5 receptov z medvedieho cesnaku, ktoré ulahodia aj tým najnáročnejším jedákom
Medvedí cesnak je veľkým pomocníkom v kuchyni. Okrem toho má aj nepopierateľne priaznivé účinky na naše zdravie a imunitu, preto by vo vašom jedálničku nemal chýbať. Pokiaľ nemáte predstavu, čo sa z tejto bylinky dá vyrobiť, prinášame vám pár inšpirácií na skvelé recepty s medvedím cesnakom.
Pesto z medvedieho cesnaku
Čerstvý medvedí cesnak sa hodí na výrobu zelenej omáčky, ktorej taliansky názov je pesto. V pôvodnom recepte je síce použitá hlavne bazalka, ale vy ju pokojne nahraďte medvedím cesnakom.
Ingrediencie
- medvedí cesnak
- píniové orechy (príp. kešu alebo vlašské orechy)
- olivový olej
- soľ
- citrónová šťava
- chilli
Postup prípravy
- Na prípravu pesta je nutné čerstvo natrhanú bylinu poriadne umyť pod tečúcou vodou a nechať odkvapkať.
- Medvedí cesnak vložte spolu s trochou olivového oleja a píniovými orieškami do nádoby a tyčovým mixérom ho rozmixujte na kašu.
- Na dochutenie použite soľ, pridať však môžete aj pár kvapiek citrónovej šťavy a chilli.
- Pesto naplníte do pohárov, uzavrite a skladujete v pivnici alebo v chladničke, kde vydrží cca po dobu dvoch týždňov.
Hotové pesto z medvedieho cesnaku sa skvele hodí k cestovinám či na čerstvý krajec chleba namiesto nátierky. Výborne tiež doplní mäso pripravené na grile.
Tvarohová nátierka z medvedieho cesnaku
Pretože na jar nie je vitamínových nátierok nikdy dosť, určite si jednu pripravte aj z medvedieho cesnaku. Touto ľahkou a zdravou nátierkou ulahodíte aj tým najnáročnejším jedákom, deťom.
Ingrediencie
- čerstvý medvedí cesnak
- mäkký tvaroh
- lučina (príp. cottage cheese)
- kyslá smotana
- olivový olej
- cibuľa
- soľ, korenie, červená paprika
Postup prípravy:
- Medvedí cesnak umyte, usušte a nakrájajte na menšie kúsky (môžete ho aj rozmixovať). Ak máte radi, pridajte k nemu aj nadrobno posekanú cibuľu.
- Následne v miske zmiešajte jedno balenie mäkkého tvarohu (cca 250 g), balenie lučiny/cottage cheese, pripravený medvedí cesnak a cibuľu.
- Na zjemnenie môžete použiť 3 PL lyžice kyslej smotany alebo pár kvapiek olivoveho oleja.
- Pomazánku dochuťte podľa preferencií – soľ, korenie či mletá sladká papriká. Všetko spolu poriadne premiešajte.
Bylinkové maslo z medvedieho cesnaku
Bylinkové maslo je vhodné ako finálne dochucovadlo rôznych pokrmov, napríklad na zemiaky, mäso a ryby. Použiť ho však môžete aj ako klasický podklad na pečivo (hrianku, chlieb, bagetku).
Ingrediencie
- 1 kocka masla (cca 250 g)
- čerstvý medvedí cesnak
- soľ a korenie
- šťava z 1/2 citrónu
Postup prípravy
- Maslo nechajte pri izbovej teplote zmäknúť a medzitým si pripravte medvedí cesnak (umyte ho, usušte a nasekajte).
- Ak je maslo dostatočne zmäknuté, nakrájajte ho na menšie kúsky, aby sa lepšie rozmixovalo. Pridajte ho spolu s medvedím cesnakom, koreninami podľa vlastnej chuti a citrónovou šťavou do mixéra a poriadne rozmixujte.
- Výslednú zmes naplňte do formičiek a dajte odležať do chladničky, aby maslo stuhlo. Ak nemáte formičky, pokojne sformujte ľubovoľné tvary na plech vystlaný papierom na pečenie.
Polievka z medvedieho cesnaku
Jarný jedálniček môžete spestriť chutnou a zdravou polievkou z medvedieho cesnaku. Jej príprava je naozaj jednoduchá a rýchla.
Ingrediencie (4 porcie)
- 1 cibuľa
- 4 – 5 stredne veľkých zemiakov
- 2 PL lyžice masla
- medvedí cesnak
- 100 ml smotany na šľahanie (33%)
- soľ, korenie, muškátový oriešok na dochutenie
Postup prípravy:
- V hrnci dozlatista na masle alebo oleji osmažíme nadrobno posekanú cibuľu.
- Pridáme nakrájané zemiaky, zalejeme vodou a varíme, kým zemiaky nezmäknú.
- Keď sú zemiaky hotové, pridáme umytý a nakrájaný medvedí cesnak. Nepridávajte ho do polievky príliš skoro, tepelnou úpravou stratí časť svojich prospešných látok a vitamínov.
- Následne všetko rozmixujeme tyčovým mixérom a dochutíme soľou, korením, muškátovým orieškom. Na zjemnenie pridajte smotanou a nechajte polievku ešte pár minút prevariť.
Jarná plnka s medvedím cesnakom
Tento recept starých materí možno poznáte aj pod názvom “veľkonočná baba” alebo nádievka. Klasický recept môžete vylepšiť práve medvedím cesnakom, ktorý dodá jarnej plnke príjemnú vôňu a jemne cesnakovú chuť.
Ingrediencie
- 8 rožkov
- 250 ml mlieka
- 400 g údeného mäsa
- 9 vajec
- 1 cibuľa
- 1 kypriaci prášok do pečiva
- medvedí cesnak
- soľ, čierne korenie
Postup prípravy
- Ako prvé si pripravíme rožky. Nakrájame ich na menšie kúsky, ideálne kocky a zalejeme teplým mliekom, aby napučali. Zároveň dáme variť 3 vajcia.
- Medzitým si na panvici orestujeme nakrájanú cibuľu. Keď je cibuľa urobená do “sklovita”, pridáme k nej nakrájané údené mäso, chvíľku posmažíme a odstavíme z plameňa.
- Rožky scedíme a pridáme k nich vychladnutú cibuľovú zmes s mäsom. Okrem toho pridáme aj na drobno nakrájané vajíčka, uvarené na tvrdo a posekaný medvedí cesnak. Všetko vložíme do vymasteného pekáča alebo zapekacej misy.
- V inej nádobe vyšľaháme zostávajúcich 6 vajec v surovej podobe, ku ktorým pridáme koreniny (soľ, mleté čierne korenie, príp. muškátový oriešok). K zmesi nakoniec primiešame aj kypriaci prášok.
- Do pekáča k rožkom a mäsu pridáme vyšľahané vajíčka a dôsledne premiešame, aby sa všetky ingrediencie spojili.
- Plnku pečieme v predhriatej rúre na 180 °C cca 45 minút.
Komentáre sú vypnuté.