Avokádový hummus – recept z avokáda, ktorý si zamilujete

Recepty z avokáda si získavajú veľkú obľubu.Toto ovocie býva častokrát označované ako superpotravina .Môžete ho pripraviť na slano i sladko. Vyskúšajte si pripraviť napríklad avokádový hummus.

Čo je avokádo

Avokádo je z botanického hľadiska ovocie, jeho chuť však vôbec nie je sladká. Ide o plod hruškovca prelahodného. Pôvodným regiónom tohto stromu bývala predovšetkým Južná Amerika, v týchto dňoch je však avokádo rozšírené aj na ostatných kontinentoch. Avokádo býva často označované aj ako superpotravina. To všetko vďaka jeho nutričnému zloženiu, ktoré je pre ľudský organizmus veľmi priaznivé. Jeho výhodou je vcelku neutrálna chuť a vďaka tomu sú k dispozícii recepty z avokáda vo veľkom množstve. 

Dnes dokonca môžete pestovať avokádo aj sami doma. V článku zistíte tiež to, ako spoznať zrelé avokádo.

Ako pripraviť avokádo

Avokádo je možné využiť v kuchyni, či už za surova, alebo po tepelnej úprave. Môžete si pripraviť recepty z avokáda na slano aj na sladko. Pokiaľ neviete, čo s avokádom, najjednoduchší spôsob, ako si ho pripraviť, je olúpať šupku, odstrániť kôstku, nakrájať na tenké plátky, okoreniť podľa chuti a podávať na chlebe či toaste. Ak vás tento spôsob neláka, alebo ste ho už vyskúšali a avokádo vás neoslovilo, môžete vyskúšať o niečo zložitejší recept, a to výrobu guacamole, čo je v podstate nátierka z avokáda. 

Ak sa do prípravy avokáda pustíte, je dôležité vedieť, že pomerne rýchlo na vzduchu oxiduje. Pokiaľ teda chcete, aby si zachovalo čerstvý vzhľad po dlhšiu dobu, pokvapkajte ho trochou citrónovej šťavy.

Recepty z avokáda
Zdroj foto: Anna Shepulova / Shutterstock.com

Recept na avokádový hummus

Tradičný hummus je nátierka z cícera, avokádo sa však môže stať skvelým spestrením. Recept na avokádový hummus je možné používať na pečivo, vyskúšať ho môžete aj ako prílohu k hranolčekom, quesadillas či tortillovým chipsom. Ide jeden z mnohých spôsobov, ako toto ovocie spracovať.

Suroviny 

  • jedno zrelé avokádo,
  • 400 gramov cíceru,
  • jedna chilli paprička,
  • 1–2 lyžice tahini pasty,
  • listový petržlen,
  • šťava z polovice limetky,
  • olivový olej,
  • soľ.

Postup prípravy 

  1. Avokádo rozpoľte, opatrne vyberte kôstku a dužinu lyžicou jemne vylúpnite zo šupky a vložte ju do mixéra.
  2. Cícer môžete kúpiť už pripravený v plechovke. V inom prípade je dôležité ho cez noc namočiť a potom uvariť ako každú inú strukovinu. Pridajte k nemu do mixéra chilli papričku nakrájanú na jemno, tahini pastu, soľ a kvapku olivového oleja. Túto zmes rozmixujte dohladka. Ak sa vám zdá konzistencia príliš hustá, môžete pridať ešte trochu olivového oleja.
  3. Pridajte šťavu z limetky a opäť dôkladne premiešajte.
  4. Na záver nasekajte čerstvú petržlenovú vňať (prípadne iné bylinky) a pridajte do hummusu.
  5. Nechajte na chvíľu oddýchnuť a potom môžete podávať hotový recept na hummus z avokáda ľubovoľným spôsobom.

Vyskúšajte recepty z avokáda, ktorých sa ponúka naozaj obrovské množstvo a nie je divu, táto potravina je totiž veľmi variabilná. Výhodou je, že avokádo si môžete pripraviť ako predjedlo, hlavný chod, dezert alebo len ako chuťovku.

Zdroj: cookingclassy.com

Odporúčame: Pokiaľ ste milovníkom avokáda, tak vyskúšajte aj zapekané avokádo v trúbe s paradajkami. Chutí výborne a pripravíte ho do pol hodinky.

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.