5 receptov z medvedieho cesnaku, ktoré ulahodia aj tým najnáročnejším jedákom

Medvedí cesnak je veľkým pomocníkom v kuchyni. Okrem toho má aj nepopierateľne priaznivé účinky na naše zdravie a imunitu, preto by vo vašom jedálničku nemal chýbať. Pokiaľ nemáte predstavu, čo sa z tejto bylinky dá vyrobiť, prinášame vám pár inšpirácií na skvelé recepty s medvedím cesnakom.

Pesto z medvedieho cesnaku

Čerstvý medvedí cesnak sa hodí na výrobu zelenej omáčky, ktorej taliansky názov je pesto. V pôvodnom recepte je síce použitá hlavne bazalka, ale vy ju pokojne nahraďte medvedím cesnakom.

Ingrediencie

  • medvedí cesnak
  • píniové orechy (príp. kešu alebo vlašské orechy)
  • olivový olej
  • soľ
  • citrónová šťava
  • chilli

Postup prípravy

  1. Na prípravu pesta je nutné čerstvo natrhanú bylinu poriadne umyť pod tečúcou vodou a nechať odkvapkať. 
  2. Medvedí cesnak vložte spolu s trochou olivového oleja a píniovými orieškami do nádoby a tyčovým mixérom ho rozmixujte na kašu.
  3. Na dochutenie použite soľ, pridať však môžete aj pár kvapiek citrónovej šťavy a chilli. 
  4. Pesto naplníte do pohárov, uzavrite a skladujete v pivnici alebo v chladničke, kde vydrží cca po dobu dvoch týždňov.

Hotové pesto z medvedieho cesnaku sa skvele hodí k cestovinám či na čerstvý krajec chleba namiesto nátierky. Výborne tiež doplní mäso pripravené na grile.

Zdroj foto: KarinaKlachuk / Shutterstock.com

Tvarohová nátierka z medvedieho cesnaku

Pretože na jar nie je vitamínových nátierok nikdy dosť, určite si jednu pripravte aj z medvedieho cesnaku. Touto ľahkou a zdravou nátierkou ulahodíte aj tým najnáročnejším jedákom, deťom. 

Ingrediencie

  • čerstvý medvedí cesnak 
  • mäkký tvaroh
  • lučina (príp. cottage cheese)
  • kyslá smotana
  • olivový olej
  • cibuľa
  • soľ, korenie, červená paprika

Postup prípravy:

  1. Medvedí cesnak umyte, usušte a nakrájajte na menšie kúsky (môžete ho aj rozmixovať). Ak máte radi, pridajte k nemu aj nadrobno posekanú cibuľu. 
  2. Následne v miske zmiešajte jedno balenie mäkkého tvarohu (cca 250 g), balenie lučiny/cottage cheese, pripravený medvedí cesnak a cibuľu.  
  3. Na zjemnenie môžete použiť 3 PL lyžice kyslej smotany alebo pár kvapiek olivoveho oleja. 
  4. Pomazánku dochuťte podľa preferencií – soľ, korenie či mletá sladká papriká. Všetko spolu poriadne premiešajte. 
Zdroj foto: ocrifa / Shutterstock.com

Bylinkové maslo z medvedieho cesnaku

Bylinkové maslo je vhodné ako finálne dochucovadlo rôznych pokrmov, napríklad na zemiaky, mäso a ryby. Použiť ho však môžete aj ako klasický podklad na pečivo (hrianku, chlieb, bagetku). 

Ingrediencie

  • 1 kocka masla (cca 250 g)
  • čerstvý medvedí cesnak
  • soľ a korenie
  • šťava z 1/2 citrónu 

Postup prípravy

  1. Maslo nechajte pri izbovej teplote zmäknúť a medzitým si pripravte medvedí cesnak (umyte ho, usušte a nasekajte).
  2. Ak je maslo dostatočne zmäknuté, nakrájajte ho na menšie kúsky, aby sa lepšie rozmixovalo. Pridajte ho spolu s medvedím cesnakom, koreninami podľa vlastnej chuti a citrónovou šťavou do mixéra a poriadne rozmixujte. 
  3. Výslednú zmes naplňte do formičiek a dajte odležať do chladničky, aby maslo stuhlo. Ak nemáte formičky, pokojne sformujte ľubovoľné tvary na plech vystlaný papierom na pečenie. 
Zistite viac o zbere, pestovaní, uskladňovaní a priaznivých účinkoch medvedieho cesnaku

Polievka z medvedieho cesnaku

Jarný jedálniček môžete spestriť chutnou a zdravou polievkou z medvedieho cesnaku. Jej príprava je naozaj jednoduchá a rýchla. 

Ingrediencie (4 porcie)

  • 1 cibuľa
  • 4 – 5 stredne veľkých zemiakov
  • 2 PL lyžice masla
  • medvedí cesnak
  • 100 ml smotany na šľahanie (33%)
  • soľ, korenie, muškátový oriešok na dochutenie

Postup prípravy:

  1. V hrnci dozlatista na masle alebo oleji osmažíme nadrobno posekanú cibuľu.
  2. Pridáme nakrájané zemiaky, zalejeme vodou a varíme, kým zemiaky nezmäknú. 
  3. Keď sú zemiaky hotové, pridáme umytý a nakrájaný medvedí cesnak. Nepridávajte ho do polievky príliš skoro, tepelnou úpravou stratí časť svojich prospešných látok a vitamínov. 
  4. Následne všetko rozmixujeme tyčovým mixérom a dochutíme soľou, korením,  muškátovým orieškom. Na zjemnenie pridajte smotanou a nechajte polievku ešte pár minút prevariť.
Zdroj foto: Maria Komar / Shutterstock.com

Jarná plnka s medvedím cesnakom 

Tento recept starých materí možno poznáte aj pod názvom “veľkonočná baba” alebo nádievka. Klasický recept môžete vylepšiť práve medvedím cesnakom, ktorý dodá jarnej plnke príjemnú vôňu a jemne cesnakovú chuť. 

Ingrediencie

  • 8 rožkov 
  • 250 ml mlieka
  • 400 g údeného mäsa 
  • 9 vajec
  • 1 cibuľa
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  • medvedí cesnak
  • soľ, čierne korenie

Postup prípravy

  1. Ako prvé si pripravíme rožky. Nakrájame ich na menšie kúsky, ideálne kocky a zalejeme teplým mliekom, aby napučali. Zároveň dáme variť 3 vajcia.
  2. Medzitým si na panvici orestujeme nakrájanú cibuľu. Keď je cibuľa urobená do “sklovita”, pridáme k nej nakrájané údené mäso, chvíľku posmažíme a odstavíme z plameňa.
  3. Rožky scedíme a pridáme k nich vychladnutú cibuľovú zmes s mäsom. Okrem toho pridáme aj na drobno nakrájané vajíčka, uvarené na tvrdo a posekaný medvedí cesnak. Všetko vložíme do vymasteného pekáča alebo zapekacej misy. 
  4. V inej nádobe vyšľaháme zostávajúcich 6 vajec v surovej podobe, ku ktorým pridáme koreniny (soľ, mleté čierne korenie, príp. muškátový oriešok). K zmesi nakoniec primiešame aj kypriaci prášok. 
  5. Do pekáča k rožkom a mäsu pridáme vyšľahané vajíčka a dôsledne premiešame, aby sa všetky ingrediencie spojili. 
  6. Plnku pečieme v predhriatej rúre na 180 °C cca 45 minút. 
Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.