Rybacia polievka – tradičný recept z kapra

Klasickú rybaciu polievku z kapra máme spojenú najmä so Štedrým dnom. Prečo si ju ale nepripraviť aj počas roka? Krémová rybacia polievka je chutná a nadupaná vitamínmi.

Milujete ryby a radi si pochutnávate na rybacích polievkach? Pripravte si výbornú domácu rybiu polievku, po ktorej sa len zapráši. Okrem tradičného receptu na vianočnú rybaciu polievku sa s vami podelíme aj o niekoľko tipov na jej prípadné obmeny.

Z čoho sa varí rybacia polievka

Rybacie polievky sú populárne po celom svete. Najmä v prímorských štátoch sa môžeme stretnúť s ohromným množstvom variantov. Základom každej je ale čerstvá ryba, z ktorej pripravíte kvalitný rybí vývar. Použiť môžete napríklad spomínaného kapra alebo si urobiť rybaciu polievku z tresky, lososa alebo rybieho filé.

Druhy rybacej polievky v Európe

Rybach polievok existuje nespočetné množstvo druhov. Za zmienku rozhodne stoja aspoň nasledujúce štyri:

  • maďarská rybia polievka Halászle,
  • ruská rybacie polievka Ucha,
  • nórska rybia polievka Bergens Fiskesuppe
  • škótska rybia polievk Cullen Skink,
  • francúzska bujabéza Bouillabaisse.

Maďarská polievka halászle má mnoho variantov a jej príprava sa líši región od regiónu. Vždy sa v nej ale vyskytujú papriky a paradajky. Nórska rybia polievka je kombináciou lososa, kreviet, paradajkového pyré a smotany. V Škótsku môžete ochutnať smotanovú rybiu polievku, ktorá obsahuje údenú tresku, zemiaky a cibuľku. Francúzska bujabéza je polievkou z morských rýb a plodov, ktoré sú doplnené provensálskym korením, cesnakom a pomarančovou kôrou.

maďarská rybacia polievka halászle
Zdroj foto: Sergii Koval / Shutterstock.com

Ako sa zbaviť zápachu z ryby

Pokiaľ máme s rybami spojenú nejakú vlastnosť, tak je to onen typický rybí zápach. Našťastie ale existujú účinné tipy, ako sa rybiny zbaviť. Vyskúšať môžete kapra naložiť do:

  • mlieka so soľou a citrónom,
  • bieleho vína,
  • pivá,
  • soli.

Vo vyššie spomínaných nálevoch je vhodné kapra ponechať aspoň po dobu 60 minút. Uvidíte, že vaša kuchyňa vďaka tomu nebude cítiť rybinou a ani polievka nebude mať nepríjemný rybí zápach.

Recept na rybaciu polievku z kapra

Jednoduchú rybaciu polievku z hlavy kapra so zeleninou zvládnete pripraviť ľahko a rýchlo.

Suroviny

  • hlava kapra,
  • 3 stredné mrkvy,
  • 3 petržlenu,
  • 1 zeler,
  • 1 cibuľa,
  • rožky na prípravu maslových krutónov,
  • maslo,
  • bobkový list,
  • nové korenie,
  • celé korenie,
  • muškátový oriešok,
  • 300 ml mlieka,
  • čerstvá petržlenová vňať,
  • soľ.

Postup prípravy

  1. Prípravu rybacej polievky zahájte tým, že si vytvoríte silný rybí vývar z kaprej hlavy, ktorú povaríte v 1 litri osolenej vody s nahrubo nakrájanou cibuľou, bobkovým listom, novým korením a korením. Aby bol rybí vývar naozaj výrazný, varíme ho aspoň po dobu 30 minút.
  2. V medzičase si všetku zeleninu olúpte a nakrájajte na drobné kocky.
  3. Potom zložte vývar z plameňa, sceďte a vyvarené kaprie mäso oberte a nakrájajte na drobné kocky.
  4. V hrnci si nechajte rozpustiť maslo a pridajte múku. Akonáhle vytvoríte zápražku, vmiešavajte pomaly rybí vývar. Pridajte mlieko a celý čas obsah hrnca miešajte. Pridajte na kocky nakrájanú zeleninu, kaprie mäso, štipku muškátového orieška a soľ. Varte po dobu 10 až 15 minút.
  5. Medzitým si na masle opražte na kocky nakrájané rožky.
  6. Tesne pred podávaním vmiešajte do hrnca s polievkou nasekanou petržlenovou vňaťou.
  7. Rybiu polievku podávajte s maslovými krutónmi.

Pokiaľ milujete krémové polievky, môžete si rybaciu polievku pred servírovaním rozmixovať.

Prínosy rybacej polievky

V čom má výhody konzumácia polievky z kapra? Kapor má ľahko stráviteľné mäso, spadá do kategórie stredne tučných rýb a obsahuje celý rad minerálnych látok. Okrem toho je bohatý na bielkoviny a samozrejme obsahuje omega-3 mastné kyseliny.

Ako ozvláštniť klasickú rybiu polievku

Výborná rybacia polievka z kapra je jednoduchá na prípravu a výsledok stojí za to. Samozrejme môžete pri jej príprave experimentovať a skúšať pridávať rôzne druhy korenia a zeleniny. Zaujímavú chuť dodá rybacej polievke čerstvý kôpor, ktorý do nej na konci vmiešate namiesto petržlenovej vňate. Vyskúšať tiež môžete rybaciu polievku s lečom. Keď sa kaprej polievky prejete, môžete si ju pripraviť z lososa či tresky.

Pripravte si lahodnú rybaciu polievku kedykoľvek, keď na ňu dostanete chuť a pochutnajte si. Pokiaľ vás príprava polievky z ryby neláka, vyskúšať môžete ďalšie recepty na polievky, z ktorých si určite vyberiete tú, na ktorú máte práve chuť.

Zdroj: leroyseafood.com, tastycraze.com, eatsmarter.com, organicfacts.net

Ďalšie recepty na polievky


Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.