je klasický tvaroh.

Suroviny

  • 500 g quinoi,
  • 500 g listového špenátu,
  • 4 strúčiky cesnaku,
  • 2 balíčky tvrdého tvarohu.

Postup prípravy

  1. Quinou prepláchnite v studenej vode. Dajte ju povariť do osolenej vody.
  2. Zhruba za 20 minút sa môže scediť.
  3. Cesnak nakrájajte na kolieska a opražte na panvici.
  4. Pridajte špenát a všetko chvíľku poduste.
  5. Až špenát zmení svoju konzistenciu, môžete pridať quinou. Potom stačí už len posypať tvarohom a môže sa podávať.

Odporúčame tiež: Hubové quinoa rizoto

Paradajková quinoa na baklažáne

Quinoa so zeleninou nie je žiadna neobvyklá kombinácia. Tento recept s paradajkami a baklažánom bude skvelou voľbou!

Suroviny

  • 1 baklažán,
  • 1 cesnak,
  • 1 väčšia paradajka,
  • 1 hrnček quinoi,
  • paradajkový pretlak,
  • olivový olej,
  • soľ,
  • korenie,
  • cukor,
  • korenie podľa vlastného výberu – oregano, bazalka, tymián,…

Postup prípravy

  1. Baklažán si nakrájajte zhruba na 1,5 cm plátky. Potrite ich olivovým olejom, posoľte a okoreňte.
  2. Cesnak nakrájaný na plátky osmažte na oleji, pridajte paradajku a paradajkový pretlak. Potom už len stačí dochutiť korením – soľ, cukor, oregano, tymian a tak ďalej. Jednoducho podľa svojej vlastnej chuti.
  3. Môže sa stať, že bude zmes až príliš hutná. Stačí len rozriediť vodou.
  4. Na záver primiešajte quinou uvarenú vo vývare a zmes pokryte baklažánom. Ešte posypte nastrúhaným syrom a dajte zapiecť do rúry na 170 stupňov.

Ako je vidieť, aj z menej známych surovín sa dá chutne uvariť a navyše v niektorých prípadoch aj lacno. Obľúbená je tiež quinoa na sladko, reps. quinoa kaša s ovocím (alternatíva ovsenej kaše) alebo klasický quinoa šalát.


Ďalšie obľúbené suroviny a recepty z nich

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.