Domáce ríbezľové víno – viete ako na jeho prípravu?

Ovocné vína sú veľmi obľúbené, najčastejšie bývajú na výrobu využívané práve ríbezle, ktorým sa v našich podmienkach skvele darí. Ak teda máte bohatú úrodu, vyskúšajte si pripraviť domáce ríbezľové víno. Z ovocných vín sa jedná o najobľúbenejší druh, ďalej sa vyrábajú vína višňové, trnkové či napríklad z arónie.

Recept na domáce ríbezľové víno

Suroviny

  • 3 kg červených ríbezlí,
  • 1 kg cukru,
  • 2 l vody,
  • balíček kvasiniek,
  • balíček živnej soli.

Tradičné ríbezľové víno možno vyrábať aj z čiernych ríbezlí, pričom k tomu sa pridáva 1,8 kg cukru a 2,5 l vody. Pre najlepší výsledok sa miešajú červené a čierne ríbezle v pomere 2:1, pokiaľ však s výrobou vína ešte len začínate, je lepšie sústrediť sa iba na jeden druh ríbezlí. Pustite sa do prípravy najlepšieho ríbezľového vína!

Postup prípravy ríbezlí

  1. Plody trhajte jemne, aby ste ich neroztlačili a nedostali sa do nich nečistoty.
  2. Zbavte ríbezle listov a vetvičiek a dôkladne ho umyte.
  3. Pre úplne čisté ríbezle je dobré preprať ho aspoň trikrát. Potom ho roztlačte na veľmi malé kúsky.
  4. Takto pripravené ríbezle nechajte jeden až dva dni odležať a pravidelne ich premiešavajte.
  5. Na záver stačí vytlačiť štavu cez sitko. Aby ste z ríbezlí získali všetko, zvyšky vložte do čistej utierky a cez tú ešte vyžmýkajte zvyšnú šťavu.

Príprava vína

  1. Do vody pridajte cukor a zmes priveďte do varu. Potom nechajte vychladnúť.
  2. Vychladnutú vodu s cukrom prelejte do pripravených fliaš. Pridajte ríbezľovú šťavu, živnú soľ a tiež kvasinky, všetko dobre premiešajte.
  3. Nádobu uzavrite kvasnou zátkou s tesnením a umiestnite ju do teploty maximálne 20 °C. Kvasná zátka sa stará o odvod kvasných plynov, je teda nevyhnutnosťou.
  4. Po 4 týždňoch víno prelejte do čistej nádoby, do tej by sa nemal dostať kal.
  5. Potom vínu doprajte ešte 2 až 3 mesiace, následne môžete fľašovať. Víno je potom pripravené na pitie, avšak môžete ho nechať zrieť ešte dlhšie, aby sa chute ďalej rozvíjali.

Ríbezľové víno je skvelým sviežim nápojom. Hodí sa k rôznym pokrmom alebo len tak. Ríbezle navyše obsahujú množstvo vitamínov a ďalších zdraviu prospešných látok. Tak dobrú chuť!

Zdroj: vinomapa.cz

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.