Rýchly obed na nedeľu: 4 jednoduché a osvedčené recepty

Rýchly obed a jednoduchý recept sú našou najobľúbenejšou kombináciou v oblasti varenia. Určite vám padne vhod niekoľko tipov na rýchly obed, ktorý je chutný a hotový do hodinky.

Rozmýšľate, čo dobrého uvariť na nedeľný obed, aby si rodina pochutnala a vy ste nemuseli tráviť pri sporáku celé dopoludnie? To, že keď je obed rýchly, neznamená, že  je menej chutný. Máme pre vás pár receptov na obľúbené jedlá, ktoré budete mať hotové do hodinky a nie sú veľmi namáhavé.

Paradajková omáčka s mäsovými guľkami

Paradajkovú omáčku majú radi dospelí aj deti. Pokiaľ ju ale varíte z hovädzieho mäsa, jej príprava je dlhá a trochu komplikovaná. Keď si ju pripravíte s masovými guľkami, budete ju mať hotovú oveľa rýchlejšie.

Suroviny

Na guľky

  • 500 g mletého mäsa (bravčového alebo miešaného)
  • vajcia
  • strúhanka
  • korenie a soľ

Na omáčku

  • cibuľa
  • veľký paradajkový pretlak
  • plechovka drvených paradajok
  • bobkový list, nové korenie, škorica, soľ, korenie, klinčeky
  • cukor
  • voda alebo vývar
  • hladká múka na zahustenie
  • maslo

Postup

  1. Najprv si pripravíme mäsové gule. Zmiešame mleté ​​mäso s vajcom, korením, soľou a trochou strúhanky v miske. Pokiaľ sa masa stále lepí, pridáme ešte strúhanku. Tvarujeme guľky  podľa ľubovôle, čím menšie, tým kratší čas sa budú variť.
  2. Pripravíme si základ na omáčku. V hrnci si rozohrejeme kúsok masla do ktorého nasypeme všetko korenie okrem soli a lyžicu cukru, necháme zhnednúť a skaramelizovať.
  3. Do tohto základu pridáme najemno nakrájanú cibuľku a posmažíme, zalejeme vodou alebo vývarom, pridáme pretlak, drvené paradajky poriadne premiešame, povaríme dve minúty a pridáme mäsové gule. Varíme ďalších 30 minút.
  4. Z omáčky vyberieme mäsové guľky a omáčku cez sitko prepasírujeme. Guľky vložíme späť do prepasírovanej omáčky, podľa potreby zahustíme hladkou múkou. Podávame s cestovinami alebo knedľou.

Strapačky s kyslou kapustou

Zásobu zemiakov má doma asi každý z nás, preto pokiaľ hľadáte tipy na rýchly obed zo zemiakov, vyskúšajte halušky. Tradičné slovenské jedlo, ktoré je veľmi obľúbené. Najlepšie sú pripravované s údeným a s kapustou, tzv. strapačky.

Suroviny

  • 1 kg zemiakov
  • 120 gramov hladkej múky
  • 120 hrubej múky
  • vajcia
  • soľ
  • cibuľa
  • pohár kapusty
  • 400 gramov údeného mäsa

Postup

  1. Najprv si pripravíme cesto na halušky: zemiaky si olúpeme a nastrúhame najemno (najlepšie v robote), prebytočnú vodu zo zemiakov zlejeme.
  2. Pridáme vajcia, soľ, hladkú aj hrubú múku. Cesto by nemalo byť príliš tuhé.
  3. Do vriacej osolenej vody cez haluškové sito pretlačíme cesto a halušky varíme cca päť minút, kým nevyplávajú na povrch.
  4. Ošúpeme a nakrájame si cibuľu. Údené sa nakrájame na kocky, spoločne vyprážame na troche oleja, kým údené nezačne voňať a cibuľka zlatnúť. Pridáme kapustu a podusíme do mäkka. Potom všetko spoločne premiešame s haluškami.
Zdroj foto: Sergii Koval / Shutterstock.com

Fašírky so zemiakovou kašou

Obľúbené fašírky so zemiakovou kašou a uhorkovým šalátom sú osvedčená klasika, na ktorú vsádzali aj naše babičky. Pre zmenu môžete do mletého mäsa primiešať vychladnuté huby dusené na cibuľke alebo pomletý dusený kel.

