Recepty z avokáda, které si zamilujete

Recepty s avokádom si získavajú veľkú obľubu. Vyskúšajte napríklad hummus z avokáda, brownies či pečené avokádo. 

Čo je avokádo?

Avokádo je z botanického hľadiska ovocie, jeho chuť však vôbec nie je sladká. Ide o plod hruškovca prelahodného. Pôvodným regiónom tohto stromu bývala predovšetkým Južná Amerika, v týchto dňoch je však avokádo rozšírené aj na ostatných kontinentoch. 

Avokádo býva často označované aj ako superpotravina. To všetko vďaka jeho nutričnému zloženiu, ktoré je pre ľudský organizmus veľmi priaznivé. Jeho výhodou je vcelku neutrálna chuť a vďaka tomu sú k dispozícii recepty z avokáda vo veľkom množstve. 

Dnes dokonca môžete pestovať avokádo aj sami doma. V článku zistíte aj ako spoznať zrelé avokádo .

Recepty z avokáda

Avokádo je možné využiť v kuchyni, či už za surova, alebo po tepelnej úprave. Môžete si pripraviť recepty z avokáda na slano aj na sladko. Pokiaľ neviete, čo s avokádom, najjednoduchší spôsob, ako si ho pripraviť, je olúpať šupku, odstrániť kôstku, nakrájať na tenké plátky, okoreniť podľa chuti a podávať na chlebe či toaste.

Ak vás tento spôsob neláka, alebo ste ho už vyskúšali a avokádo vás neoslovilo, môžete vyskúšať o niečo zložitejší recept, a to výrobu guacamole, čo je v podstate nátierka z avokáda. 

Ak sa do prípravy avokáda pustíte, je dôležité vedieť, že pomerne rýchlo na vzduchu oxiduje. Pokiaľ teda chcete, aby si zachovalo čerstvý vzhľad po dlhšiu dobu, pokvapkajte ho trochou citrónovej šťavy.

Zdroj foto: Anna Shepulova / Shutterstock.com

Avokádový hummus

Tradičný hummus je nátierka z cícera, avokádo sa však môže stať skvelým spestrením. Recept na avokádový hummus je možné používať na pečivo, vyskúšať ho môžete aj ako prílohu k hranolčekom či tortillovým chipsom. Výhodou je, že sa jedná o rýchly a chutný spôsob, ako spracovať avokádo.

Suroviny 

  • jedno zrelé avokádo,
  • 400 gramov cíceru,
  • jedna chilli paprička,
  • 1–2 lyžice tahini pasty,
  • listový petržlen,
  • šťava z polovice limetky,
  • olivový olej,
  • soľ.

Postup prípravy 

  1. Avokádo rozpoľte, opatrne vyberte kôstku a dužinu lyžicou jemne vylúpnite zo šupky a vložte ju do mixéra.
  2. Cícer môžete kúpiť už pripravený v plechovke. V inom prípade je dôležité ho cez noc namočiť a potom uvariť ako každú inú strukovinu. Pridajte k nemu do mixéra chilli papričku nakrájanú na jemno, tahini pastu, soľ a kvapku olivového oleja. Túto zmes rozmixujte dohladka. Ak sa vám zdá konzistencia príliš hustá, môžete pridať ešte trochu olivového oleja.
  3. Pridajte šťavu z limetky a opäť dôkladne premiešajte.
  4. Na záver nasekajte čerstvú petržlenovú vňať (prípadne iné bylinky) a pridajte do hummusu.
  5. Nechajte na chvíľu oddýchnuť a potom môžete podávať hotový recept na hummus z avokáda ľubovoľným spôsobom.

Vyskúšajte si ako prílohu k toastu, do tortilly, quesadillas či ako dip k nachos pripraviť aj guacamole z avokáda. 

Zdroj foto: Larisa Blinova / Shutterstock.com

Pečené avokádo

Pečené avokáda chutia famózne, keď ich doplníte paradajkami. Skvelé je,  že recept na pečené avokádo je možné pripraviť ako rýchlu chuťovku, neskoré raňajky, alebo pokojne ako plnohodnotný obed. Jedná sa o zdravú rýchlovku, ktorá poteší aj maškrtnejších stravníkov – tento recept z avokáda je vhodný aj pre deti.

Suroviny 

  • 2 zrelá avokáda,
  • balenie cherry paradajok,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • sezamový olej,
  • olivový olej,
  • sezamové semienka,
  • 2 limetky,
  • nasekaný koriander,
  • soľ a korenie.

Postup prípravy

  1. Hneď na začiatok si dajte rúru rozohrievať na 180 °C.
  2. Avokáda rozpoľte, vyberte kôstky a lyžicou vydlabte trochu dužiny okolo miesta, kde bola kôstka.
  3. Paradajky nakrájajte na polovice, pridajte roztlačený cesnak. Zmiešajte s lyžičkou sezamového oleja, lyžičkou olivového oleja, riadne osoľte a okoreňte.
  4. Paradajky vyskladajte do pripravených priehlbín v avokádach, osoľte a okoreňte a môžete ešte pokvapkať olivovým olejom. Ak máte nejaké paradajky navyše, rozložte ich okolo avokád na plech, využiť ich môžete napríklad na zdobenie.
  5. Pečte zhruba 15–20 minút.
  6. Hotové pečená avokáda zľahka posypte sezamovými semienkami, pokvapkajte šťavou z limetiek, ozdobte čerstvými bylinkami a môžete podávať. Či už samotné, alebo s ľubovoľnou prílohou.
Zdroj foto: Svetlana Monyakova / Shutterstock.com

Recept si môžete upraviť vzhľadom na svoje chuťové poháriky. Pokojne avokádo naplňte napríklad zmesou s tuniakom alebo s vajíčkom.

Avokádové brownies

Brownies sú veľmi obľúbeným múčnikom a nie je divu. Obsahujú totiž množstvo čokolády a sú chrumkavo neodolateľné. Vyskúšajte však avokádo na sladko – Pripravte si neobvyklý dezert – recept na avokádové brownies.

Suroviny

  • dve zrelá avokáda,
  • 100 gramov horkej čokolády,
  • 2 vajcia,
  • 40 ml oleje,
  • 2 lyžice medu
  • 90 gramov mletých vlašských orechov,
  • 50 gramov holandského kakaa,
  • 2 lyžičky kypriaceho prášku,
  • štipku soli.

Postup prípravy

  1. Rúru si dajte predhriať na 170 °C.
  2. Vo vodnom kúpeli rozpustite horkú čokoládu s olejom a zmiešajte s ostatnými ingredienciami. Pre kvalitné a ľahké spracovanie cesta vložte zmes do mixéra a dôkladne rozmiešajte.
  3. Formu na pečenie (pre toto množstvo cesta ideálne 20×20 cm) vyložte papierom na pečenie.
  4. Rovnomerne rozlejte pripravené cesto a dajte do rúry. Pečte zhruba 30-35 minút.
  5. Po vybratí z rúry nechajte poriadne vychladnúť a potom sa môžete pustiť do servírovania.

Vyskúšajte recepty z avokáda, ktorých sa ponúka naozaj obrovské množstvo a nie je divu, táto potravina je totiž veľmi variabilná. Ak ste avokádo ešte nevyskúšali, je najvyšší čas  Jeho nutričné ​​hodnoty sú totiž naozaj skvelé a obohatia tak váš jedálniček.

Výhodou je, že avokádo si môžete pripraviť ako predjedlo, hlavný chod, dezert alebo len ako chuťovku.

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.