Makový závin od babičky – recept z kysnutého cesta

Makový závin od babičky jednoducho musí byť z kysnutého cesta. Patrí medzi tie najväčšie klasiky a miluje ho každý. Poďme sa preto pozrieť, na tradičný recept s bohatou makovou plnkou.

 

Tipy pre najlepší makový závin

Na makovom závine je okrem dobre spracovaného cesta veľmi dôležitá aj správne urobená náplň, ktorá výsledku dodá skvelú chuť.

Preto sa ponúka pár tipov, ktoré by ste mali vedieť na prípravu tej najlepšej makovej náplne.

  1. Používajte čerstvý mak – táto potravina totiž obsahuje pomerne vysoké množstvo tuku, tzn. pokiaľ namletý mak necháte niekde stáť dlhšiu dobu, môže žltnúť a získa horkú pachuť.
  2. Do makovej náplne je nevyhnutná aj vlhká zložka pre zvýraznenie chute – tou môže byť napríklad mlieko, maslo, alkohol či špeciálna omáčka alebo dokonca zmrzlina.
  3. Nebojte sa mak kombinovať –  skvele sa bude táto náplň dopĺňať so slivkami alebo višňami, a to pridaním priamo do náplne alebo vo forme omáčky.
  4. Pri varení doprajte makovej zmesi dostatok času –  mak by sa mal variť zhruba desať minút, aby dostatočne zmäkol. V opačnom prípade bude nedovarený a vzniknutá náplň bude sypká a suchá.

Recept na kysnutý makový závin

Závin s makovou plnkou je klasika, ktorú pozná a miluje snáď každý. Ak však chcete recept ozvlášniť, nič vám nebráni v tom, pridať do plnky napríklad višne, slivky (viz. postup nižšie) alebo urobiť jemný makovo-jablkový závin.

Suroviny

Na kysnuté cesto

  • 500 g hladkej múky,
  • 30 g čerstvého droždia,
  • 60 g krupicového cukru,
  • 180 ml mlieka,
  • vanilkový cukor,
  • 60 g zmäknutého masla,
  • 1 vajce,
  • lyžička soli.

Na makovú náplň

  • 250 g mletého maku,
  • 500 ml mlieka,
  • 100 g cukru.

Postup prípravy

  1. Na začiatok ohrejte mlieko tak, aby bolo vlažné. Dajte však pozor, aby nebolo príliš horúce, cesto by potom nevzišlo.
  2. Do misky nasypte múku, uprostred urobte drobnú jamku. Prilejte časť mlieka, do neho rozdrobte droždie a zo strán misy zľahka primiešajte menšie množstvo múky.
  3. Malo by vzniknúť cesto redšej konzistencie. Povrch poprášte múkou, misu zakryte a nechajte stáť zhruba 30 minút v teple, aby vzišiel kvások.
  4. K pripravenej zmesi pridajte zvyšok mlieka, oba druhy cukru, zmäknuté maslo, vajcia a soľ. Dôkladne premiešajte. Cesto by malo byť pomerne tuhé, z toho dôvodu to môže trvať.
  5. Cesto vyklopte na pomúčenú dosku. Rozdeľte ho na dve približne rovnaké časti.
  6. Z každej časti vytvarujte bochník, prikryte utierkou a nechajte ešte 30 minút cesto dozrievať.
  7. Medzitým si pripravte makovú náplň do závinu. V hrnci zohrejte mlieko. Akonáhle bude horúce, prisypte do mlieka mak. Za neustáleho miešania nechajte variť, aby náplň zhustla. Keď začne hustnúť, pridajte cukor a nechajte chvíľu povariť.
  8. Z bochníka vyváľajte tenkú placku, tú následne potrite pripravenou makovou náplňou. Na spodnom okraji nechajte zhruba 2 centimetre bez náplne. Túto časť potrite zmesou vajíčka a mlieka, aby závin lepšie držal.
  9. Následne cesto zarolujte zhora nadol tak, aby časť s vajíčkom závin uzatvárala.
  10. Takto nachystaný závin presuňte na plech vyložený papierom na pečenie.
  11. Spoj závinu by mal byť dole, aby pri kysnutí a následnom pečení nedošlo k roztvoreniu. Bočné konce vtlačte dovnútra, aby náplň nevytiekla.
  12. Nechajte na plechu kysnúť ešte zhruba 40 minút. Rúru dajte rozohrievať na 160 °C.
  13. Pred pečením potrite závin vajíčkom s mliekom, vložte do predhriatej rúry a pečte zhruba 35-40 minút, aby závin získal krásnu zlatistú farbu.
  14. Pred podávaním nechajte úplne vychladnúť.
makový závin od babičky
Zdroj foto: Iurii Korolev / Shutterstock.com

BONUS: Recept na makovo slivkovú náplň

Ak by ste chceli vyskúšať niečo zaujímavejšie ako klasickú makovú náplň, vyskúšajte kombináciu so slivkami. 

Suroviny

  • 150 g mletého maku,
  • 200 ml mlieka,
  • 40 g cukru,
  • vanilkový cukor,
  • 2 lyžice slivkového lekváru,
  • 10 kusov sušených sliviek,
  • 2 lyžice strúhaných piškótov.

Postup prípravy

  1. Mlieko spoločne s oboma druhmi cukru priveďte do varu.
  2. Následne pridajte mletý mak, nechajte povariť, stále miešajte, kým zmes nezhustne. Potom odstavte z platničky.
  3. Sušené slivky prepláchnite, nakrájajte na prúžky a spoločne s lekvárom pridajte do makovej zmesi.
  4. Nechajte chvíľu povariť. Pokiaľ sa vám náplň bude zdať veľmi riedka, pridajte nastrúhané piškóty, prípadne jemnú strúhanku či krupicu.
  5. Pred plnením lístkového alebo kysnutého cesta nechajte vychladnúť.

Zdroj: bosskitchen.com, rosacooking.com


Ďalšie koláče z kysnutého cesta

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.