Suroviny

  • mleté ​​mäso (bravčové alebo miešané)
  • soľ a korenie
  • cibuľa
  • cesnak
  • majorán
  • dva dni stará žemľa
  • mlieko
  • strúhanka
  • olej na vyprážanie
  • vajcia

Postup

  1. Do misy, v ktorej budeme spracovávať cesto na fašírky si vložíme mleté ​​mäso, prelisovaný cesnak, jemne nakrájanú cibuľu, soľ, korenie, majorán a vajcia.
  2. Do hrnčeka si nalámeme žemľu a zalejeme až po okraj mliekom. Túto zmes potom nalejeme do misy k zvyšku surovín. Všetko poriadne premiešame, pokiaľ bude cesto príliš riedke, pridáme strúhanku, fašírky by sa mali dať krásne tvarovať.
  3. Vyprážame na rozpálenom oleji alebo ich môžeme piecť naraz na plechu v rúre. Podávame so zemiakovou kašou.
Zdroj foto: yulyamade / Shutterstock.com

Bravčové kotlety zapečené so zemiakmi v smotane

Aj toto jedlo preverili generácie a je obľúbené aj dnes. Na rýchly obed stačí pár ingrediencií a do hodiny máte na stole výborný nedeľný obed.

Suroviny

  • 700 g ošúpaných zemiakov
  • 4 plátky bravčových kotliet bez kosti
  • 2 x 32 % smotana na šľahanie
  • väčšia cibuľa
  • soľ a korenie
  • grilovacie korenie

Postup

  1. Ošúpané zemiaky si nakrájame asi na pol centimetrová kolieska.
  2. Kotlety si naklepeme, osolíme, okoreníme a posypeme grilovacím korením.
  3. Cibuľu si ošúpeme a nakrájame na polkolieska.
  4. Do veľkej zapekacej misy dáme časť zemiakov, na to plátky mäsa a na mäso poukladáme nakrájanú cibuľu. Zasypeme zvyškom zemiakov.
  5. Všetko zalejeme šľahačkou a dáme piecť na 45 minút do rúry. Podávajte s listovým alebo iným zeleninovým šalátom.
Zdroj foto: Wirestock Creators / Shutterstock.com

Rýchly obed bez mäsa

Ak si chcete aspoň raz za čas dopriať zdravý a rýchly obed pre deti aj dospelých, pripravte si bezmäsitý pokrm. Veľmi zdravým variantom, ktorý by ste mali mať na tanieri raz týždenne je ryba na akýkoľvek spôsob. Ryba je skvelou náhradou mäsa, dodá vám omega-3 mastné kyseliny a mnoho ďalších zdraviu prospešných látok.

Nechajte sa inšpirovať aj tipmi na chutnú a rýchlu večeru z cestovín

Tipy pre rýchly obed bez mäsa

Prinášame vám pár inšpirácií na rýchly obed:

  • gnocchi s paradajkovou omáčkou – gnocchi môžeme považovať doslova za rýchly obed z ničoho, pretože na ich prípravu potrebujeme len 3 základné suroviny – zemiaky, vajíčka a múku. Podávať ich môžete s akoukoľvek omáčkou, ktorú u vás doma máte radi.
  • tvarohové ovocné knedle – sladké knedle plnené ovocím milujú predovšetkým deti, a tak rýchly obed pre deti máte premyslený. Avšak týmto sladkým jedlom nepohrdnú ani dospelí, ktorí sa vrátia do starých čias, keď im tvarohové knedle pripravovala ich babička.
Zdroj foto: Elena Hramova / Shutterstock.com
  • krémové hubové rizoto – rizoto si môžete pripraviť na niekoľko spôsobov, obľúbené je zeleninové rizoto, rizoto z medvedieho cesnaku a počas hubovej sezóny si doprajte rizoto z čerstvých húb.
  • pirohy na sladko – pirohy sú veľmi jednoduchý a rýchly recept, ktorý zvládne pripraviť aj úplný začiatočník. Pokiaľ sa vám nechce v kuchyni tráviť veľa času, potom je to vhodný recept na rýchly obed či večeru.
  • falafel – je skvelou náhradou mäsa, ktorú majú v obľube aj ľudia s alternatívnou stravou, ktorí nekonzumujú živočíšne produkty. Je to naozaj rýchly zdravý obed, ktorý môžete podávať mnohými spôsobmi.

Už vám nezostáva nič iné, než nabrať inšpiráciu a vybrať si z tejto ponuky rýchlych receptov, ktoré určite obohatia každý maškrtný jazýček.

Zdroj: allrecipes.com

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.